India: En introduksjon

av | Asia, India | 2 kommentarer

«It´s like a punch in the stomach”, kunne en globetrotter venn fortelle. ”Cultural shock is one thing, but you cannot be prepared for India.” Det er en god beskrivelse, synes jeg. Det holder ikke å lese Shantaram og tro at du er godt forberedt. Det spiller ingen rolle i India. Hit kommer vi alle uforberedt. Her i Bakvendtland kan man få bot for å få duene til å fly og det kan innbære fengselstraff å kjøre på en ku.

Klikk på bildene for en større versjon

Biler i alle retninger

Guiden vår sitter i forsetet av bilen mens vi raser av gårde på motorveien. Han snur seg mot oss og forteller en fascinerende historie om hinduistiske guder og hvilken betydning disse har for inderne. Plutselig ser jeg en fargerik trailer komme rett mot oss. Når guiden ser ansiktsutrykket mitt snur han seg rolig før sjåføren hiver bilen til side så vi akkurat ikke treffer traileren. ”We call it adventours driving” smiler han, fullt klar over at kjøremønstret i India ikke kan sammenlignes med kjøremønsteret noe annet sted på kloden.

Det er kuer overalt, noe vi var klar over fra før. Men at biler kommer i alle retninger på motorveien, det visste ikke jeg. Vi kjører på en trefelts vei mot Delhie. På andre siden av midtrabatten er det også en trefeltsvei som skal ta unna trafikken i motsatt retning. Regler er én ting, men å følge dem, det er noe helt annet.

«More is more»

Det vakreste av det vakre, kan India by på. Sarte speilsaler i de mest majestetiske palasser. Arkitektoniske perler som nesten ikke er til å fatte. På 1600 tallet draperte de buegangene foran speilsalene med tunge stoffer dynket i rosevann. Det var den tidens aircondition med duft. Da de følte for en forandring, byttet de draperiene – og vips ble det en annen farge i de enorme speilsalene. Hinduistiske templer med guder som tilbys offergaver mens munkene ringer med klokker. Sommerpalass midt i en innsjø, fjell og daler, stammesamfunn og farger i alle kombinasjoner. Her er det ingenting som heter “Less is more”. More is more, all the more fun! Det er mønster på mønster og fargekombinasjoner som hadde gitt de fleste hikke.

India kan også by på det som ikke er vakkert. Brutalt fort forstår man at det er den sterkestes rett som gjelder. Det kan virke som om menneskeliv har en annen verdi og dyrevelferd virker det ikke som om man kan ta inn over seg. Smerte er er del av livet og mange kvier seg nok for å reise til India nettopp på grunn av dette. Lidelse og ferie hører ikke sammen. Men ferie kan være så mangt. Tiden kan også brukes til å lære, se oppdage og utfordre seg selv. Ta inn over seg alt dette vi liker å late som ikke finnes. Men det er ”a punch in the stomach”. Apropos stomach: Delhie belly har nok mange hørt om, men det er faktisk rart å oppdage at det er den største luksus å kunne spise et sted uten å være redd for å bli syk.

Templer og guder

En indisk venn viser oss rundt i et hinduistisk tempel. Den øverste av alle guder er en kvinnelig energi, kunne han fortelle. Er det ikke rart at mange kommer til templene og tilber denne guden samtidig som de fjerner jentefostre? Det er ”a mans world”, og det begynner å sige sterkere inn at Malalas kamp for utdannelse for jenter er nøkkelen til endring. En endring som må komme. Inntrykkene er så mange og så fortettet at det er vanskelig å ta alt inn. Med tomme torskeøyne tasser jeg bak vår guide. Lyset er på men ingen er hjemme. Muslimer, hinduister, katolikker, hare krishna, et utall av sekter. Det er hellige menn innsmurt med aske fra en kremasjon i nærheten. Hva i all verden er det som henger rundt halsen hans? Kan det være en inntørket barnefot? Han tilber døden, blir jeg fortalt. Jeg er overveldet av inntrykk og må sitte ned et sted.

Det jeg trodde skulle bli turens høydepunkt, ble ikke noe høydepunkt i det hele tatt, og det som var ment som et hvilestopp ble den mest fantastisk opplevelsen!
Aldri har et reklameslogan vært mer passende: ”Incredible India”! 

Klikk på bildene for en større versjon