Her bodde en plantasjeeier som hadde slaver. Dørene i Stone Town, Zanzibar!

av | Afrika, Tanzania, Tanzania | 2 kommentarer

Det første du legger merke til i Stone Town, er de fantastiske dørene. De er de vakreste kunstverk med utrolige utskjæringer i tung mørk mahogni eller mangotre. Dørene er våre visittkort, kan vår guide fortelle. De forteller masse om dem som bor eller bodde i dette huset. Ser du her? Den kjettingen som er skåret ut på siden av dørkarmen? Det betyr at familien i dette huset hadde slaver. Ser du de plantene som er ved siden av kjettingen, det betyr at de hadde en krydderplantasje. Det er blomsten til nellik, den du ser der. Altså vet du at familien i dette huset eide en krydderplantasje og at de hadde slaver som arbeidskraft. Guiden forteller og formidler som om dette var helt dagligdags informasjon. Jeg tar meg i å lure på om hans familie hadde vært slaver. Det er nesten som om han leser tankene mine og ser på meg med snille brune øyne, et lite smil.

Klikk på bildene for en større versjon

Her ble slavene solgt

Her borte var slavetorget, fortsetter han. Der, på en stor plass, ble slavene solgt. Sønnen til en slavekvinne ble en av dem som fanget flest slaver – men det kan jeg fortelle mer om senere. Synes du dette er interessant, spør han oppriktig. Hun kunne bli satt fri, forstår du, hvis hun lot barnet bli igjen! Barnet? Det var ikke uvanlig at slavene fikk barn med eieren sin, han beholdt barnet og slavekvinnen kunne få gå. For et dilemma, tenker jeg i mitt stille sinn…..morshjertet kjenner på umuligheten i det et øyeblikk.

Det er som å gå rett inn i boken om Kunta Kinte i Røtter, å stå midt i Stone Town på Zanzibar i Tanzania med hånden på døren som forteller om tidligere historie. Eller som å være statist i filmen Gullkysten med Jakob Oftebro. Plutselig går døren opp og en nydelig liten pike med blått hodetørkle står der og smiler. Jambo! Så småløper hun nedover veien. Hun må rekke koranskolen, forteller guiden vår. Ja, dette er interessant, sier jeg – ganske overveldet. Det er så eksotisk, fremmed…..jeg blir litt tom for ord….og uvirkelig at disse dørene som er flere hundre år gamle er i bruk i dag også. At de ble brukt som et slags informasjonskanal om familiens liv innenfor. Vi er ikke på noe museum for å se på vakre utskjæringer – dette er levende historie.

Så mange detaljer, så mye informasjon!

Vi blir gående lenge, tar på disse forskjellige dørene og beundrer de utrolige mønstrene og utskjæringene. Hvordan kan man få så mange detaljer inn i en så hard tresort? Hvor mange måneder tar det å lage en slik dør, hvor mange hender må til? Noen slitne hus har dører som sårt trenger vedlikehold. Noen har arabiske tegn skåret ut på toppen av døren. Det er fra koranen, kan guiden vår fortelle. De som bodde her var muslimske. Stone Town er på verdenslisten til Unesco, så noen dører blir restaurert på deres regning. Dørene i Stone Town er regnet som en del av vår verdensarv.

Beskyttelse mot elefanter!

Ser du de spisse dekorasjonene der? Messing «piggene» er ikke til å unngå. Det betyr at familien som bodde her hadde indisk eller asiatisk avstamning. I India brukte de nemlig disse spissene til å beskytte husene fra elefanter. Tyvene red elefantene rett inn i dørene slik at de veltet og kjeltringene kunne forsyne seg fritt. Inderne beholdt piggene som et minne og en dekorasjonseffekt da de flyttet til Stone Town. Så da vet du at familien bak denne døren har indisk avstamning, sier vår guide og nikker.

Jeg lurer på hva mer kan han se, det aner meg at det er et hav av informasjon tilgjengelig for dem som kan lese det i de fantastiske dørene i Stone Town på Zanzibar. Akkurat nå har jeg nok med å bare nyte dem!

 

Klikk på bildene for en større versjon