Delair Graff og Tokara, Sør-Afrika for ekte livsnytere.

av | Afrika, Sør-Afrika | 0 kommentarer

Tokara og Delair Graff er naboer og konkurrenter. Det passer perfekt for oss som bare kan tasse over veien for å nyte enda mer lekker arkitektur, design, kunst, mat og vin. Utsikten over rullende grønne enger og noen enorme hageanlegg gjør dette til en estetisk nytelse og en gourmet-destinasjon av dimensjoner.  Bli med til to personlige favoritter, rett utenfor Cape Town.

Klikk på bildene for en større versjon

«Helveteshøyden», blir veien opp til disse to vingårdene kalt. Helshoogte på afrikaans beskriver det som en gang var en endeløs oppoverbakke, frekventert av kjerrer dratt av okser eller hester. I dag er vi mest opptatt av utsikten, der dalen brer seg ut i all sin prakt.

Wine Estate

Skjønt vingård er nok ikke det riktige ordet. Her kalles det Wine Estates, og det indikerer jo noe storslått. Det skal vise seg å stemme ganske så godt! Start opplevelsen på Delair Graff, kanskje med en lunsj?

Delair Graff

På høyre side ligger Delair Graff, følg veien opp gjennom en hage med et vell av nydelige planter og forbered deg på en opplevelse av de sjeldne. Her er det vakker arkitektur, kunst, mat, vin, utsikt og herlige terrasser hvor du kan synke ned i noen behagelige stoler og ta det hele inn. Samtidig kan du kanskje prøve vinsmaking?

Delair Graff har flere restauranter, og maten er fantastisk. Noe vi tydeligvis ikke er alene om å ha oppdaget. Bestill i god tid, spesielt om du vurderer et besøk i høysesong, som er fra desember til mars. Du kan også leie ditt eget hus med svømmebasseng her. Er du redd for at det blir stivt og formelt? Da kan jeg berolige deg, Sør-Afrika er mestere i kombinasjonen avslappet eleganse. Her ble det fridd i går, kunne vår mann på stedet fortelle. Den kommende brudgommen hadde bestilt overnatting, og da kjæresten fikk et glass vin, var det festet en tråd til stetten. I andre enden av tråden var det en ring. Du kan jo bare gjette hvor nervøse vi var! Alt gikk fint, og vi var nesten like lykkelig som det fremtidige ekteparet, ler vår mann.

Er du heldig, tilbys du en liten guidet omvisning på området. De kjører deg eventuelt rundt i små golfbiler, så slipper du å anstrenge deg unødig. Litt tips til sjåføren verdsettes!

Tokara

Så er det klart for Tokara, som ligger rett over veien for Delair Graff.

Det finnes en super delikatesse og en veldig hyggelig cafe. Der Delair Graff er storslått og imponerende, er Tokara mer oversiktlig og intimt. Felles for begge steder at de leverer gjennomgående høy kvalitet på alt de gjør, og at du som gjest vil gå derfra med minner for livet. Husk kamera!

Ta turen gjennom vinåkeren, nyt mengder av duftende krydderplanter. Oliventrær og spennende kunst som er plassert langs stien. Ta en titt på den stilige butikken og cafeen før dere går tilbake til hovedbygningen for mer vinsmaking, eller kanskje en kaffe? (Vinkjennere vil ha noe å glede seg til også her, og det er ikke uten grunn at vinskribent Geir Salvesen er så begeistret for Tokara.)

Restauranten som også heter Tokara, serverer ypperlig mat, bare husk å bestille i god tid. Nyt utsikten fra terrassen. Det er noe helt spesielt å se sole dale ned over vinrankene og himmelen går over i rosa og rød sjatteringer. 

Delair Graff og Tokara ligger på vei mot Franschoek, som er Sør-Afrikas mat- og vinhovedstad. Det fantastiske Babylonstoren ligger heller ikke så langt unna. Vil absolutt anbefale å legge inn noen dager i dette området. Fantastisk natur (fjell som i Lofoten), design og mat/vin opplevelser i særklasse. God tur!

 

HVORDAN KOMME DIT

Det finnes mange transportselskaper som leier ut bil med sjåfør. Venstrekjøring og vinsmaking er to gode grunner til å vurdere dette alternativet. Fra Cape Town må du beregne ca 40 minutter med bil.

 

NÅR ER DET BEST Å REISE?

Høysesong i Cape Town og omegn er fra og med desember til og med mars. Det kan være flott der andre tider av året også, men juli kan være overraskende kjølig og med en del regn.

VALUTA FOR PENGENE

De fleste blir positivt overrasket. På grunn av den høye kvaliteten på mat og vin pluss fantastiske omgivelser, forventer de fleste en høyere regning. Det er fortsatt rimelig å nyte det gode livet i Sør-Afrika!

Klikk på bildene for en større versjon

Delair Graff