Argos i Cappadocia: En hotellomtale

av | Asia, Hotellomtaler, Tyrkia | 4 kommentarer

Å bo på Argos in Cappadocia kjennes ut som å komme hjem til en god venn. Denne vennen er en kul tyrker, han bor i en trendy hule (!) og landskapet ser ut som om det kommer rett ut av en science fiction film. Er du klar for et eventyr? Bli med til et av mine absolutt favoritthoteller, Argos in Cappadocia!
Sjel, atmosfære, stilsikkert, trendy og lekkert, dette er ord man ofte ønsker å bruke om hoteller – men disse superlativene bør og skal henge høyt. Nå kan alle disse ordene børstes støv av og tas frem. Jeg kan til og med legge til ord som kvalitet og hyggelig. Her er et hotell etter mitt hjerte!

 

Klikk på bildene for en større versjon

Bakgrunn

Argos in Cappadocia ble opprinnelig kjøpt av en tyrkisk forretningsmann, Goksin Ilicali fra Istanbul, som skulle bygge et lite boutique hotell. Han kjøpte et område med 40 forlatte og ødelagte hus. Under renoveringsprosessen oppdaget de et 2000 år gammelt kloster og en tunnel på 5 kilometer! Klosteret hadde huset munker, vært tilholdssted for kamelkaravaner som kom Silkeveien, og det har vært produsert linolje der! For å gjøre en lang historie kort, 18 år senere står hotellet ferdig. Stilsikkert har de ivaretatt kulturarven iblandet all moderne komfort som krevende gjester ønsker. Les mer om Cappadocia her.

Beliggenhet

Hotellet ligger i en stille liten landsby som heter Uchisar, midt i hjertet av Cappadocia. Omgivelsene er fantastiske med utsikt over den vakre Guvercinlik-dalen. Stille og rolig er dette et sted som innbyr til de gode samtalene. Det skulle vise seg at det også var et sted å knytte nye kontakter. Mange hyggelige gjester som aldri ble påtrengende, men som det var uvanlig hyggelig å dele en flaske lokal vin på terrassen med. Kanskje Cappadocia gjør dette med oss, vi ser og opplever så mye spesielt i løpet av dagen at når vi kommer tilbake til hotellet er det så mye å dele og snakke om!

Hotellet

Hotellet har til sammen 51 rom fordelt på fire kategorier. Det oppleves ikke som om det er så mange rom fordi hotellet er delt inn i flere områder som har felles knutepunkt ved resepsjon og restaurant.
Hotellet ligger i et landskap som best kan beskrives som utenomjordisk. Utsikten til Mount Erciyes og Guvercinlik dalen med bølgende formasjoner lager en herlig ramme rundt det hele. Selv for erfarne reisende vil Cappadocia tilby noe nytt, noe vi aldri har sett før!
Hotellets hage snor seg nedover åssiden og gartneren smiler stolt når han oppdager min entusiasme. Økologisk dyrkede grønnsaker, blomster og krydder.

Rommene

4 kategorier fordelt på 6 forskjellige bygg. Stoneroom, Deluxe, Suites og Spendid Suite. Rommene er mellom 17 og 50m2 mens suitene er mellom 51 til 120 m2. Noen av suitene har basseng på rommet, men de er ikke så dype – så du kan glemme å stupe fra sengen og ut i bassenget!

Verdt å vite: Argos er et grottehotell, det kan for noen oppleves som litt klaustrofobisk og innestengt. Andre vil elske den spesielle stemningen det er å bo i en grotte. Argos har også rom som ikke er så grottepreget, så husk å be om dette hvis du er i tvil.

Argos er i gang med å bygge ut, det vil komme et eget hammam, spa og bassengområde. Det vil også bygges en restaurant til og 2 nye hus. Det er selvfølgelig vanskelig å si hvordan dette vil påvirke den eksisterende bygningsmassen, men for en gangs skyld stoler jeg faktisk på at det blir vakkert!

Maten

Seki resturant, Seki Lounge, Seki Winecellar; Tyrkisk kjøkken er verdenskjent med masse smakfulle spesialiteter og et utall av fantastiske mezes. Det er ikke alltid ensbetydende med gourmetmat, men på Seki restaurant behersker de begge varianter. Det er lagt spesielt fokus på lokale råvarer og et ekstra pluss for fokus på økologiske råvarer! Nydelig mat og godt utvalg av lokale viner. Det finnes en stor og utsøkt vinkjeller på Argos, med kapasitet til 70.000 flasker.

Emir er en tyrkisk druesort fra Cappadocia. (Vinranken tåler frost ned til minus 20 grader.) Hvitvinen er fantastisk, kan minne litt om Sauvignon Blanc. Tørr og fruktig. Den må prøves!
Frokosten er herlig og kelnerne vil gjerne introdusere deg for noen tyrkiske spesialiteter. Det vil du ikke angre på! Gozleme for eksempel, tyrkiske pannekaker med ost eller spinat som er altfor gode! Meneme er også fantastisk (tyrkisk omelett). Du bør også prøve rosesyltetøyet som smaker som en sommerdag på sitt beste. I de hele tatt, du vi ikke bli skuffet over maten!

KLIMA

Om sommeren kan temperaturene nå opp mot 40 grader. Ellers er vårhalvåret og høsthalvåret fint med gode temperaturer og mange soldager.

HVORDAN KOMME SEG DIT

Istanbul til Ankara og kjøre ca 2,5 til 3 timer. Eller fly til Kayseri og kjøre i ca en time. Det kan høres litt masete ut, men det er så verdt det!

NÅR ER DET BEST Å REISE?

Mai, juni eller september, oktober. Vi var der i juli og det var varmt, men fantastisk!

LANDETS VALUTA

Tyrkiske lire. En lire er per i dag 2,3 norske kroner (Q1 2017).

VALUTA FOR PENGENE

Argos er ett av de beste hotellene i Cappadocia og er blitt tildelt fem stjerner. Et deluxe dobbeltrom inklusive frokost ligger på omlag 2500 norske kroner pr natt. Dette er mye mer enn et hotell. Det er en opplevelse. Et sted ulikt noe annet. Derfor vil jeg påstå at du får god valuta for pengene!

SCORE 1-10

Dette er et hotell som klarer kunsten å få alt til å se enkelt ut. Den avslappede stemningen, den gode maten og den herlige kombinasjonen av gammelt og nytt. Et av mine favoritthoteller! Prismessig synes jeg det ligger på et riktig nivå. Så har også Argos vunnet en rekke anerkjente priser; alt fra Conde Nast, Johannesens Award for Excellence 2015, og ”Sustainable Hospitality and Corporate Social Responsability” i 2013. Jeg trenger vel ikke si så mye mer.

Klikk på bildene for en større versjon

Argos Cappadocia