Første dag på Svalbard

av | Europa, Norge | 0 kommentarer

Du vet du har kommet til Svalbard når du akkurat har rukket å få igjen pusten etter innflyvningen for så å gå rett på en utstoppet isbjørn ved bagasjebåndet av alle ting. (Husk å bestille vindussete på flyet.)

Klikk på bildene for en større versjon

Vel forbi verdens største landlevende rovdyr, triller vi kofferten ut i frisk luft. Vi besøker Svalbard i april som skal vise seg å være perfekt tid, det er friskt men ikke kaldt, og solen skinner fra en knallblå himmel.

Shuttlebussen tar oss rett til hotellet på ti minutter. På veien dit får vi vårt første møte med gruvesamfunnet i det vi kjører forbi kurvene som i tidligere tider fraktet kullet fra gruvene til havna.

Longyear

Vel installert på hotellet ønsker vi oss ut for å få et inntrykk av Longyearbyen. Det første vi legger merke til, er et hav av snøscootere. Det er en som fyker forbi oss og parkerer rett ved hovedgaten. Av med hjelmen og vi ser at det er en ung jente med rifle på ryggen. Etter hvert blir vi vant til både rifle, snøscootere og det at mange (oss selv inkludert) går rundt inne på hotellet  i ullundertøy og på strømpelesten.

I ullundertøy med hyttehår

Hyttehår får også en ny betydning etter flere timer med hjelm. Det skrelles i det hele tatt vekk en del unødige fraser. Tant og fjas hører liksom ikke hjemme her på Svalbard. En annen ting vi legger merke til er hundene, de er parkert litt her og der langs hovedgaten. Vi er ikke de eneste som stopper og hilser litt, hundene er utrolig vennlige og hiver seg etter kort tid på ryggen for mer kos på magen.

Arkitektur inspirasjon?

Er du på jakt etter et design kick eller litt «instant arkitektur inspirasjon», trenger du ikke reise til Longeyearbyen. Det er praktisk arkitektur som gjelder her – med hovedtrykk på praktisk. Alt rørsystem ligger oppå bakken og noen steder er det litt «brakkeby på stolper-preg» på det hele. Det er i grunnen helt greit, vi er her for å oppleve stemningen og for å få det vi håper blir noen flotte naturopplevelser. Vi går forbi barnehagen, kulturhuset, ungdomsklubben og noen butikker. Flere steder er det skilt hvor man blir bedt om å levere fra seg gevær og/eller pistol. Som det står på et skilt inni i en butikk: «Alle isbjørnene her er allerede døde» Nok med tanke på den utstoppede isbjørnen i vinduet. Geværet leveres til betjeningen. 

Windowshopping

Blir aldri det samme etter en time på stripa i Longeyear. En utstoppet isbjørn ved siden av påskeharen, hundene som venter utenfor ved siden av snøscooterene. Svalbard er på mange måter kontrastenes rike.

Overalt er folk bare hyggelige, det de ikke bruker på unødige ord som «vær så snill» og «unnskyld meg», tar de igjen på humor og oppriktig interesse. Sjeldent har jeg truffet så mange hyggelige folk som tar seg tid til å tegne og forklare. Det begynner å gå opp for oss at Longeyear (glem byen, ingen bruker det) er et utrolig hyggelig sted med god stemning.

Huset

Vi skal spise på Huset som ligger øverst i byen. Der venter en av Skandinavias største vinkjellere med 20 000 flasker og en meny som ikke minner om noe annet du har sett før. Vi nyter både maten og opplevelsen, og siden Longyear er avgiftsfritt, er ikke prisen avskrekkende heller.

Etter en herlig kveld skal vi tilbake. Det er fristende å gå, men kan vi det? Ja, selvsagt, sier vår svenske kelner. Det er helt lyst, klokken er vel rundt midnatt, vi er i april og det blir ikke mørkere enn dette. Bak byen ligger de hvite fjellene badet i et blålig lys.

Isbjørnfare

Området rundt Longeyear og inni selve byen er betegnet som trygt, likevel ble det observert en isbjørnbinne med unger her for ikke så mange måneder siden. Det eneste vi treffer på vår vei tilbake, er noen veldig fornøyde menn som kommer fra baren. «Må sjekke at bikkja har det bra», sier han ene leende. Vi kommer oss tilbake til hotellet mette, fornøyde og fulle av inntrykk etter våre første timer på Svalbard.

Har du lyst til å reise til Longyearbyen? Her er alt du trenger å vite!

Klikk på bildene for en større versjon

Longyearbyen