SIX SENSES LAAMU, MALDIVENE, EN HOTELLOMTALE

av | Asia, Hotellomtaler, Maldivene | 6 kommentarer

Bryllupsreisen var holdt hemmelig for meg helt vi sto på flytoget dagen etter den store dagen. Jeg så mannen min scanne skjermen med flyavganger til han brått sperret øynene opp – den hemmelige flyavgangen var innstilt. På telefonen med SAS Kundeservice måtte han si; og dermed avsløre for meg, at første destinasjon var Paris. «Vi kan ikke miste denne avgangen, det står nemlig et tog og venter på oss på en perrong i Paris – og det er ikke et hvilket som helst tog, skjønner du. Det er Orientekspressen og det er ikke slik at det går så mange alternative avganger. Det er én avgang, og vi skal på den. Og by the way – toget skal til Venezia. Og fra Venezia skal vi videre til Maldivene», fortsatte han til damen på Kundeservice.

Kundeservice skjønte fort hvordan saken burde håndteres og ordnet et alternativ fly for oss uten særlig forsinkelse. Etter en eventyrlig oppladning på Orientekspressen og Venezia, kom vi til slutt til det turkisblå paradiset Six Senses Laamu hvor vi skulle tilbringe ti deilige og lange dager.

Klikk på bildene for en større versjon

Bakgrunn

«We have a barefoot philsophy on this island and we hope you will join» sa vertskapet da vi ankom med båt og vi fikk linposer til skoene våre. Vertskapet var kledd i duse linklær, og velkomsten var fantastisk på en nedtonet måte. Jeg skjønte umiddelbart at miljøfokuset til Six Senses Laamu ikke bare var etterlevd i det daglige, men at det var blitt et levesett som også smittet fra ansatte til gjester. Jeg fikk en ny respekt for sanden jeg tråkket på, for de søte spøkelseskrabbene på stranden, for de vakre skilpaddene som svømte mellom vann-villaene og for krabbene i buskene.

Hotellet

På Six Senses Laamu står ikke bare estetikken i fokus, men er utviklet i ett med naturen. Alt er gjennomtenkt for å spare miljøet og at gjestene skal kunne nyte stedet uten å etterlate andre fotavtrykk enn de som vaskes vekk av bølgene. Er du for eksempel Cola-tørst, må du lengte lenge. Six Senses ønsker ikke plastflasker på øya og selger ikke Cola. Så deilig å ikke se en Cola-flaske! Og hotellet produserer sitt eget vann som det er helt trygt å drikke.

I kjøkkenhagen dyrkes det meste av salater og urter til restaurantene. Når du ankommer øya får du en deilig sitrongresslimonade – servert i glassflasker, selvsagt, med sitrongress fra egen avling. Hotellet har også egen kompost hvor matavfallet fra øya samles og gir supergod jord grønnsakene trives i.

Fiskeråvarene er selvsagt nydelige, og du har fire restauranter å velge mellom. Fisketacoene baren «Sip Sip» serverte, er de beste jeg har smakt noensinne. Nivået på maten er høyt. Stjernekokken Rasmus Kofoed fra restauranten Geranium i København var i 2016 gjestekokk ved en av restaurantene. Hotellet har også et eget, flott serveringsbygg for deilige oster og charcuterie. Rommet er avkjølt ved hjelp av et dobbelt glassgulv med isbiter.

Egen iskrem bar!

For en iskremelsker som meg var det også en drøm å komme til iskrembaren hvor jeg kunne velge mellom 43 ulike iskremslag med toppinger. Iskrem inkludert i oppholdet – fins det noe bedre enn det, da?

«Cinema under the stars» høres kanskje ut som en klisje, og er det nødvendig med kino på Maldivene? Ja, når filmvalget forsterker følelsen av romantikk som Maldivene åpenbart gir. Å ligge på myke puter i solsengene, spise litt popcorn og se film i stummende mørke mens en flaggermus i ny og ne flakser foran skjermen bør oppleves.

