Hjemme hos Karen Blixen i Nairobi, Kenya

av | Afrika, Kenya | 4 kommentarer

Karen Blixen Museum hørtes litt tørt ut. Vi var faktisk litt i tvil om vi skulle dra. Men så står vi der helt alene i stuen til Karen med skikkelig klump i halsen. Det er som å gå rett inn i «Out of Africa» filmen fra 1985 som gjorde at en hel verden plutselig ble forelsket i Afrika.

Her er det ingen tørre museumsvakter sittende i kroken på en sliten stol. Det er som å være på besøk hos Karen, vi er de eneste gjestene og alt vi mangler er henne. Men hun finnes i rommene til sin elskede farm i Afrika.

Klikk på bildene for en større versjon

Stilsikker bohem

På bordet står telefonen hun hadde med fra Danmark. Den ble aldri brukt, det var verken strøm eller telefonforbindelse i Afrika. Dermed ble den mer en påminnelse om hennes tidligere liv. Damen hadde teft, hennes stilsikkerhet og bohemske eleganse er tydelig i måten huset er innredet. Et kunstnersinn fra en fornem bakgrunn midt i Afrika. Sengen hennes, jaktbuksene til hennes store kjærlighet Denys Finch Hatton henger i skapet. Det er et spark på leggen til meg som kunne tro at noe som har med Karen Blixen å gjøre kan bli kjedelig.

«Aldri skygge uten lys»

var inskripsjonen på dåpsgave til Karen Blixen. Et solur gitt av hennes far som opplevde så mye skygge at han til slutt valgte å avslutte livet sitt. Faren som blant annet levde blant indianerne i to år, var kjent for sine jaktbrev. Han led av langvarige depresjoner, etter å ha deltatt i en påkjennende krig. Han tok livet av seg 1895. Da var Karen 10 år.

Hello! I am Joy!

Vi blir møtt av Joy som er kanskje 20 år, hun skal ta oss med rundt i Karen Blixens hus. Hun forteller om maleriene som Karen malte av menneskene hun omga seg med. Jeg visste ikke at hun var en fantastisk maler i tillegg til bøkene hun skrev. Denne gutten fra Somalia, sier Joy og peker på et maleri av en alvorlig gutt i 10 års alderen, han ble første dommer i sitt hjemland etter at Karen ga han muligheten til å få en utdannelse.

Dagens underholdning, gjøkuret!

var også med fra Danmark og hver time når gjøken kom ut, samlet alle barna på farmen seg for å se om fuglen ville fly ut. Det er en merkelig følelse å gå gjennom rommene hennes, knirket gulvet på samme sted den gangen også? Likte hun også måten lyset faller inn i rommet på, det ser sånn ut fordi en vase er plassert akkurat der lysstrålene treffer. Gepardskinnet på gulvet foran peisen, skrivemaskinen hennes. Interiøret er forholdsvis mørkt med trearbeider i veggpaneler og gulvet. Soverommet er lyst og feminint, helt forskjellige fra resten av huset. På en smal enkelt seng i et rom  lengre ned i gangen sov Denys Finch Hatton de gangene han var hos henne. De ble jo aldri gift så det å dele soverom i all offentlighet var utenkelig, selv ute på en farm. Hun hadde med et Louis Vuitton skap fra Danmark til å henge klærne sine i når hun var på jakt, snakk om å reise med stil.

Gift med baronen

I 1914 gifter Karen Blixen seg med sin halvfetter baron Bror Blixen i Mombasa. Dette var sterkt anbefalt av familien hennes og fuckupen Blixen kvitterer med å gå lei av alle forpliktelser og stikker av for å komme hjem med syfilis. Baronen ble ikke så hardt rammet men det ble Karen. Syfilis skulle kureres med kvikksølv behandling og da Karen kom hjem til Danmark etter utallige år i Afrika ble broren hennes forferdet over hvilken tilstand hun var i. Broren Thomas ble sjokkert over å se Karen sto ved rælingen av Afrika båten utpint, mager og slått ut, på toppen av dette var hun også konkurs. Bror Blixen hadde søkt om skilsmisse og det var en umulig tanke for Karen å bli igjen i Afrika. Stigmaen fra de andre der ville gjøre det for tøft, mente hun.

Hjem til mor.

Da Karen Blixen var 46 år gammel ble hun tvunget til å flytte hjem til sin gamle mor i barndomshjemmet. Å se tilbake var vanskelig og det var enda verre å se fremover. Lite skulle tilsi at hun skulle bli en verdensstjerne fire år etter. Fra å være familiens sorte får ble hun endelig anerkjent som den fantastiske forfatter og historieforteller hun var.

En fornem fighter

Jeg tenker at hun må ha vært så ensom, en fighter som gikk imot hele samfunnet hun tilhørte i Kenya. Kjempet for kikuyenes mulighet til å beholde sitt land. Kjempet for sin egen verdighet.

For et liv, opptur og nedturer. Aldri skygge uten lys. Kontrastene var enorme!

Denne ettermiddagen i Nairobi ble ikke et museumsbesøk, men opplevelsen av en dypere forståelse av et unikt og selvstendig menneske som var utsatt for store prøvelser. Vi vakler ut av huset med klump i halsen. Hennes vakre malerier av de ansatte på farmen, de viser en respekt av hvem hun malte på en tid da fleste hvite var opptatte av å holde så stor avstand som mulig.

Filmen Out of Africa ble laget i 1985, under 25 år etter Karen Blixen død. Hun døde 77 år gammel i 1962. Du kan lese mer om Karen Blixens dramatiske liv her. I tillegg til Karen Blixen Museum i Nairobi finnes det et Karen Blixen Museum nord for København.

Klikk på bildene for en større versjon