Cape Town, den første storbyen som kan miste vannet!

av | Afrika, Sør-Afrika

Cape Town i tørke, maksimum 50 liter per innbygger per dag før det ikke er mer vann igjen. Da skjer det ingenting når man skrur på kranen på kjøkkenet. Hva gjør vi med oppvasken? Skittentøyet?
Hva skjer når det er ikke vann i dusjen, eller når det ikke går an å trekke ned på toalettene? Oppvaskmaskinen?  Hva vil det si å leve i en storby helt uten vann? Hva kommer til å skje med Cape Town, egentlig?

Cape Town først ut?

Det er ingen grunn til å tro at vannmangel vil bli et problem bare i Cape Town. Det er mange som frykter lignende skjebne, myndighetene i både Midtøsten og Australia har reelle utfordringer med å skaffe innbyggerne nok vann. Sao Paulo, Bejing, Cairo, Jakarta, Moskva, Istanbul og Miami er byer som kan få utfordringer i forhold til vannforsyning fremover. Til og med London er ventet å få problemer med å skaffe nok vann i fremtiden. 

 

Vannmangelen er reell.

Fint hvis dere er litt fornuftige med vannet, sier utleieren til oss. Ikke la vannet renne når dere pusser tenner, den type ting, sier han med et litt unnskyldende smil. Med bøttene i dusjen gjør vi det slik at dere kan fylle dem opp mens dere venter på varmt vann, og så bruker vi det vannet til å trekke ned i toalettene. Ellers er det helt som normalt egentlig. D-dagen er forskjøvet fremover nå, det er gode nyheter. Det regner jo vanligvis veldig mye her på høsten, så jeg er egentlig ikke så engstelig for dette, sier han. Vi har vært gjennom så mye i dette landet, og det går tross alt veldig bra med oss! Kankje er det bare fint, vi må alle være mer forsiktge med vannet, det gjelder de fleste land! Han ser himmelfallen ut når jeg spør om det er ok å vaske håret. Ja selvfølgelig! Sier han og ler.
 

Naboens basseng

I huset nedenfor der vi bor, plasker barna i bassenget.  Øh….ja, de har funnet en løsning, sier utleier. De kjøper vann ulovlig. Grunnvannet selges fra de som har tilgang. Om kvelden når vi kjører hjem ligger vi bak en tankbil, på siden av tanken pipler det ut dråper med vann, det er tydeligvis flere som skal fylle opp bassengene sine.
Jeg lurer på om det kan hentes opp for mye grunnvann, hva er de eventuelle konsekvensene av det?
 
Andre igjen kjøper vann som er lovlig, det kan være fra dammer eller andre steder. For oss er det å kjøpe vann en merkelig tank,e men her er det tydeligvis noe mange gjør.
 

Turistene

Turistene virker ikke særlig bekymret de heller, vi kommer i snakk med et par fra England og spør om de har merket noe til vannmangelen. De kan fortelle at på toalettene på et shoppingsenter de besøkte, var vannet skrudd av og det var satt frem håndrens i stedet.
Utenom det merker vi ingenting annet enn at vi er forsiktigere med vannet. Vår opplevelse her har ihvertfall ikke blitt som det skremmebildet vi fikk skissert hjemme i England, sier hun. Vi ville egentlig avbestille reisen vår, nå er vi så glade for at vi valgte å reise likevel. Dette må jo være verdens fineste sted? sier hun.
Det går nesten sport i se hvor mye vann vi kan spare. Mannen i mitt liv finner hele tiden nye metoder for å gjenbruke vannet fra for eksempel dusj. 
 

Hav så langt øyet kan se

Fra Cape Town ser vi ut over havet, endeløse mengder med vann. Sjøen holder friske 16 grader, så Cape Town er ikke akkurat en bade-destinasjon – om du skulle se for deg en typisk strandferie. Så langt er det mange muligheter og forslag til løsninger hvis det skulle vise seg at regnet uteblir denne sesongen også.
 
Men en ting er ihvertfall sikkert, etter å ha trålet Cape Town rundt i over to uker har vi ikke sett vannpostene hvor innbyggerne henter vann noe sted. Nei, det er vel mer skremmebilder i avisene, sier vår venn. Det meste er som før, bortsett fra at alle er mer forsiktige med vannet.
 

Så kom regnet!

Om kvelden mens jeg sitter og skriver dette, kommer regnet! Det fosser ned! D-dagen for når det ikke er mer vann igjen, har blitt ytterligere forskjøvet. Vi krysser fingrene for at når høsten kommer, etter påske på disse breddegrader, så kommer det enda mer regn, og ikke minst det at vi klarer å holde på de gode vanene for å spare på vannet.

 

Cape Town