Herlige julemarkeder i Europa!

av | Europa, Frankrike, Norge, Sverige, Uncategorized | 4 kommentarer

Her snakker vi god gammeldags julestemning med deilige dufter av krydder og granbar! Vi ønsker oss intet mindre enn sjelfulle opplevelser i julen! Tente lys, gamle mattradisjoner eller nye (eggnog for eksempel) og de gavene du selv ønsker deg!

Ut med blinkende lys, slitsom musikk fra dårlige høytalere og anmasende julenisser med syntskjegg fra Hong Kong. Inn med steder som tilbyr god mat i en avslappet atmosfære, samt unike gaver.

Jada, vi legger lista høyt! Men så handler også julen om gode minner og tid til å nyte den deilige førjulsstemningen med de vi er aller mest glad i. Dette er noen av våre favoritt julemarkeder i Europa! Har du noen gode tips er vi som alltid veldig glade for råd! Bare skriv i kommentarfeltet om du vil dele ditt favoritt julemarked!

Røros julemarked

Gamle vakre trehus, fuglenek og kanefart. Etter en dag ute i masse frisk luft kryper vi opp i stolen på Erzscheidergården Hotell. Foran peisen og med røde kinn kjenner vi at den deilige førjulsstemningen kommer krypende. Hotellet ligger i perfekt avstand til julemarkedet. Vi vil nemlig ikke gå glipp av noe når vi er her, så hotellets beliggenhet blir viktig! Rørosvidda ligger vakkert bak og er vi riktig heldige klarer vi å få tid til en tur med hundekjøring før vi må venda nesa hjemover. 

Når og hvor: Røros julemarked er fra 7-10 desember

Esslingen, Tyskland

Her snakker vi om en middelalderby av dimensjoner. Vakre kirker, bindingsverkshus og barokke palasser setter stemningen, vi tas tilbake til en annen tid. Julemarkedet er stort og det er lagt vekt på godt håndverk – over 200 boder å velge mellom bør gjøre susen. Dette julemarkedet er for mange en kjær tradisjon.

Når og hvor: Esslingen julemarked (avholdes 28 nov-22 desember)

København, Julemarked i Tivoli.

Julemarkedet i den pyntede tivolihagen er en av mange stopp i København. Det er nemlig mange flere markeder å få med seg i Køben. Det er likevel noe storslått over Tivoli som gjør at vi må innom og få med oss litt av stemningen. For ikke å snakke om all den gode maten!

Når og hvor: 17 november til 31 desember. 

Munchen, Tyskland. Marienplatz

Her er det avholdt julemarked helt tilbake fra 1300 (!) tallet. I en egen avdeling finnes gamle juledekorasjoner for samlere. Julemarkedet legger vekt på å ha et stort og variert tilbud, og blir du sulten etter jakten på den helt spesielle dekorasjonen eller gaven, er det nok av god julemat å fråtse i. 

Når og hvor: Ved Marienplatz er det største markedet som sprer seg utover og inn i mange smågater. 27 nov-24 desember.

Stockholm, Stortorget Gamla Stan

Julemarkedet på Skansen, dette kan vel best sammenlignes med vårt eget julemarkd på Folkemuseet. Skansen er verdens største utendørs museum og her kan vi nyte vakre gamle hus og gårder.

Når og hvor: Fra siste uken i november til nyttårsaften.

Spennende julemarkeder i Oslo

Julemarkedet på Frysja

Julemarkedet på Frysja er også en kjær favoritt. Det blir ikke jul før vi har besøkt Frysja og sett på alt det fine kunstnerne her lager. Glasskunst, keramikk, skulpturer, smykker og foto med mere. Her er det mange steder å utforske! Opp en trang trapp og der åpenbarer det seg et atelier som er fylt med vakre og morsomme ting. Her er det så langt fra plastikk og masseprodusert som man kan komme. Hurra for Frysja og et julemarked med underfundighet og sjel! Du kan også gjøre et godt kupp da en del av kunstnerene selger ut b-vare produksjon.

Når og hvor: Julemarkedet på Frysja ligger i Kjelsåsveien 145, ikke langt fra Teknisk Museum. Sett av første helgen i desember!

Designernes julemarked

Designernes julemarked er perfekt for deg som er opptatt av design og brukskunst. Her handler vi gavene som det bare finnes en av, og det aller morsomste er å kunne snakke med de som har laget de lekre gavene.

Når og hvor: Designernes julemarked finner du på DogA, adressen er Hausmannsgate 16 i Oslo, første helgen i desember.

Norsk Folkemuseums julemarked!

Julemarkedet på Folkemuseet i Oslo er spesiell fordi rammen er så vakker, med alle de fine husene pyntet til jul. Selv om det kan være en folksom opplevelse, har dette markedet en spesiell plass i våre hjerter. Husk å ta med kamera!

Når og hvor: Norsk Folkemuseums julemarked finner du i Museumsveien 10 på Bygdøy, første helgen i desember.