Liebster Award: Svar på 11 spørsmål om mine reiser

av | Personlig | 0 kommentarer

Liebster Award er en utmerkelse som gis fra en reiseblogger til en annen – eller flere andre reisebloggere. Det er en ære å motta prisen og for meg var det ekstra hyggelig å bli nominert av Ingeborg som driver Hamaca Reise. Bloggen ble kåret til Norges beste reiseblogg i fjor, og jeg er nesten like stolt som henne!

 

Jeg fikk noen spørsmål av Ingeborg som jeg har forsøkt å svare på etter beste evne!

 1. Hvilket land i verden ble du mest overrasket over da du kom dit, enten positivt eller negativt?

Tyrkia. Landet har i flere år hatt et image-problem, litt som Mallorca hadde før. Men Tyrkia har mye mer å tilby enn dårlige hoteller og masete selgere. Fantastiske Cappadocia for eksempel, med underjordiske landsbyer og et unikt landskap. I luften svever det flere hundre varmluftsballonger! Et magisk sted med gjestfrie mennesker! Du kan lese mer om Cappadocia her.

Sør-Afrika, fordi det oppleves som ganske norsk og samtidig har en så annerledes kultur. Under apartheid var dette et land som så og si befant seg i en egen galakse – totalt skjermet fra resten av verden. Jeg har bodd i Sør-Afrika i over tre år og føler nesten at jeg kunne ha skrevet en egen blogg kun om dette landet! Det som overrasket meg mest var alt man kan oppleve der! Dette er bare noen få eksempler;

Fantastisk natur: Det finnes høyfjell som i Lofoten, men i stedet for å ende i havet ligger det et lekkert Wine Estate der. Da kan du avslutte fjellturens strabaser med en vinsmaking. Og du kan bare beholde fjellskoene på, Sør-Afrika er heldigvis et veldig avslappet sted.

Vakre strender, men iskaldt i vannet selv de dagene det er 40 grader i skyggen (Cape Town). Du kan til og med være på stranden sammen med pingviner! Det kan du lese mer om her.

Safari er en av Sør-Afrikas store attraksjoner, selvom det beste er å styre unna Krugerparken. Grunnen til at din safari opplevelse  blir enda bedre utenfor Krugerparken kan du lese mer om her.

Forskjellige kulturer samlet: 11 offisielle språk og enda flere uoffisielle. Det er fantastisk mat. Alle de forskjellige kulturene har sine egne mat- og musikktradisjoner.

Dette landet dekker stort sett de fleste ønsker når det gjelder ferie! Alt fra å dykke med hvithai til å sippe hvitvin på et lekkert wine estate. Jeg ble også ganske overrasket over India, rett og slett fordi det ikke går an å forberede seg til India (noe mange tror)! Det vil si, selv om jeg trodde jeg var godt forberedt, så var jeg ikke det likevel.

Sadhus, Indias hellige menn for eksempel. Disse mennene (og i noen tilfeller kvinnene) må gjennom de mest utrolige lidelser for å bli forenet med sin guddom. Hvordan skal man kunne forberede seg til et slikt møte? Du kan lese mer om den opplevelsen her

2. Hva er den kuleste ferdigheten du har lært deg på reise?

Det må være en sang på stammespråk i en township i Cape Town, Sør-Afrika. Jeg hadde øvet i ukesvis på forhånd, for å lære en bitteliten tekst. Koret besto av 90 ungdommer. Det tok lang tid før jeg endelig fikk til én av tilsammen 4 forskjellige klikkelyder. Det stille et lite sekund før sidemannen snudde seg og sa: «Mlungo!?» («Hvit person?»).

Korsang i Sør-Afrika er større enn fotball og det er masse konkurranser. Man er ikke med for å delta. Her skal det skal vinnes! Det svinger så mye at det er som veggene dirrer. Det vi forbinder med korsang i Norge er så langt ifra hva du hører i Sør-Afrika. Få med deg en liten snutt av Xhosa språket her.

Å dykke på Maldivene. Jeg tok egentlig dykkersertifikat i Oslofjorden da jeg var 17 år, men tok en oppfriskning for to år siden. Det var virkelig en ny verden som åpnet seg. Vi dykket med manta rays som var enorme. De er bare vennlige, men når de kommer svømmende over oss er det som om noen trekker ned en rullgardin. Det ble ordentlig mørkt – ikke så rart kanskje, da en av mantaene var tre meter bred! Jeg hadde også et utrolig rørende møte med en havskilpadde. Den ble så trygg på oss at den til slutt tygget litt på kamerastroppen til datteren min! Du kan tro vi var glade for å ha slitt oss gjennom dykkerlappen! Du kan lese mer om dykking på Maldivene her.

