Engø Gård: En hotellomtale

av | Europa, Hotellomtaler, Norge | 0 kommentarer

Engø Gård ligger på Tjøme med Vestfolds skjærgård to minutter unna. Dette er stedet for de gode samtalene, de hyggelige jentetreffene, kjærestetur eller kanskje til og med en mor og datter-tur. Særlig hvis datteren er godt over trassalderen. Tiden står stille på Engø og det er etter min mening noe av sjarmen med dette herlige stedet. Ønsker du deg minimalistisk og moderne hotellopplevelse må du vende snuta et annet sted. Liker du sjarm og sjel med mye historie i veggene, da er Engø ypperlig. 

Klikk på bildene for en større versjon

Jeg må innrømme at det er litt utfordrende å være objektiv hva gjelder Engø, da jeg har vært her både i jobbsammenheng og som privatperson flere ganger. Engø er et sted jeg er veldig glad i til tross for at det er rom for forbedring. Det blir litt som en lillesøster; til tross for hennes til tider irriterende oppførsel, elsker man henne likevel!

Bakgrunn

Engø ble etablert i 1924 av Fridthjof Phil og hans søster Daisy. Den gang het det Phils pensjonat. Daisy tok hånd om sommergjestene og Fridthjof drev gården.

I 1935 kom engelsk Dorothy Grace Babington med kallenavnet ”Babs” til gården, og forelsket seg i både Fridtjof og pensjonatet. Hun var en spennende dame med sterk personlighet og klar tale. Hun sørget for diverse endringer på Engø, og noe av det litt engelske preget stammer muligens fra hennes tid. Hva Daisy måtte synes om dette fyrverkeriet av en ny svigerinne, sier historien lite om.

Hotellet

Engø består av bygninger som ligger rundt låven hvor måltidene serveres. Det er oppholdsrom ved restauranten og i hovedbygningen hvor resepsjonen ligger. Engø tilbyr mange forskjellige pakker, og har arrangementer som vinsmaking og utstillinger gjennom året. Sommerkonserter i hagen er en herlig opplevelse og billetter må bestilles i god tid. Badehuset er med på å forsterke noe av det engelske preget på Engø som ble innført av tidligere omtalte Babs. Bildene sier alt! Dette er herlig, total avslapning!

Maten og de ansatte

Et veldig lite utvalg av retter om man kommer utenom lunsj eller middagstid. Vi fikk først vite at det sannsynligvis ikke var noe mat å bestille, men så løste det seg likevel. Jeg ville definitivt foreslå en liten meny med småretter. Det skal være hyggelig å komme til Engø –  og det å bli møtt med at ”det er ikke sikkert vi kan servere noe nå”, virker lite imøtekommende.

Restauranten på låven er nydelig. Maten var etter min mening alt fra fantastisk til ikke fullt så bra. Og hva angår selve serveringen, altså kelneren i dette tilfellet – opplevde vår lille gruppe dessverre at det ble for mange avbrytelser under måltidet. Jeg tenker dette kunne vært løst ved å få mer informasjon i forkant. Småting, ja – men når opplevelsen svinger fra fantastisk til greit nok, så er det jo på grunn av detaljene. 

Tilbake til maten: Flere av smårettene var fantastiske, det er vel noe av grunnen til at det ble spekulert i om Engø ville vinne en stjerne i Guide Michelin. Da er det bare så synd at andre retter som for eksempel seigt andebryst, drar helhetsinntrykket ned. For atmosfæren på låven der vi sitter og spiser er helt spesiell – dette er et sted jeg lengter tilbake til. Utsikten ned til sjøen, tømmeret og dette lune hyggelige som skaper en hjemlig og intim stemning. Så tilgir man nesten at maten er litt varierende.

Rommene

Vi kom en liten jentegjeng til Engø rett før jul. Vi hadde bestilt en suite som viste seg å være iskald. Varmen var ikke skrudd på, dog ble dette forsøkt rettet på av en blid og hyggelig ansatt som tente stearinlys og kom med pledd. Hyggelig med imøtekommende personale, men her ville vi nok satt større pris på akkurat det dersom rommet var oppvarmet på forhånd – noe man må kunne forvente når vi besøker stedet midt på vinteren. Så også med peisen som ikke virket – vi må nok si at vi hadde sett fram til stemning fra nettopp peisvarme, et element Engø ville kle veldig godt! 

Standardrommene på Engø finner man i Pensjonatet og i Stallen. Pensjonatet er den gamle opprinnelige spisestuebygningen. Her finner man 4 rom på 15 – 17 kvadratmeter. Stallen er forholdsvis nybygget og inneholder 20 dobbeltrom. 

Det finnes også større rom på mellom 25 og 33 kvadratmeter i Pensjonatet og i bygningene som kalles Vinhuset, Utsikt og Årstidene. Alle rom på Engø har de vanlige fasiliteter som dusj eller badekar/boblebad, litt ulikt alt etter i hvilken bygning. 

 

 

Hva liker jeg spesielt godt?

Jeg liker husene, beliggenheten og låven med tømmervegger. Engø har en stor gruppe gjester som har et spesielt forhold til stedet. Er veldig glad i rendyrkingen av stilen fremfor å forsøke å modernisere. Det er stilen og atmosfæren som gjør at det er så hyggelig på Engø.

Hva burde du vite?

At det kan glippe litt her og der. Det er mye velvilje å spore hos de ansatte, men faren for at feil ikke fanges opp før du som gjest opplever dem er dessverre tilstede. Bestiller du en suite bør du for eksempel sjekke om peisen fungerer. Det gjorde den altså ikke hos oss, og vi ble heller ikke informert om dette på forhånd. Maten er generelt veldig god, men også her er det store variasjoner. Problemet med Engø slik det fungerer i dag og slik vi ser det, er at det blir litt for uforutsigbart – man kan ikke helt stole på at kvaliteten holder i alle ledd. 

HVORDAN KOMME DIT

Engø Gård ligger på Tjøme med en vakker skjærgård rett utenfor. Du kan enkelt kjøre bil fra Oslo, eventuelt fra andre sørlige byer i Norge. Det finnes selvsagt også bussalternativer, men bil er praktisk. Det er nydelige turmuligheter rett utenfor og en båttur blir aldri feil. Det er også mange hyggelige steder å besøke i nærheten.

NÅR ER DET BEST Å REISE?

Hele året. Alle årstidene har sin sjarm.

VALUTA FOR PENGENE

Jeg opplever at det er en stiv pris, fordi det glipper litt her og der med ujevne mellomrom. Hadde Engø Gård klart å levere den høye kvaliteten på service og mat som de legger opp til, ville det vært akseptabelt. Dessverre skjer det for mange feil og dermed blir det i overkant dyrt.

SCORE 7-10

Min score er 7 av 10 oppnåelige. Målrettet opplæring av ansatte og bedre rutiner med sjekklister av rom, ville sikre at for eksempel ikke varmen var skrudd av når gjestene kommer. Det handler egentlig mest om kontroll og måleparametre som kunne vært nyttig å fått innført på Engø Gård. Økt fleksibilitet i forhold til måltider vil gjøre underverker.

En feil kan for enkelte ødelegge et måltid. Det gjorde det ikke for oss, men kunne med letthet vært unngått. Med de tiltakene jeg nevner, tror jeg Engø ville være tilbake i toppform. Det fortjener både et så fantastisk sted og gjestene.

Klikk på bildene for en større versjon

Engø Gård