Hos Barbereren i Tyrkia med flammer og kniv!

av | Asia, Europa, Tyrkia, Tyrkia | 0 kommentarer

Her i Kardemomme by, (som vi kaller «vår» fiskelandsby i Tyrkia) er det fast rituale at mennene går til barbereren før ferien kan begynne på alvor. Det er en selsom opplevelse som ikke minner om noe annet egentlig.  Flammer og barberskum, utsikten fra frisørstolen over bukten og det turkise vannet som er under et par meter fra husveggen. En av kundene kommer svømmende inn fra båten sin i badebuksen! Han får et håndkle til å tørke seg og ett til å sitte på uten at noen synes det er noe merkelig med en svømmende kunde.

I annerledes landet Tyrkia er det Barbereren som sørger for herrefellesskapet.  Her hvor ingen bart er for stor og hvor det kan virke som om alle menn heter enten Mehmet eller Hassan. Mor titter inn av vinduet med skaut og to tenner for lite, slike ting kan vi ikke bry oss med, hun smiler like hjertelig.

Klikk på bildene for en større versjon

Det er et salig kaos av tekopper og håndkler til tørk. Ut av bakrommet velter det ut en gutt på 13-14 år som har sovet. Stadig vekk stikker noen hodet inn av vinduet for å rope noe uforståelig til frisøren. Han svarer og det er latter og skrål, hva skulle jeg ikke  gitt for å forstå litt tyrkisk?

Mannen i mitt liv har vært med på dette før, han lar det hele stå til uten å heve et øyenbryn. Med 5 brødre er han vant til mye leven fra før og dette er mennenes verden. Det er flere sosiale arenar for menn i Tyrkia, de eldre samles utenfor samfunnshuset i den lille fiskelandsbyen og sitter der med litt kaffe i skyggen og prater.

Rosevann og granatepler

Andre spille Backgammon på en cafe mens høner og hunder tasser rundt bena på dem. De fortalte at om en av deltagerne ikke kommer til den daglige spillerunden dro de andre hjem til han for å sjekke at alt er i orden. En av gutta har med barnebarnet som blir foret med små firkantet gele biter (Turkish delight) med smaken av rosevann og granatepler! 

Frisøren oversetter etter beste evne, de andre i den bittelille frisørsalongen lurer på hvor vi kommer fra? Hva synes vi om Gümüsluk? Har vi badet ved bukten der borte? Det følger en lang samtale med alt vi bør smake på fra det tyrkiske kjøkken, har vi smakt Gözleme? Det er en tynn pannekake som kan tilberedes med spinat og feta eller som dessert alt ettersom. Alle i salongen er engasjerte og så kommer noen med brett med tyrkisk kaffe. Her er poenget å ikke røre rundt, det er kaffegrut i bunnen og i gamledager snudde man koppen opp ned for å spå i gruten. Nå finnes det en App som tar hånd om spådommene om ikke det finnes noen kvalifiserte i nærheten!

Flammer og massasje

Flammene knitrer på en liten pinne, nå skal det svis av -alle hår som ikke skal være der.

Så var hyssingen klippet og nå skal det masseres. Selve massasjen foregår ikke akkurat i stillhet, det er prat og latter mens skuldrene og armer får behandling. Plutselig var seansen over og vi er klare for verdens beste frokost rett oppi gaten! Vi spiser ute, under et stort fikentre med utsikt over havet og Hellas på den andre siden! Bli med på tyrkisk frokost! 

Klikk på bildene for en større versjon

Gumusluk