Flåmsbanen

av | Europa, Norge

Flåmsbanen er regnet for å være en av verdens mest spektakulære togreiser. Den er Norges 5. mest besøkte turistattraksjon, det er ca 700 000 personer som tar denne turen årlig.

Klikk på bildene for en større versjon

Arbeidet med Flåmsbanen begynte i 1923 og ble ferdig i 1947. Tunellen tok 1 måneds hardt arbeid for hver meter! Flåmsbanen ble bindeleddet fra skipene som seilte på Sognefjorden og til Bergensbanen. Visste du forresten at ordet fjord betyr ferd, altså reise – fra gammelt av?

Banen kjører fra enden av Aurlandsfjorden og opp gjennom Vestlandets vakreste natur til Myrdal stasjon på Hardangervidda. Vi suser forbi skummende fosser, stupbratte fjell, lille Flåm kirke, elver og grønne daler. Bare for å si det med en gang: Dette innfrir selv de høyeste forventninger! Toget stopper ved Kjosfossen (93 meter fritt fall og store mengder med vann) hvor turistene går amok og en skog av selfiestenger viser seg. Når en rødkledd hulder dukker frem er lykken komplett ser det ut til. I hvertfall for de koreanske turistene. Jeg tenker at det jo er litt interessant hvilke inntrykk våre besøkende får av Norge, der den rødkledte svinser rundt etter folkemusikk på høyttaleren. Jeg får litt Disney-feeling av det hele, men forstår at gjestene liker det! Hvor ofte må hun ut der da? Spør jeg togbetjenten som ikke ser voldsomt imponert ut. Nei det er nå er ti gonger for dagen det da veit du, svarer han med et lunt smil!

Turen varer ca 1 time og er en av verdens bratteste på vanlige togskinner. Det er 20 kilometer som skal tilbakelegges og 5,7 av disse er i tunnel. Du må påregne ca et kvarters ventetid på Myrdal stasjon før turen går tilbake. Tur/retur betaler du 440 kroner.

Bestill billetter i tide

Cruiseskipene komme inn fjorden og mange av passasjerene vil oppleve denne turen. Bestill billetter på NSB sine hjemmesider.
Sykle veien ned:
Du kan leie sykler på Cafe Rallaren. Turen ned ca 1,5-2 timer. Her leier de ut både barne- og voksensykler. Etter endt tur leverer du enkelt sykler og hjelmer på Flåm stasjon. Sesong fra begynnelsen av juni til slutten av september.

Overnatting

Om du ønsker mer tid på fjellet, er det fullt mulig å overnatte. Myrdal Fjellstove og Vatnahalsen Høyfjellshotell er da to alternativer. 

For ytterligere informasjon, kart og live webkamera av områdene, besøk Visit Rallarvegen

Klikk på bildene for en større versjon

Flåm Stasjon, 5742 Flåm, Norge