Fantastiske Fulehuk Fyr, Ytre Oslofjord

av | Europa, Norge | 2 kommentarer

Det første som ble gjort da Thorvald og Co kom hit i 2006, var å klippe ned nettinggjerde og erstatte Adgang Forbudt-skiltet med et nytt: Velkommen til Fulehuk! Det idylliske fyret speiler seg i havet som ligger blikkstille. Der ute troner Færder. En måke flyr forbi og en seilbåt dupper i horisonten. Fulehuk er alt vi hadde drømt om og enda mer!

Klikk på bildene for en større versjon

Ole Johan kommer inn iført shorts, caps – og kikkert. Han har sittet ute på svabergene og sett på selen som leker i havet. Klokken er halv åtte og flagget er heist.

Sollyset flommer inn gjennom det store vinduet på kjøkkenet, jeg får en kopp kaffe i hånden og dagen er så vidt i gang på Fulehuk fyr. Utenfor glitrer sjøen på alle kanter og en fisker putrer forbi i en tresnekke.

Hygge og atmosfære

Det er norsk kysthistorikk i hver planke. God stemning som sitter i veggene. Her er ingen luksus, men Fulehuk Fyr har sjel til tusen og trenger ikke pynte seg med all verdens stæsh. Det er ekte og autentisk. Ro i sjelen, forsiktige bølgeskvulp og små svaler som har flyveopplæring fra husveggen.

Google, avdeling Fulehuk

Vertskapet er som en walking talking versjon av Google. Jeg spør om det vakre broderte teppe på veggen i spisestuen. Det ble laget her på Fulehuk under krigen. Fyret gikk i svart, bokstavelig talt, da det tyske krigsskipet Blucher var på vei inn ytre Oslofjord. Etter det kom det to tyske soldater hit for å påse at fyret virket. I etasjen under satt husfruen og broderte dette nydelige teppet med det norske flagget på, som en stilltiende og høyst hemmelig protest.

Forelsket i betong!

Kan man bli forelsket i et fyr? Solid bygningsmasse, plassert på en holme i ytre Oslofjord. Betong, metall og treverk. Hva er grunnen til at vi føler så sterkt for dette stedet? Hva gjør at så mange er glade i Fulehuk fyr? Donerte gaver, en egen sang, en stor venneforening, det er altså ikke bare vi som kan bli forelsket i betong.

I morgenkåpe tasser vi barbeint over varme svaberg, nå skal det bades. Det er som om værgudene vil vise Fulehuk fra sin aller beste side. Se så fint det hvite fyret er mot en knall blå himmel. Jeg ser det tenker jeg, vi ser det alle sammen. Sjarmen, sjelen og den gode stemningen – vi ser og føler det –  derfor er vi ferdig forelsket i Fulehuk fyr!

Thorvald i tårnet!

Solnedgangen skal nytes fra øverste hold, på toppen av selve fyrbygningen 18 meter over bakken møtes vi av masse tente stearinlys. Å sitte der oppe med panoramautsikt og 360 graders utsyn er ubeskrivelig vakkert. Vi får historien om Fulehuk fra styreformann Thorvald, en lun og mild mann med de snilleste øyne i verden. Han forteller om skipsforlis og storm; Vi var her ute i 27 meter per sekund vindstyrke en gang, da blåser steinen av fjellet, forteller han humrende. Det er er ganske flott det også.

Thorvald forteller om de tre familiene som bodde her, de gikk i 17.mai tog på den betongstien der nede sier han og peker, den heter Karl Johan. Total lengde er vel kanskje 50 meter. Det var vel i 2014 at vi hadde ett av barna på besøk her, hun var blitt en voksen dame på 90 år. Kom til Fulehuk fire uker gammel og bodde her til hun var 11 år. Kunne ikke tenkt seg en bedre oppvekst, her ute i pakt med elementene.

Jul på Fulehuk Fyr

Gjestene booker lang tid i forveien for en spesiell julefeiring her ute i havgapet. Kan du tenke deg noe mer stemningsfullt? Disse bygningene som har levd et langt liv, det er så mye historie og atmosfære at mange opplever det som en perfekt ramme rundt feiringen.

Stygt? Makan!

Fulehuk betyr egentlig «stygt farvann», det var hollenderne som kom opp med det navnet. Mange grunner og enda flere forlis, derfor var Fulehuk en viktig hjelp for å navigere seg trygt inn i Oslofjorden. Fulehuk hadde vært forlatt i mange år. Soverommet var helt ødelagt, gulvet var så råttent at man tråkket rett gjennom, forteller Thorvald. Det var asbest og respateks. Linoleum på gulvene, alt måtte av. Dører måtte slipes og vi måtte finne tilbake til Fulehuk slik det opprinnelig så ut.

Hva skulle vi gjort uten disse gutta som tar tak? Uten dem ville fineste Fulehuk kanskje ikke vært eksisterende i dag? Takknemlig synker jeg ned i putene etter en fantastisk dag og tar inn følelsen av å sove midt i historie, kultur, patriotisme og stolthet.

*Fulehuk Fyr ble stylet av flinke Cecilie Refsum fra Studio C_indoor.

*Happy Landing ble ønsket velkommen som gjester på Fulehuk Fyr, men våre meninger er som alltid våre egne!

Klikk på bildene for en større versjon

Fulehuk Fyr, Vestfold