Bodrum i Tyrkia er som Ibiza

av | Asia, Europa, Tyrkia, Tyrkia | 0 kommentarer

Bodrum er som Ibiza, sier Alin. Du må forklare leserne dine at vi kommer hit for å ha det gøy. Vi vil shoppe, dra på strandklubber, fortelle røverhistorier på bar, vi vil seile! Alt som er gøy, det vil vi gjøre i Bodrum. Gode middager med venner, høre på musikk! Alin har mørkebrune øyne og er bitteliten. Mens hun lakker neglene mine har hun bestemt seg for å gi meg essensen av Bodrum.

Klikk på bildene for en større versjon

Diva for en formiddag

Jeg har lagt inn diva-giret og går for full manikyr- og pedikyrbehandling i en av Bodrums mange skjønnhetssalonger. Her sitter det damer på rekke og rad mens alt skal fikses! Hender og føtter masseres og smøres inn med kremer, øyenvipper forlenges, legger vokses.

Allah! Allah!

Siden jeg er eneste utlending, er de lekre damene nysgjerrige på meg. Er jeg på ferie her? Hva driver jeg med? Har jeg barn? Hva synes jeg om Bodrum? Alin oversetter, helt til damene slår over på engelsk. De er tydelig at de synes det går for sent. Damene snakker i munnen på hverandre, det er latter og moro, og innimellom utbryter en Allah, Allah! – Herregud! Jeg som ikke trodde det var lov å nevne det navnet en gang… Designerveskene står på rekke og rad mens damene er vaglet opp ved vaskene. Jeg merker at jeg liker dette kvinnefelleskapet. Det er som å gå inn i en annen verden, men likevel så likt uansett hvor på kloden vi befinner oss.

Her er noen tips:

  • Hammam, det må oppleves! Du kommer ut med nyskrubbet babyhud renere enn noen gang. Har du stive muskler er de myke og fleksible etter en ordentlig hammam. Begynn ferien med dette, da setter du stemningen og legger grunnlaget for å bli fin og brun under oppholdet!
  • Shopping: Det er plenty av vesker (les kopier), tepper og lykter å handle. Utenom dette er det kule skinnsandaler, smykker, såper og et hav av lekre håndklær og andre hammam produkter. Palmarina har alt det siste fra de store internasjonale motehusene som Armani, Missoni etc. I tillegg finnes det en del kule tyrkiske merker som er priset mer for oss vanlig dødelige. Yargici har masse kule klær og stilig interiørartikler som får plass i kofferten!
  • Seiling: Lei en Gulet (vakker, tyrkisk trebåt) og dra til sjøs! Hopp ut i det turkise vannet som holder rundt 28-30 grader til langt ut i september/oktober. Nyt en deilig lunsj som serveres ombord, oftest bestående av fersk fisk og salat. Les litt, kos deg med vennene dine eller møt nye mennesker. 
  • Strandklubb: Velg deg en klubb etter dagens humør. Luksus med tykke håndklær og lekre retter på menyen, eller mer nedpå med tyrkiske spesialiteter og ikke fullt så fancy håndklær. Med eller uten musikk, med eller uten basseng, valget er ditt!
  • Utforsk Tyrkia: Bodrum har god beliggenhet i forhold til å utforske nærliggende byer som for eksempel Yalikavak, Golturkbuku og Gundogan. Disse stedene kan tilby helt forskjellige stemninger og opplevelser i tillegg til å være en krevende øvelse å uttale!  I Yalikavak ligger nevnte Palmarina som er et nytt hypermoderne, luksus havneområde med de største yachter i tillegg til butikker, restauranter og barer. Her er det «se og bli sett» som gjelder, og sjarm er vel ikke det første jeg tenker på…..Golturkbuku derimot helt annerledes, med sine små butikker hvor man får kjøpt lamper laget av kalebass, grønnsaker og verdens beste hjemmelagete iskrem med fikensmak. Her spiser du på restaurant på stranden med føttene i sjøen! Les mer om vår favoritt fiskelandsby som ligger rett utenfor Bodrum og heter Gumusluk!
  • Gå amok på marked! I Tyrkia er det markeder som gjelder når du skal handle frukt, nøtter, snacks og grønnsaker. Det er en fantastisk opplevelse selv om du ikke skal kjøpe noe! Her roper bøndene ut hva de har fra dagens avling, en hjulbent kone med skaut har bakt brød i steinovnen i landsbyen (der møtes damene om morgenen, alle steker sin brød og får tid til å skravle litt samtidig) og her er verdens beste fiken! Er du glad i å ta bilder, er markedene et visuelt Mekka og inspirasjon i fleng!

Etter at jeg har forlatt Alin og damene ringer telefonen. Det er fra kvinneavdelingen. Damene snakker i munnen på hverandre, fortell at det ikke er farlig her! De har plutselig kommet til å tenke på at det finnes et aspekt som uroer turister ved Bodrum. “Fortell leserne dine at det ikke er militær kupp og sånne ting her! De kan bare komme, Bodrum er som Ibiza, her har vi det bare gøy!!”

Les mer om Tyrkia her!

Klikk på bildene for en større versjon

Bodrum