3. Hvilket bosted er det mest spesielle du har bodd på?

Jeg kom faktisk akkurat hjem fra Børge Ousland sitt sted, Manshausen ved Lofoten. Det var en drøm! Her bor du i hytter hvor deler av hytta er i glass. Turkist vann og hvite strender. På toppen av det hele så vi nordlys. Det var helt magisk! På samme tur var vi innom vakre Skrova. Der har et spenstig kunstner-ektepar innredet en oljetank! Det var panoramavinduer i tanken med utsikt rett ut i havgapet. Sjel, historie og atmosfære. Jeg gleder meg til å skrive mer om disse stedene!

Jeg er også veldig glad i Nordigard Blessom, en herlig gård i Vågå i Gudbrandsdalen. Det er et fantastisk sted å lande etter lang tid på reise. Å bo på en gård fra 1700 tallet med tykke tømmervegger og små lam som tasser rundt, da blir jeg mo i knærne! Snakk om happy landing! Du kan lese om dette herlige stedet her. 

4. Hvis du kunne lært deg et nytt språk akkurat nå uten øvelse, hvilket ville det vært og hvorfor?

Xhosa – Nelson Mandelas stammespråk. Fordi det høres så utrolig fint ut med masse klikks og lyder vi ikke har i vårt språk. Det er også et veldig vanskelig språk å lære, så uten øvelse hadde jo det vært en drøm!

Tenk så morsomt om jeg bare hadde skravlet i vei på stammespråk. Liker å overraske litt 🙂

5. Hvor var du da du følte at du var lengst unna dagens moderne samfunn? 

På besøk hos Bhil-folket i Rajasthan i India. Bhil er en stamme som tidligere var nomader. De bor et godt stykke unna bysivilisasjonen og vi var så heldige å få møte dem. Det ingen fortalte var at det var et par timers tur i fjellet før vi kom frem. Det var et hyggelig møte med mennesker som lever slik de har gjort i alle år. Vannbøflene trekker kjerrer og gjeterne er ute og passer på dyrene. Ikke en bil i mils omkrets. Våre flotteste opplevelser på landsbygda i India, var herlige møter med jenter som bar grener og kvister (med lange spisse torner) på hodet for å komme hjem og fyre opp og lage middag.

6. Hva er din guilty pleasure på reise? (eks: spise på McDonalds, alltid ha med rettetang e.l)

Mat og spesielt is… Jeg er alltid bevisstløs i gjerningsøyeblikket. Hva skjedde med den isen? Er den borte? Hva!?

Jeg har en venninne over 60 som sier at hun ingenting. Jeg må ikke ha kaffe, må ikke ha frokost, jeg ingenting! Hun er et forbilde, desto mindre «MÅ-greier» jeg har, desto bedre har jeg det. Fleksibilitet er en fin ting, så det prøver jeg å huske på.

7. Hva er den dummeste reisetabben du har gjort?

Bortsett fra å bestille billetter med for optimistiske transfer-tider og mistet flyet, mener du?

Jeg klarte å buklande solid i Cape Town en gang. Mannen i mitt liv hadde møtt noen kjente og vi ble invitert «back stage» til et band som skulle spille på Waterfront i Sør-Afrika. (Waterfront er litt som Aker Brygge, bare større og flere mennesker). Rett innenfor døren satt det en liten fyr. Han så temmelig forkommen ut så jeg tenkte kanskje jeg kunne muntre han opp litt.

Den lille fyren stammet voldsomt og jeg fikk skikkelig vondt av ham. Han prøvde å si noe jeg ikke oppfattet. Resten av bandet var i godt humør og gledet seg til å opptre. Så hørte vi konferansieren rope opp bandet, de entret scenen og begynte å spille en kjent sang. Min nye venn reiste seg og tasset mot sceneinngangen. I mitt stille sinn tenkte jeg at han sannsynligvis ikke visste hvor utgangen var. Gikk han feil?

Responsen fra publikum i det han entret scene var helt enormt. Lille mannen stammet ikke når han sang, det var i hvert fall helt sikkert! Han ble transformert til en superstjerne som flørtet med publikum. Plutselig gikk det opp for meg at han trolig hadde prøvd å samle seg litt før konserten. Han var sannsynligvis altfor høflig til å be meg forsvinne. Himmel, jeg blir flau bare av å tenke på det. Snakk om å ikke forstå hva som skjedde.

