Fantastiske Alhambra i Granada, Spania

av | Europa, Spania | 0 kommentarer

Alhambra, Granada – en av Spanias fantastiske arkitekturperler, gjett om vi hadde gledet oss! En fin kjøretur fra Malaga og der ligger det røde palasset, storslått og vakkert. Her finner vi inspirasjon fra hele verden, men det mest imponerende er hvordan maurerne brukte vann og lys som utsmykningselementer.

Store deler av Spania var underlagt det islamske styret helt tilbake til år 1200, og på den tiden var Granada et arabisk emirat erobret av maurere; muslimske nord-afrikanere. Maurerne hadde stor innflytelse gjennom erobring av syd-europeiske landområder fra år 700 til slutten av 1400-tallet. De satte sitt preg på den spanske byen Granada i regionen Andalucía, blant annet ved å bygge det som i dag er Spanias største turistattraksjon.

Klikk på bildene for en større versjon

Nasrid, Alcazamba og Generalife

Området rundt Alhambra er grovt inndelt i tre deler: Palasset (Nasrid), festningskompleket (Alcazamba) og en stor hage (Generalife) som ligger på et platå med utsikt over hele byen. Byggverket er for det meste laget av røde murstein, derav navnet Alhambra som betyr “det røde” på arabisk.

Festningskomplekset ble bygget i mellom 1248 – 1354, i en nokså fredelig periode. På den tiden var Alhambra stedet hvor sultanen bodde, og dette skulle gjenspeiles i arkitekturen. Folk i Granada var generelt svært opplyste og kunnskap skulle vise seg å ha stor betydning for arkitekturen.

Fantastiske detaljer

Avanserte detaljer og vakre utsmykninger preger palasset. Det er nærmest utenkelig at det gikk an å bygge slike storslåtte arkitekturfinesser for så lang tid tilbake, men vi står jo her og beskuer det. Det er som en blanding av østens palasser og stemningen fra Marrakech med et snev av India. Alt vi ser er laget i lette materialer som murstein, gips eller tømmer. Rette linjer, identiske buer og detaljerte mosaikkmønstre i klare farger – hvordan var dette mulig?

Vann og lys

Historien forteller at maurerne hadde en fascinasjon for bruken av vann, noe som trolig er årsaken til alle de vakre fontenene og bassengene i Alhambra. Vannspeil ble brukt for å fremheve blomstene og arkitekturen. Du vil nok også legge merke til at de var svært opptatt av lys, og hvordan små vinduer og åpninger fremhevet detaljer i byggverket. Palasset er en oase for inspirasjon, vi ser folk med skisseblokker sittende på benker og notere.  I Marrakech finnes det til og med et luksushotell som har kopiert deler av Alhambra.

Bugnende hager

Vakre Generalife er noe helt eget. En stor frodig hage med appelsintrær og de vakreste blomstene du kan tenke deg. På 1200-tallet var Granada knusktørt. Spanjolene slet med å finne vann, men inni Alhambra bugnet hagene med vannfontener og basseng med glassklart vann. Ikke rart at sultanene rømte til dette sommerparadiset.

Selfie forbud, heldigvis!

Festningskomplekset har vært gjennom store påkjenninger i løpet av de 800 årene det har eksistert. Gjenerobring og jordskjelv har ført til at enkelte deler måtte restaureres. På grunn av slitasjen er det i dag innført restriksjoner for de besøkende. Det er innført forbud mot selfies (stang) ettersom turister ofte lener seg inntil veggene – noe som skaper slitasje på byggverket. Kun 800 inngangsbilletter legges ut daglig. Derfor lønner det seg å bestille god tid i forveien. Jeg anbefaler å ta en guidet tur, slik at du får med deg mest mulig av historien. Har du mulighet, er det fantastisk å ha en egen guide.

  • Forhåndsbestill inngangsbillett og guidet tur her.
  • Skulle du ønske å bo i Alhambra, kan det faktisk la seg gjøre. Den spanske hotellkjeden Parador tilbyr unike hoteller med historisk betydning. Dette hotellet er naturlig nok veldig populært, så pass på å bestille i god tid!
  • Mange har et mål om å besøke Alhambra, men glemmer at Granada er et sted å bli forelsket i! Kan absolutt anbefales å bruker noen dager i denne bohemske og spennende byen som har masse å tilby!
  • Det går Shuttle busser fra Granada til Alhambra, så det er veldig enkelt å komme dit. Når du skal ut av palasset er det en flott tur å gå ned mot Granada på utsiden av de store murene.

Klikk på bildene for en større versjon

Alhambra