Efesos i Tyrkia, storslagen antikk by!

av | Asia, Europa, Tyrkia, Tyrkia | 2 kommentarer

Hva tenker du om en underjordisk tunnel fra byens bibliotek og rett til horehuset? Eller for den saks skyld, verdens første reklame skilt til nettopp byens horehus? Hvor fant designeren til Nike, vår tids mest premierte logo, inspirasjonen?  Eller hvor hadde de rike familien hadde sin egen gladiator? Velkommen til Efesos!

Klikk på bildene for større versjon

Ja det er vakkert og storslått! Efesos er imponerende i all sin prakt men det blir ordentlig spennende når vi får vite mer om hvordan innbyggerne levde den gangen i århundrer før Kristus fødsel. Tanken på at de gikk å trente om morgen, dusjet og gikk på jobben for to tusen femhundre år siden er jo besnærende.

Terrassehus med vannbåren varme!

I åssiden ligger det terrassehus hvor de fine familiene bodde. Det var nettverksbygging og allianser blant innbyggerne. Toalettsetene ble varmet opp av tjenerne før husenes herrer inntok plassene side om side for å diskuterer forretninger. Disse diskusjonene kunne ta tid og det hele skjedde der i fellestoalettene.

Terrassehusene er dekorert med små mosaikk fliser med motiv. Det var vannfontene i stuen og peis. De hadde varmtvann i veggene og de velstående familiene hadde sin egen gladiator.

Horehus

Det at menn besøkte horehus var forholdsvis vanlig blant de som hadde råd til det. Da kunne de gå rett fra byens bibliotek via en underjordisk tunnel til horehuset.

Byens hovedgate var peppret med butikker, olivenolje, vin, skinn, tekstiler her var det tid for litt ”retail therapy”. Efesos er imponerende i all sin storslagenhet men det mest fantasiske er inntrykket vi sitter igjen med, så likt vi egentlig lever i dag!

Beste tid å besøke?

Tyrkia er varmt om sommeren og beste tiden å besøke Efesos på er enten i mai eller september, oktober. Etter min mening nytes Tyrkia aller best i september, da har de fleste turistene reist og det er fortsatt deilige temperatur både i luften og til sjøs. Kombinerer du opplevelsen i Efesos med noen dager i Bodrum (ca tre timers kjøretur unna) får du det beste av kultur og historie kombinert med herlig strandferie.

Klikk på bildene for større versjon