Efesos i Tyrkia, storslagen antikk by!

av | Asia, Europa, Tyrkia, Tyrkia | 4 kommentarer

Hva tenker du om en underjordisk tunnel fra byens bibliotek og rett til horehuset? Eller for den saks skyld, verdens første reklameskilt til nettopp byens horehus? Hvor fant designeren til Nike, vår tids mest premierte logo, inspirasjonen?  Eller hvor hadde de rike familiene sin egen gladiator? Velkommen til Efesos!

Klikk på bildene for en større versjon

Ja, det er vakkert og storslått! Efesos er imponerende i all sin prakt, men det blir først ordentlig spennende når vi får vite mer om hvordan innbyggerne levde den gangen i århundrer før Kristi fødsel. Tanken på at de gikk og trente om morgen, dusjet og gikk på jobben for to tusen femhundre år siden er jo besnærende.

Terrassehus med vannbåren varme!

I åssiden ligger det terrassehus hvor de fine familiene bodde. Det var nettverksbygging og allianser blant innbyggerne. Toalettsetene ble varmet opp av tjenerne før husenes herrer inntok plassene side om side for å diskuterer forretninger. Disse diskusjonene kunne ta tid og det hele skjedde der i fellestoalettene.

Terrassehusene er dekorert med små mosaikkfliser med motiv. Det var vannfontene i stuen og peis. De hadde varmtvann i veggene og de velstående familiene hadde sin egen gladiator.

Horehus

Det at menn besøkte horehus var forholdsvis vanlig blant de som hadde råd til det. Da kunne de gå rett fra byens bibliotek via en underjordisk tunnel til horehuset.

Byens hovedgate var pepret med butikker, olivenolje, vin, skinn og tekstiler – her var det tid for litt ”retail therapy”. Efesos er imponerende i all sin storslagenhet, men det mest fantastiske er jo at det egentlig var så likt slik vi lever i dag!

Beste tid å besøke?

Tyrkia er varmt om sommeren og beste tiden å besøke Efesos er enten i mai eller september/oktober. Etter min mening nytes Tyrkia aller best i september, da har de fleste turistene reist og det er fortsatt deilig temperatur både i luften og til sjøs. Kombinerer du opplevelsen i Efesos med noen dager i Bodrum (ca tre timers kjøretur unna) får du det beste av kultur og historie kombinert med herlig strandferie.

Klikk på bildene for en større versjon

Efesos