Babylonstoren, en sanseopplevelse utenfor Cape town

av | Afrika, Sør-Afrika | 0 kommentarer

Utenfor Cape Town ligger en fantastisk opplevelse og venter på deg! Babylonstoren snakker til alle sansene dine, lukt, syn, hørsel og smak. Bli med!

Klikk på bildene for en større versjon

Babylonstoren ble kjøpt av Karen Roos for ca 10 år siden. Hun har forvandlet gården som opprinnelig ble bygget i 1692 (!) til en opplevelse av de sjeldne. Dette er en operativ fruktfarm, et hotell, et spa og et fantastisk hageanlegg. To restauranter finnes også og maten er himmelsk. Som om ikke dette var nok finnes verdens fineste gårdsbutikker her. Vinen produserer de også selv, så her er det duket for en liten fest i hagen!

Motsatte av Disney

Det er høner på tunet, esler i skyggen av et gammelt eucalyptustre – og der borte en liten gjeng med hvite ender i koordinert marsj mot hagen. Hva skal man kalle dette vidunderet av et sted? Opplevelsessenter gir jo en fornemmelse av noe plastikkaktig, med litt Disney preg. Og det blir jo helt feil, Babylonstoren er det stikk motsatte.

Hjemmelaget is, sansehage og vinsmaking 

I restauranten finnes hjemmelaget økologisk is med smak fra fruktene i hagen. Men først skal vi på vinsmaking, og for å komme dit går vi gjennom sansehagen hvor alle plantene lukter himmelsk. Du har sikkert forstått det, jeg elsker Babylonstoren! Det er jeg selvfølgelig ikke alene om. Internasjonale designblader som Vanity Fair, Conde Nast Traveler og Elle Decoration pluss et utall andre magasiner har gått amok her på Babylonstoren.

Klikk på bildene for en større versjon

Spa opplevelser

Jeg har ikke prøvd spa på Babylonstoren selv, men en venninne kom ut med roser i kinnene og bare strålte at dette var et høydepunkt. Da jeg sjekket med henne to dager senere var ikke hennes begeistring blitt noe mindre!

Hotell

Dette gårdshotellet fortjener en egen omtale, så det kommer vi med senere!

Hageanlegget

Er delt opp i soner. Det er rosetårn som nesten vokser rett til himmels som Babylons tårn. Alle plantene på Babylonstoren er opprinnelige sørafrikanske. Her er det ikke noe tropisk import tull, derimot en hyllest til hva dette fantastiske landet kan tilby av nydelige stedsopprinnelige planter. Jacaranda (trær med et vell av blå blomster), appelsiner, protea, (Sør-Afrikas nasjonalblomst) fiken, spinat – det er et vell av grønnsaker, frukter, trær og blomster! Mange steder er det benker i skyggen hvor man kan sette seg for å ta det hele inn.

Designhimmelen!

Gårdsbutikker er jo herlig nesten uansett. Å kjøpe produkter der de lages er betryggende og hyggelig, og disse gårdsbutikkene (det er totalt tre stykker) er en stor designopplevelse i tillegg. Utvalget er enormt. Jeg ender opp med surdeigsbrød med innbakte hele hvitløk, duftlys og en stråhatt. Et utvalg av tykke linduker med trykk av blomstene i hagen, eller motiver med det blå/hvite mønsteret fra porselenet de fant på tomten. Det er kokebøker, fat, tallerkener, piknik sett, såper og kremer. I tillegg finnes det alt dette deilig å spise. Alt er lekkert! Det finnes ikke en ting i denne butikken jeg ikke blir bitte litt forelsket i.

SFO for menn 

Under de store trærne finnes det liggestoler hvor det tydeligvis er en slags oppbevaringsstasjon for menn. Der finner vi fem blide karer utstyrt med hver sin bok og hvert sitt glass med vin. Konene er ganske sikkert enten på spa eller i ferd med å ta bilder av hagen – noe disse mennene var veldige glade for å slippe.

