Favoritt restauranten The Kitchen, Sør-Afrika: En omtale

av | Afrika, Sør-Afrika | 4 kommentarer

Franschhoek er regnet for å være Sør-Afrikas vin- og mathovedstad. Det kommer busser med franske turister hit for å se hva sørafrikanerne har å by på. Midt i dette området ligger min absolutte favorittrestaurant! Lyst til å bli med inn?

Klikk på bildene for en større versjon

Pumba og fisk

Franskmenn har regler å forholde seg til hva gjelder vin. Det er ikke lov å bare blande – eller «blende» som det heter på fagspråket – hvilke druer som helst. Sørafrikanerne har ikke disse restriksjonene, og kan derfor gjøre som de vil eller føler for. Det kan bli mye spennende vin av å tenke utenfor boksen.
Maten i Franschhoek er også et kapittel for seg. For oss nordmenn er prisene fortsatt veldig lave, og kvaliteten er av en annen verden. Og da mener jeg det på en god måte! Det er fransk kjøkken, iblandet sørafrikanske smaker med for eksempel strutsekjøtt, springboek eller wildbeast. Ja, den siste, det er Pumba i løvenes konge. Hvis du ikke føler for å spise Pumba er det mye fisk, selv om det etter min mening ikke er lett å slå norsk fisk og skalldyr. Uansett: Mye fantastisk mat er det, og det finnes restauranter i mengder.

Men noen steder skiller seg ut, og en av mine absolutte favoritter er The Kitchen på Maison. Dette stedet har en klar filosofi. Kokken er en tidligere surfer med bustet hår, og med et litt sjenert smil tryller han fram de utroligste retter. Kokkens avslappede holdning kombinert med et sterkt fokus på kvalitet, er en uslåelig kombinasjon slik jeg ser det.

Avslappet kvalitet

Det blir ikke pretensiøst, du kan komme i lang kjole eller shorts, høye hæler eller flipp-flopper – alt er ok på The Kitchen. Det eneste du kan være helt sikker på, er at det kommer til å bli stas. De ansatte hilser på deg som en gammel kjær venn og du kan bare sparke av deg skoene og se frem til en opplevelse!

En design opplevelse!

Eierene er et ektepar som driver interiørbutikker i Cape Town og Sydney. De hadde lyst til å flytte litt ut av byen, og kjøpte Maison, som også produserer fantastiske viner. Cap Classique som er Sør-Afrikas champagne, en heftig Shiraz og en Chenin Blanc som gjør susen! Høner med små kyllinger spankulerer rundt i hagen, der finnes store lounge-møbler å synke ned i. Til og med et enormt «fuglerede» som dingler under et av de store eiketrærne, her kan du slenge deg ned og fordøye maten. En enorm treplate er felt delvis inn i stammen til et annet tre og blir et kult langbord – en skyggefull plass til større selskaper.

Ta en tur mellom vinrankene

Kan du love meg en ting, hvis du er så heldig å komme hit for å spise? Er du fornøyd med måltidet, kan du stoppe på vei ut og fortelle kokken hva du synes? Dyktige mennesker må berømmes og den kule suferern legger lista høyt. Da jeg fortalte ham at vi hadde gledet oss et helt år til å komme tilbake, så han oppriktig overrasket og veldig glad ut.
Du kan betrakte de vakre fjellene rundt, høre suset i eiketrærne, veksle noen ord med sørafrikanerne ved nabobordet. Ta en tur innimellom vinrankene, og er du riktig heldig kan du hilse på minigrisen som ikke er så mini likevel. Han heter Porcini (selvfølgelig) og er en fyr med mye personlighet.

KLIMA

I Sør-Afrika er det en del vind, det betyr at den trykkende heten ikke er så påtrengende. Vanligvis regnes februar som den varmeste måneden. Er du ikke så opptatt av varme, er november og desember nydelige måneder – da det er vår i Sør-Afrika. En sen påske er heller ikke å forakte.

HVORDAN KOMME SEG DIT

Franschhoek ligger ca 45 minutters kjøring utenfor Cape Town. Mange velger å reise med en guide, i og med at et besøk i Franschhoek ofte innbærer vinsmaking. Skal du tilbringe noen dager, er leiebil et greit alternativ. I Sør-Afrika er det venstrekjøring.

NÅR ER DET BEST Å REISE?

Høysesong er fra og med desember til og med mars.

LUNSJ ELLER MIDDAG

Jeg synes lunsj er aller best. Da er det fortsatt lyst og man kan nyte utsikten mens man spiser. 

VALUTA FOR PENGENE

Mange blir positivt overrasket når regningen kommer. Prisnivået på et restaurantbesøk er mye lavere enn i Norge. Maten er fantastisk! 

SCORE 1-10

Det eneste jeg ønsker meg, er mer økologisk dyrket mat. Enda flere økologiske ingredienser i rettene, for at denne restauranten skal få toppscore.

Klikk på bildene for en større versjon

Maison, Franschhoek