Fjærland Fjordstue, Vestlandet, Norge, En hotellomtale

av | Europa, Hotellomtaler, Norge | 6 kommentarer

Vi kommer sent om kvelden og stuper i seng. Neste dag starter friskt med et traumatisk møte med et innpåslitent dusjforheng. Hjelpes meg – det tok sin tid å få viklet seg ut. Men så var vi klare for frokost. For en overraskelse! Snart var både det klistrete dusjforhenget og den smale trappen glemt. Fantastiske fjell, smaragdgrønn fjord, store vinduer som slipper alt dette vakre inn. For ikke å snakke om maten. Bli med på en reise full av overraskelser til Fjærland Fjordstue!

 

Klikk på bildene for en større versjon

Bakgrunn

Vi ønsket å oppleve dette området som National Geographic har omtalt som verdens mest interessante reisemål – med Sognefjorden, stavkirker og isbreer. Anbefalinger fra andre hoteller skal man ta på alvor, og vi fikk mange anbefalinger om å besøke Fjærland. En rask telefon, og vi forsto at her var det en eier med mange visjoner og mye energi. Men ville det være nok?

Hotellet

Fantastisk beliggende med imponerende fjell og den smaragdgrønne Fjærlandfjorden som nærmeste nabo, finner vi idylliske Fjærland Fjordstue. Rett bak ser vi deler av Jostedalsbreen. Vi blir møtt i resepsjonen av Bård som viser seg å være eieren, og hans kone Linda. Tunge kofferter fyker opp smale trapper og vi er klare for noe som skulle bli en uventet opplevelse.

Det hvite hotellet er bygget i 1937 som et pensjonat, men har i de senere år gått gjennom  oppussing og oppgraderinger for å møte dagens gjesters behov for komfort.

Det tar litt tid før det hele siver inn. Hotellet og omgivelsene, gjestene, stemningen – det er mange inntrykk og denne pakken er ikke så opplagt som på mange andre hoteller. Fjærland Fjordstue må man rett og slett bli vant til. Det er tydelig at eierne her har en annen holdning eller et annet fokus enn vi forventet. Her er det ikke et arsenal av Molton Brown produkter på badet, det er smale trapper, ingen heis, ikke tykke håndklær. Men det er sjarm og ikke minst; mye omtanke både for fastboende i Fjærland og for hotellgjestene.

Rommene

Hotellet har 15 rom som alle er forskjellige. De fleste er holdt i lyse farger. Noen har oppgraderte bad, mens noen rom fortsatt har det forhatte dusjforhenget og linoleum på gulvet. Her er mine favoritter: 225, 227, 230 og bokrommet som er nr 103. Rom nr 109 som er en suite. Noen av rommene vender mot fjellene bak og de andre mot fjorden.

Det kan være lytt mellom rommene og det er en nøktern stil uten noe særlig ekstra. Det er tydelig at den store wow-faktoren ikke skal oppleves akkurat inne på rommene. Det er mer et sted å sove, vi skal ut av rommet for å nyte fantastisk natur og mat. Det er lett å være enig i denne prioriteringen. Naturen er vakker, Fjærland er idyllisk og bak venter Jostedalsbreen.

De ansatte

For å si det kort hadde det vært en glede om alle hoteller hadde ansatte som på Fjærland Fjordstue. Det er god stemning, hyggelige replikker og en effektivitet som vi ikke forventet fra et så nøkternt sted. Her ligger noe av hotellets styrke etter vår mening. De ansatte, fantastisk mat og super beliggenhet; en killer-kombinasjon! Vi blir begeistret og trives! Skulle ønske flere hoteller hadde fulgt en prioriteringsliste over hvor de virkelig skal imponere sine gjester. Så er vi helt fornøyde med resten, men så deilig å bli så positivt overrasket!

Hva jeg liker spesielt godt

Jeg liker hele pakken som tilbys her. Maten, servicenivået, de nøkterne rommene kombinert med disse små luksusopplevelsene som løfter totalopplevelsen. Dette er en litt annen og interessant måte å drive hotell på. Som når man overrasker gjestene med noe hyggelig i form av fantastisk mat og service som man ellers kunne forvente på et 5 stjerners hotell. Etter en samtale med Bård, blir det tydelig at de har jobbet mye med dette. Vi forsøker å forberede våre gjester på for eksempel de trange trappene, sier han – som sender mail til hver gjest i forkant av oppholdet, for å ønske velkommen. Bård forteller videre om den non-verbale kommunikasjonen som skjer mellom hotellet og gjestene. Er inngangsdøren tung å få opp, er blomstene visne, blir du møtt av en mutt resepsjonist og demotiverte ansatte, er det lett å begynne i en negativ spiral. Hjernen leter etter feil, man blir rett og slett kritisk. På samme måte som når man blir man begeistret med en gang, blir det straks lettere å holde en positiv opplevelse hele veien. Det er vanskelig å ikke være enig med Bård i dette, men hva er da grunnen til at så mange hoteller glemmer nettopp denne non-verbale kommunikasjonen? Service er så mye mer enn et smil, det er totalopplevelsen av alt som blir sagt og ikke sagt, og det er nettopp derfor vi liker oss så godt på Fjærland Fjordstue.

Hva burde du vite?

Selve hotellet er en eldre dame med knirkete gulv og smale trapper. Det kan være lytt mellom rommene og noen av rommene er nok noe mer utsatt fra støy når gjester og de lokale fra Fjærland koser seg i vinterhagen. Rommene er forholdsvis små, men varierer noe i størrelse (se anbefalte rom). Det Fjærland Fjordstue ikke har av luksus tar hun igjen med historie i veggene og sjarm til tusen. Hotellet er åpent fra mai til oktober med unntak av egne ski- og matopplevelsesturer om vinteren.

Når vi sjekker ut og skal reise, ligger det to matpakker klare til oss i resepsjonen. Nok en positiv overraskelse! De hadde ikke sett oss under frokosten og tenkte at vi ville nyte en sen morgen før vi reiste videre, så det var sikkert fint med litt niste? Det oppsummerer godt vårt opplevelse på Fjærland Fjordstue. Anbefales!

HVORDAN KOMME SEG DIT

Fra Oslo må du beregne 6-8 timer (båt eller tog via Flåm), buss eller bil fra Lærdal. Fra Sogndal Flyplass er det ca 50 minutter med bil. Fra Bergen ca 4-5 timer med båt, bil eller buss.

NÅR ER DET BEST Å REISE?

Vi besøkte i juni som var perfekt – ellers er vår, sommer og høst vakkert. Bård planlegger egne vinterpakker hvor fjell og fjellsider skal erobres på ski (kombinasjon av bakke og free skiing).

VALUTA FOR PENGENE

Rommene med utsikt over fjorden koster kr. 1.550 pr natt. Familierommene med tre senger koster kr 1.990. Enkeltrom kr 990. Alle rom har frokost inkludert. Prisen for rommene oppleves som helt ok. Tre retters middag med hovedfokus på bruk av økologiske og kortreiste produkter koster kr 450. En fantastisk opplevelse! Et røverkjøp, rett og slett!

SCORE 1-10

Vi gir Fjærland en score på 8, til tross for enkel standard på rommene. Det er totalopplevelsen vi faller for! Sjeldent hyggelig og med ekte gjestfrihet og omtanke for både fastboende og hotellgjester. Vi gleder oss til å komme tilbake!

Klikk på bildene for en større versjon

Fjærland Fjordstue