Dykking på Zanzibar, hører du hvalene?

av | Afrika, Tanzania | 0 kommentarer

Turkist hav så langt du kan se, behagelige 26-28 grader i vannet og sunne korallrev gjør at dykking i Zanzibar er populært. Er du riktig heldig kan du oppleve å se knølhval. Det finnes flere seriøse og dyktige dykkeoperatører på øya, vi tok en tur med Rising Sun Dive Center, og norsk/finske Axu var vår guide.

Klikk på bildene for en større versjon

Axu har bodd på Zanzibar i to år etter å ha reist verden rundt som dykkerinstruktør. (Tidligere har han vært på både det finske og det norske hopplandslaget og hoppet i Holmenkollen!) En herlig fyr og en seriøs, behagelig guide.

Vi blir hentet på hotellet og kjørt til hotel Breezez hvor dykkersenteret ligger. Etter briefing er det ut i en tradisjonell Dhow (trebåt), og vi skal ut på utsiden av revet. Det er en del bølger og det hender at gjestene «mater» fiskene litt, sier Axu. 

Fargerike koraller

Første dykket er flott, med sunne fargerike koraller og flere fiskestimer. Nå har vi vært så heldige at vi har dykket en del på Maldivene, og da er det lett å bli godt vant. Det er ikke mange steder som kan måle seg med Maldivene hva angår liv og opplevelser under vann, og vi skal være ærlige og si at det kan heller ikke Zanzibar. Det er likevel en vakker og fin opplevelse.

Knølhval!

Vi blir hentet med båten og skal gjennomføre dykk nummer to et stykke lenger ut. Her er det også sunne rev og det er herlig å se enda flere fisk enn under det første dykket. I pausen kunne Axu fortelle at det var observert knølhval på Pemba, øya som ligger ved siden av Zanzibar. De trekker forbi og mange ganger kan vi høre dem i vannet, sier Axu – men jeg har aldri sett en knølhval selv.

Vi er vel et kvarter inn i dykk nummer to før vi også får høre hvalene synge. Det er en utrolig opplevelse. Det høres ut som om det er tre stykker som kommuniserer. For en merkelig tanke at hvalene er her og at vi kan ligge ganske stille på 18 meters dyp og høre på dem. Etter ca ti minutter blir det stille og jeg er helt salig av opplevelsen! Vi fortsetter opp mot 12 meters dyp, og så hører vi dem igjen. Det er synging, så pause, og så er det som om en annen hval svarer med en annerledes sang. Ååå for en glede!

(Dykking på Zanzibar er forholdsvis kostbart, vi betalte 390 dollar for to personer og et dobbelt dykk.) Her kan du booke tur.

Klikk på bildene for en større versjon