Leke fugl!

Der innimellom bambusplantene finner vi fugleredene. De er vevet i tro kopi av betydelig mindre fuglereder fra arten som kalles Weavers. Vi hopper inn i putene og leker fugl for en stund. Hadde vi blitt reinkarnert som fugleunger, er det slik vi skulle ønsket å ha det. En liten strekk her hadde vært helt topp, men det har vi ikke tid til. Det er masse å utforske og sove får vi gjøre en annen gang.

Fra fugleredet flyr vi rett til Gourmet himmelen!

Gourmet destinasjon

Greenhouse restaurant finnes betegnende nok ute i hagen ved et stort drivhus, Babel restaurant har også uteplass. Men man kan også sitte inne om det er ønskelig. Maten er stort sett økologisk og råvarene er for det meste hentet fra gården. Hopp over forretten og gå for en dessert isteden, den hjemmelagde isen er himmelsk! (Du bør bestille bord på Babel forhånd.) Babylonstoren ligger i området som kalles The Winelands på vei mot Franschhoek. Beliggenheten forplikter, vi er i Sør-Afrikas mat-hovedstad. Årets aprilsnarr var at det skulle åpne en Mac Donalds i Franschhoek! Ingen gikk på den. Her hører ikke ordene Fast og Food sammen.

«How lucky can I be, to be here. It’s paradise lost and found.»

Vin fra gården

Kanskje ingen stor overraskelse at Babylonstoren har vunnet diverse priser for vinene sine. Når alt annet er så gjennomtenkt og holder så høy kvalitet, ville det vært overraskende om vinen var sånn passe. Ta en tur i vinkjelleren for å lære mer eller bare nyt et glass rose i skyggen.

HVORDAN KOMME DIT

Babylonstoren ligger ca 40 minutters kjøring utenfor Cape Town. Det er enkelt å leie en guide med bil i Sør-Afrika, og det kan være vel verdt investeringen. Ellers er leiebil (husk venstrekjøring i Sør-Afrika) et godt alternativ. Når dere likevel er i Winelands, kan kombinasjonen Babylonstoren og Franschhoek være verdt å vurdere!

NÅR ER DET BEST Å REISE?

Høysesong er fra desember til slutten av mars. Følg med på værmeldingen og velg en dag som ikke er så varm, eller legg turen til begynnelsen av desember. Juleshopping i sommer og sol går helt fint, og de som får gavene vil bli henrykt! Februar regnes som den varmeste måneden, da er det også vanligvis minst vind. Som vi alle vet er det store klimaendringer, så dette med ”vanligvis” må tas med forbehold. Er du virkelig hageentusiast, er våren en magisk tid på Babylonstoren (nov/des).

p

HVA DU BØR VITE

Babylonstoren er en designdestinasjon for noen, en gourmetopplevelse for andre. Atter andre kommer for spa, eller for å nyte rosene og alle de vakre plantene. I tillegg har vi de heldige hotellgjestene. Det betyr at det kan bli en del besøkende alt i alt. Heldigvis er området så stort at selv om det er mange biler på parkeringsplassen, har jeg aldri opplevd at det har vært fullt på Babylonstoren.

Å ha dårlig tid er som å komme superstressa til yogatimen. Den funker ikke. Sett av dagen og legg turen innom The Kitchen at Maison for middag. Du kommer enkelt og greit til den restauranten ved å fortsette veien videre mot Franschhoek, det er skilt på høyre side av veien. Så kan dere enten kjøre tilbake til Cape Town, eller enda bedre, ha en overnatting eller to i Franschhoek. Husk å bestille bord på The Kitchen at Maison her!

VALUTA FOR PENGENE

 Inngangspengene er latterlige 20 Rand, som i dag tilsvarer ca 12 kroner. Har du stålvilje og legger igjen lommeboken hjemme, er det i utgangspunktet alt du må ut med, og det må jo sies å være god valuta for pengene.

Klikk på bildene for en større versjon

Babylonstoren, South Africa