Arabisk Hammam i Spania

av | Europa, Spania | 0 kommentarer

Hammam er i utgangspunktet noe vi forbinder med mer eller mindre vellykkede badeopplevelser i Tyrkia. Her i Spania har de sin egen tolkning. Maurernes erobring av denne delen av Spania har etterlatt spennende spor. Det var muslimske nordafrikanere som erobret den Iberiske halvøya og som hadde sitt hovedsete i nettopp Granada. Maurerne var avanserte folk: De kunne finne vann, de hadde andre og sunnere matvaner og de brukte hammam. De bygget også fantastiske Alhambra som du kan lese om her.

Klikk på bildene for en større versjon

Mauriske påvirkning

Hotellet vi bor på er bygget i samme stil som riadene i Marrakech – med ett hus i flere etasjer bygget rundt en hage eller et atrium. Overraskelsen var derfor ikke så stor da vi ble anbefalt hammam i Granada. Den arabiske historien er så synlig i Granada at det skulle nesten bare mangle om de ikke også hadde arabiske bad! «Andalusisk Hammam i Granada», leser vi på skiltet utenfor det som ser ut som et vanlig bolighus.

Spansk Hammam

I et mottakelsesrom får vi te og blir forklart hvordan det hele fungerer. Etter at vi har skiftet, kommer vi inn i de forskjellige rommene med varme og kalde basseng. Det er stearinlys overalt, og folk ser ut som om de er halvveis i transe der vandrer rundt…. Luften er tett av damp, veggene er nydelig dekorert med fliser som egentlig ikke helt passer sammen, men som på mirakuløst vis gjør det her. Forstå det den som kan! Det lukter mildt og behagelig krydret fra duftlysene. Så lekkert!

Så myk, så myk

Her er det avslapning som gjelder. Etter hvert faller vi inn i rytmen og rusler fra basseng til basseng, hvor vi blir liggende lenge og sløve. Så skal vi til behandling, og blir mildt geleidet inn til behandlingsrommet. Mannen i mitt liv elsker massasje, mens jeg kan oppleve det som litt påtrengende – jeg er derfor ikke den som legger igjen hele feriekassen på spa. Jeg prøver å minne ham (altså mannen min) om dette, slik at det litt sære trekket mitt mer skal fremstå som et fortrinn. Jeg tror ikke han helt lar seg overbevise…..

I kjent Mr. Bean stil kludrer jeg det til når damen som skal massere meg prøver å håndhilse og jeg istedet gir henne håndkleet mitt. Bedre å få seansen overstått med en gang. Vi ligger på varme marmorbenker og blir knadd etter alle kunstens regler – og det skal innrømmes at massasjen faktisk ikke er så verst likevel! Vi blir behørig smurt inn med olivensåpe og skrubbet med en vott. Det vil klart være en fordel å gjøre dette i begynnelsen av ferien, så den kommende brunfargen får et godt underlag, tenker jeg. Vi blir grundig massert med oljer som bare lukter herlig, og det er ikke en stiv muskel igjen etterpå. Mannen min er iallefall i himmelen i det vi tasser tilbake til de deilige avslappingsrommene!

Skeptiske meg må også innrømme at det faktisk var ganske romantisk å ligge der, deilig myk i kroppen og med tusen stearinlys rundt om oss – i et lekkert og behagelig hammam i Spania. Absolutt verdt å prøve, dersom du skulle finne på å ta med deg din kjære på en tur til spennende Granada. 

Klikk på bildene for en større versjon

Granada