Benny Anderssons (ABBA) drøm på Zanzibar, Hotel Kilindi: En hotellomtale

av | Afrika, Hotellomtaler, Tanzania | 0 kommentarer

En gang da Benny Andersson (ja, det er han fra ABBA) satt på en bar i Stonetown på Zanzibar sammen med  med kompis og arkitekt Neil Rocher, virket det som en kjempeide å kjøpe en 500 mål tomt på øyas nordvestre side. Sammen begynte de å tegne et helt nytt konsept med 15 individuelle hus i spennende arkitektur – på en papirserviett! Om det var drinkene eller ren og skjær Zanzibar-inspirasjon vites ikke, men resultatet ser vi idag! Kilindi heter denne drømmen av et boutique hotell, og du kan leie ditt eget hus rett ved stranden.

Klikk på bildene for en større versjon

Bakgrunn

Drømmen var å bygge et hotell som var helt selvforsynt med energi. Det skulle vise seg å være vanskeligere enn antatt, så idag har Kilindi en eco tilnærming – det vi si, ikke helt selvforsynt, rett og slett fordi vedlikeholdet ble for krevende.  Etter hvert ble hotellet solgt. Idag er det Elewana gruppen som eier Kilindi. (Elewana Collection er en hotellkjede med satsing på safari og avkobling i luksus segmentet.)

Beliggenhet

På Zanzibars nordøstre side med den døsige fiskelandsbyen Ngweni som nærmeste tettsted. Her er det Hakuna Matata – no problem! Vi tar alt som det kommer. Stone Town er øyas hovedstad og er en energisk og spennende by med mye personlighet. På denne siden av øya (1 time og 20 min fra flyplassen) er det roen og naturen som gjelder. Hvit puddersand, turkist vann, irrgrønn tropisk skog og svaiende palmer. Reneste Bounty øya! Vi overøses av blomster på rommet og våkner til fuglekvitter om morgenen.

Merk at det er store forskjeller på høy og lavvann, noe som gjør det vanskelig å bade fra stranden når det er lavvann.

Rustikk sjarm:

Kilindi er ikke et «polert» hotell. Drivved, rustikke murvegger og regndusj i en åpen badepaviljong kan kanskje være noe man må venne seg til? Små spurver flyr inn i den dom-lignende bygningen og elsker å høre sin egen sang i stereo. Etter hvert ble vi og spurvene så vant til hverandre at de satt og sang oppå dusjhodet mens vi pusset tenner! Det passer kanskje ikke for alle, men for vår del likte vi den avslappede og ujålete stemningen.

Privat villa

Hver boenhet består av tre mindre hus med en total grunnflate på 250 m2. En egen paviljong med soverom, ett hus med bad og ett hus som består av et loungeområde.

Det finnes to mindre basseng og en hage til hver enhet, og sammen utgjør disse delene din helt private oase. Benny Anderssons drøm var at alle enhetene skulle kunne se sjøen mens man dusjet eller plasket rundt i bassenget. I og med at husene ligger fra hverandre, må du opp og ut om natten hvis du for eksempel skal til toalettet. Heldigvis slapp vi regnskyll!

Det er den ultimate luksus å bo i et eget, helt privat hus med alle bekvemmeligheter et hotell tilbyr. Dette konseptet er vi veldig begeistret for! Det samme gjelder blant annet på Manshausen, Harahorn eller Amanruya som tilbyr gjestene det beste fra to verdener. Men det synes nok at klimaet på Zanzibar gjør vedlikehold til en konstant utfordring – flere steder på Kilindi er det behov for oppgradering og oppussing.

Villa 2, 6, 9 og 15 var våre favoritter. Nummer 15 har fantastisk utsikt, men det er langt å gå dit. Nummer 6 har spennende løsninger og nummer 9 har god beliggenhet og er veldig privat. Vi bodde i nummer 2 som har lett tilgang til stranden og fin utsikt.

Egen butler

Egen butler er ikke helt vår greie, men på Kilindi ble butleren Daudi mer som en profesjonell venn som geleidet oss gjennom opplevelsene. Han kom med forslag om hvor vi kunne innta de forskjellige måltidene, og fortalte om lokal befolkningen og kulturen på Zanzibar. Herlig å forholde seg til ett menneske gjennom hele oppholdet. Daudi ble godt kjent med oss og visste hva slags kaffe vi likte og hvilken vin vi foretrakk til middag. Han behandlet oss som sin egen familie, og vi må bare innrømme at vi elsket å bli bortskjemt etter noter – nettopp fordi det ble gjort på en naturlig og jordnær måte.

