6 ting jeg elsker ved Cappadocia, Tyrkia

av | Asia, Europa, Tyrkia, Tyrkia | 12 kommentarer

Bli med til vakre Cappadocia – et landskap øst i Lille-Asia med historie flere hundre år tilbake.

Klikk på bildene for en større versjon

1. Landskapet

Har du sett det meste før? Vel, du vil elske Cappadocia, for det ligner garantert ikke på noe du har sett tidligere! Et utenomjordisk landskap med fjellformasjoner som popper opp av jorden som enorme piper. Det er rosa daler og aprikostrær, vinranker og grotter. Ta en titt på bildene, dette kan du glede deg til!

2. Varmluftsballongtur

I takt med solen som stiger opp slippes varmluftsballongene løs! Det er en uvirkelig følelse å se hundrevis av enorme luftballonger fargelegge himmelen idet de svever av gårde. Stillheten, utsikten, det å være prisgitt elementene, landskapet vi duver over. Det er en fantastisk naturopplevelse! Når turen er over, lander vi forsiktig på lasteplanet av en bil. Hvordan det er mulig er fortsatt et mysterium for meg. Så skal det drikkes champagne, for dagen har fortsatt ikke startet i Cappadocia! Les mer om ballongtur her

3. Historien

Noen steder har en så dramatisk historie at man blir helt oppslukt. I Cappadocia er det synlige bevis som gjør det lett å drømme seg tilbake til den tiden da beboerne måtte gjemme seg i underjordiske landsbyer. I bronsealderen ble det gravet ned femten etasjer, med enorme kampesteiner som lukket inngangen. Inn med kameler og mat og ingen visste om de ville være der i et døgn eller tre måneder på grunn av blant annet religionsstrid. Her er det luftesjakter og rom til å kverne korn. Er det rart om man blir litt oppslukt?

Tenk deg de som kjøpte et hus i nyere tid, og som skulle ordne litt opp i kjelleren. Under noen plater var det en underjordisk tunnel som ledet ned til en hel landsby. Vi snakker ikke om et lite oppholdsrom. Det var mulig å gjemme 30 000 mennesker her over 8 etasjer! I tillegg til dyr, mat, vin etc. Til og med en egen kirke fantes der under platene i kjelleren! Les mer om dette her.

4. Bo i grottehotell

Nei, det er ikke kaldt og ubehagelig. Med en konstant temperatur på 16 grader er det komfortabelt hele året. Du kan til og med bestille hotellrom med eget svømmebasseng, hvis det ikke er stemningsfullt nok bare å bo i sin egen grotte. Les en hotelanmeldelse her!

5. Måneskinnstur i den røde og rosa dalen

Månen lyser på stien som tar oss gjennom den røde dalen og deretter den rosa dalen. Landskapet skifter og vi går forbi enorme steinformasjoner, aprikostrær og duehus. Det er goldt og frodig om hverandre. Så får vi beskjed om å klemme oss inn i et hull i fjellet. Hull i veggen får en ny betydning.  Der inne åpenbarer det seg en kirke som altså er gravd ut inn i fjellet!  Det er masse stearinlys og noen spiller klassisk musikk. Rødvinen gjør det ikke mindre stemningsfullt. Inngangspartiet, eller hullet i veggen, er laget så liten fordi den lett skulle skjules for uvedkommende.

6. Anatolisk gjestfrihet

En innflytter fra Istanbul hadde vært på slang i naboens aprikostre. Naboen kommer hjem og innflytteren må krype til korset og innrømme hva hun har gjort. Da blir den anatoliske naboen kjempe irritert! Hva er grunnen til at hun bare tok aprikoser?! Liker hun ikke epler?! Hva er galt med druene?! Dagen etter står det store kurver med frukt på trappen til innflytteren. Sånn skal det gjøres!

En liten hjulbent dame med svart skaut fortalte at mammaene her klyper barna sine hvis de ikke tilbyr det beste de har til sine små gjester. De er gjester!! Kun det beste er godt nok! Å bli tatt imot med åpne armer, det er anatolisk gjestfrihet.

Klikk på bildene for en større versjon

Cappadocia