Dykking i Maldivene

av | Asia, Maldivene | 2 kommentarer

Dykking i Maldivene kan fort få andre dykke-destinasjoner til å blekne. På tre dager hadde vi svømt med hvalhai, sett manta rays med vingespenn på to-tre meter svømme rett over oss. Murener, havskilpadder, hai og en hel skokk med tropiske fisker i all verdens farger. Maldivene handler ikke bare om å ligge på en strand, det finnes et hav av action bokstavlig talt! Ble med ”down under” på Maldivene.

 

Klikk på bildene for en større versjon

Vannet er turkist og sanden er hvit. Maldivene kan fremstå som rene skjære klisjeen. Men søker du action må du under vannoverflaten. Der er det til gjengjeld en helt egen verden forbehold alle de som naturlig bor der. Vi som dykker er gjesten, og vi er på et tidsbegrenset besøk.

Under overflaten

Det å dykke kan gi denne merkelige kombinasjonen av å være helt påkoblet og oppmerksom og samtidig helt avslappet og vektløs. Det er fascinerende nok i seg selv, men i tillegg kommer alt dette fantastiske du kan se. Forandring i lys, vegetasjon, store stimer med fisk, en skilpadde som gresser rolig på bunnen, fisker med store lepper. En hai dypt der nede i det fjerne. Det kjennes som om lyset forsvinner, en rullgardin blir trukket over oss…da er det manta rays som svømmer over hodet på oss. De er så store at de et øyeblikk tar med seg en del av lyset når de elegant svever forbi.

Jeg svømmer over en liten fordypning mellom to øyer og hører en merkelig lyd. Papegøyefisker i sterke grønn- og blåfarger er i gang med å spise koraller. Den hvite herlige sanden vi elsker å gå på, ligge på og kjenne under føttene når vi bader, den kan vi takke blant annet papegøyefisken for. Lyden av koraller som treffer tennene kjennes ut som tinglinger i ørene.

Det er en hel bunch av dem, klarer ikke å telle, men de er mange. Jeg svømmer rolig over dem, de enser meg ikke, så opptatte er de av gnafsingen sin. Så svømmer de videre til neste lunsjsted. Utrolig vakkert syn når hele stimen forflytter. Det mest fascinerende med dykking for meg, er dyrelivet. Det å se at en god del fisker er stedbundne. De bor faktisk der vi plasker ut i. Som noen rare romvesener kommer vi deisende inn i deres verden. En av fiskene blir veldig betatt av mannen min. Eller mer badebuksen til mannen min. Den er turkis og fin, det synes både denne lille fisken og jeg! Denne fisken er en såkalt cleaner, det er navnet på arten og beskriver hans levevei. Den lever av å rense fisker for parasitter, de kan fungere som tannbørster eller gjelle-rengjørere.

Som på film

Ofte ser vi større fisker ligge helt stille mens cleanerne gjorde jobben sin. De renser og steller, pusser og ordner til de større fiskene er klare til å svømme videre. Symbiose. Du har sett filmen Shark Tale? Hvis ikke må du se den, med engelsk tale. Angelina Jolie`s stemmer er grunn nok til å se denne filmen.

Uansett så har denne lille cleanerfisken sett seg ut mannen min som en som trenger litt bistand. Han svømmer etter i full fart og forsøker å bidra. Mannen min er opptatt med helt andre ting og enser ikke denne lille fyren. Jeg observerer det hele fra avstand, et lite eventyr, hvor utholdende kan denne bitte lille fisken egentlig være? Han måler tross alt bare to-tre centimeter på strømpelesten.

Fisken holder tritt i over 10 minutter viser det seg. Etter det må han hjem, han har i sitt forsøk på å tilby sine cleaning tjenester, kommet for langt hjemmefra. Den lille fisken avbryter oppdraget og svømmer ufortrødent hjem.

Tatt av driften

Vi er fortsatt på samme dykket, nå skal vi sveve! Fri som fuglen, bare at vi er 20 meter under vannoverflaten. Mellom to grunner er det drift som tar tak i oss. Andre dykkere er der også, og vi ligger som rette pinner med armene strukket frem og lar vi oss drive med. Jeg ser ned på sandbunnen som ligner ruglete bølger. Flere fisker følger med oss og jeg ser flere sveve rett ved siden av meg, uten en bekymring. Så er det stopp, vi har kommet på den ene siden av øya, og driften er plutselig borte.

Alt kommer til en slutt som det heter og vi må begynne å tenke på å gå opp. Det er muligens en del av magien, vår tid under vann er så begrenset. Vårt besøk vil ikke strekke seg noe særlig over en time. Desto mer å glede seg til neste gang!

Klikk på bildene for en større versjon