Maten

Prøv fisketaco til lunsj! Krydderøya Zanzibar forplikter, og kjøkkenet på Kilindi leverer! Du spiser akkurat når du og hva du vil! Vi fråtset i gode smaker. Den ene dagen inntok vi frokost klokken 14, uten at noen hevet et øyenbryn av den grunn…

På stranden er det deilige liggestoler med og uten tak, en drøm vi håpet aldri ville gå over! En morgen fikk vi servert frokost på stranden. Godt plassert under store parasoller og med bena i hvit puddersand, ble det tryllet frem den ene lekre retten etter den andre. Vi ble så mette at neste måltid ble en meget sen middag! For en luksus!

Tett på naturen

Den ene kvelden ble middagen servert i huset, og vi hadde selskap av en gruppe med bushbabies som ser ut som forvokste ekorn. De ble i overkant ivrige etter hvert, men forsvant heldigvis da de skjønte at servering fra oss uteble. På Kilindi er vi tett på naturen, så fugler, bushbabies og til tider innpåslitne mygg blir en del av opplevelsen.

 

Hva burde du vite

  • Tett vegetasjon på et stort privat område gjør at dyr (aper, bushbabies og insekter) kan komme litt tett på.
  • Noen av boenhetene har veldig lang vei til stranden og restauranten. I noen tilfeller er det 10 min tur i bratt oppoverbakke.
  • Det er behov for oppussing flere steder.
  • Det mangler innimellom en rød tråd i interiøret. Vi synes hotellet bærer litt preg av forskjellige eiere som muligens har hatt litt forskjellige ønsker.
  • Når det er lavvann er ikke bading mulig.

Hva liker jeg spesielt godt?

  • Den avslappede stilen. Det er luksuriøst men finnes ikke pompøst.
  • Vår utrolige dyktige butler som var fantastisk. Vi ble solid bortskjemt!
  • Alt er inkludert, til og med vask av klær. Vi fikk en koffert med støvete safari klær tilbake etter vask med press i shortsen!
  • Fantastisk beliggenhet!

HVORDAN KOMME DIT

En del besøkende til Zanzibar velger å kombinere oppholdet med en safariopplevelse enten i Tanzania eller Kenya. Romantiske Zanzibar er også en populær destitnasjon for bryllupsreiser. 

Fly med Air France (via Paris), KLM (via Schiphol), British Airways (via London) eller Turkish Airlines (via Istanbul).

NÅR ER DET BEST Å REISE?

Juni til oktober er den kjølige vårperioden. Vi besøkte Zanzibar i juli og hadde en del skyer pluss en dag med regn – noe som var veldig uvanlig fikk vi vite. (Til info: Zanzibar Open-Air filmfestival er mellom 10 – 18 juli.)

Desember – februar er best fordi dette er den tørre, varme sommersesongen. Prøv å unngå midten av mars til og med mai, som er regnsesong. November er også vanligvis en regnfull periode. Med klimaforandringene er det vanskeligere enn før å følge vanlige værprognoser.

LANDETS VALUTA

Tanzanian shilling (TZS) men den mest bruke valuta er US Dollar. Husk at Zanzibar har få minibanken (ATM).

VALUTA FOR PENGENE

På Kilindi skal du slippe å tenke på penger. Alt er inkludert i prisen: utsøkt mat, vin (så lenge du styrer unna årgangsviner), kajakk og SUP (stand up paddelboard).

Men – kr. 10 000 pr døgn er en stiv pris, og dermed konkurrerer Kilindi med en rekke veldig gjennomførte resorter på Zanzibar (se vår omtale av Zawadi, eller på f.eks. Maldivene for de som ønsker seg en badeferie).

Endel slitasje og – etter vår mening – noen stilmessige bommerter, gjør at Kilindi kan oppleves som litt overpriset.

SCORE 7-10

Bedre oppusset og mer gjennomført design ville gjort underverker for herlige Kilindi. Vi opplevde totalt sett at prisen var noe høy. Maten, de ansatte og beliggenheten gir høyere puls, og vi elsket vårt opphold på denne vakre drømmen av et hotell.

Hotel Kilindi, Zanzibar