Egentlig kunne denne reisetabbe-listen blitt veldig lang når jeg tenker meg om. Jeg er nok ganske flink til å rote det til.

For litt siden klarte jeg å kjøre min elskede datter til flyplassen 7 timer før flyet skulle gå. Jippi, da følte jeg meg heller ikke spesielt høy i hatten. (Unnskyld Katinka!!)

8. Hvilket land ser du deg selv bo i som pensjonist, og hvorfor?

Australia er en drøm, og en enda villere drøm ville vært å ha masse tid til å utforske dette kontinentet i fred og ro. Noen venner som har bodd lenge i Australia forteller at det finnes et eget utrykk for pensjonister som farter rundt i bobilene sine. Grey Nomads! Det høres jo veldig gøy ut! Det vil jeg bli, a Grey Nomad!

9. Hvilken gjenstand angrer du mest på å ikke ha kjøpt med deg fra et sted du har vært på reise?

Jeg prøver å ta med en liten ting fra alle steder. Ofte ender jeg opp med en stein jeg finner et eller annet sted. Jeg har blitt så voksen nå, at jeg er mer fokusert på opplevelser enn ting. Derfor angrer jeg nok mest på de opplevelsene eller fotomotivene som glapp!

Dette ble da veldig politisk korrekt. Altså, helt ærlig så kunne jeg ha kjøpt nesten alt de har på ABC Carpet Store i New York. Det er en butikk med alt fra kopper til smykker. Kjenner faktisk en som begynte å gråte da hun kom inn der, en ekte estetiker som kom til estetikkhimmelen…. Nei, det var ikke meg, men kunne godt ha vært det! Nesten alt de har er fint. Ulempen er at det er fire etasjer proppet med varer! Når jeg tenker meg om hadde de noen utrolige kule smykker der..

10. Hvilket sted i ditt eget nærområde kan du anbefale andre å reise til?

Ta båtene Rigmor eller Rigfar ut fra Sandvika til noen av øyene i Oslofjorden. Om sommeren er det herlig! Brønnøya på sykkel er aldri feil på en fin sommerdag heller.

Matkurs på Kulinarisk Akademi i Mathallen er ypperlig. Shopping på Grunerløkka, venninnelunsj på Hanami på Tjuvholmen. Konsert på Blå. Utekino ved Ekeberg restauranten.

En glemt perle er faktisk Oscarshall! Jeg ble så positivt overrasket! En ekstra luksus er at det er så få besøkende der. Vi hadde full omvisning med kun tre personer og fikk vite masse om hvordan de kongelige levde på den tiden slottet var i bruk. Etterpå tok vi en guidet tur gjennom hagen og gjorde et lite kongelig vink mot seilbåtene på fjorden. Å være Prinsesse eller Prins for en dag er noe alle burde unne seg! Du kan se mer fra nydelige Oscarshall her.

11. Hvis du bare kunne reist tilbake ett sted av alle stedene du har vært, hvor hadde du reist?

Reise tilbake Marrakech fordi jeg gjerne vil se hvordan det går med min mann der. Jeg møtte en tigger som jeg fikk så enormt respekt for. Hans arbeidsmoral og verdighet ble ekstra tydelig der han beveget seg mellom mennesker som hadde gitt opp. Han ble derfor døpt til «min mann i Marrakech»! Jeg vil gjerne se at alt er bra med han.

Så vil gjerne nominere fem andre gode reiseblogger som er verdt å sjekke ut:

 1. Mette og Martin: www.metteogmartinrejser.dk
 2. Marias Adventure: www.mariasadventure.com/
 3. Visit Sørlandets reiseblogg: www.sorlandetblogg.no
 4. Duncan Rhodes, Urban Travel Blogs: www.urbantravelblog.com
 5. Borte Best: www.bortebest.no

Dere får æren av å svare på mine åtte spørsmål om reise:

 1. Tre ting du ikke klarer deg ikke uten, når du er ute og reiser?
 2. Hvordan er ditt forhold til flyplasser?
 3. Hva er din absolutt favorittdestinasjon?
 4. Og det vakreste stedet i Norge?
 5. Hva er ditt beste reiseminne?
 6. Hvem ville du tatt med deg på en øde øy?
 7. Fortell om en rar opplevelse du husker godt fra en reise
 8. Og til slutt: Hva er drømmedestinasjonen for 2017?