SPA er det selvsagt på dette deilige stedet, og selv om jeg ikke benyttet det selv fordi det var så mye annet deilig å gjøre, så fasilitetene nydelige ut.

Villaene

Du har faktisk hele ti valg når det gjelder hvordan du ønsker å bo på Six Senses Laamu, men i hovedsak er valgene du har en kombinasjon av villaer med- og uten basseng samt beliggenhet. Vi hadde en Ocean Water Villa som er noe av det lekreste, nedtonede luksusen jeg har sett. Sykler utenfor villaen – selvsagt med navnene våre malt på skiltene, glassgulv både på toalettet og ute på soldekket slik at vi kunne sitte å se på fiskene. Utendørs badekar i glass igjen med påfølgende glassgulv for at vi ikke skulle gå glipp av stingrayen som svømte under oss. Alt var lekkert og jeg syntes butleren brukte altfor lang til å forklare fasilitetene da vi ankom – jeg ville bare sjekke ut alt på egen hånd i den deilige vann-villaen vi skulle tilbringe de neste ti dagene i.

De ansatte

De ansatte var alle søte, vennlige og de så deg på en «ikke-masete» måte. Med en vann-villa følger også en butler. Det var noe uvant å ha en butler, og jeg synes det ble litt for mange samtaler uten særlig mening (how are you, is everything fine, etc), men det kommer vel an på hvor sosial du er.

Dykkesenteret

Selv om Maldivene er en helårsdestinasjon, var tidspunktet vi reiste på lavsesong for Six Senses. Det innebar at vi nesten hadde dykkebåten helt for oss selv! Og for noen dykk! Selv om jeg har gjort noen dykk gjennom årene og sett mye morsomt, har jeg aldri møtt havskilpadder under dykking før og Laamu er virkelig skilpaddeatollen! I tillegg så vi «Manta Rays», mange haier (maks en drøy meter, så frykt ei) og «Stingrays». Genuint blir det når Marteyne van Well (General Manager på resorten) og selv en ivrig dykker, drar opp t-skjorten og viser deg arret hun har på ryggen etter at en Stingray stakk henne i uoppmerksomt øyeblikk. Stingray er ikke aggressive med mindre du plager dem, men fisken har et dårlig syn, det er derfor du skal holde ekstra avstand til dem slik at de får en sjanse til å se deg.

Ekstra sjarmerende er det at dykkelederne bruker en liten sort tavle til å gjøre «briefingen» på båten hvor de tegner og forklarer (og fargelegger) med kritt på om hva du bør være oppmerksom på og hva du kan se under vann.

Hva jeg likte spesielt godt

Når du drar til Maldivene, får du en ny respekt for livet i havet. Det er en blanding av en vanvittig glede over å få være på et så vakkert sted og en tristesse fordi du opplever virkningene av livet menneskene lever og plasten vi dumper i havene våre. Skilpaddeungene er for eksempel ekstremt sårbare, og hotellet gjør det de kan for å hjelpe disse små skapningene til å overleve. På øya legger skilpaddene egg hvert år mellom mars og juli måned. Få overlever – bare én av 1 000 skilpaddeunger når voksen alder. Med én gang egg er oppdaget ved resortet, legges et eggekammer rundt eggene for å forhindre at eggene blir tatt av krabber eller fugler. Eggene blir overvåket daglig og når eggene klekkes, hjelper hotellet skilpaddeungene ut i vannet. Er du så heldig at du er gjest akkurat da, kan du få være med på dette. Det er fint at gjester også oppfordres til å være med på daglige snorkleturer ved revkanten for å plukke eventuelt søppel og plast fra revet.

Jeg likte også godt at den japanske restauranten «Zen» har et menyvalg på nigri som er «reef fish» som vi valgte flere ganger i stedet for «tuna-nigri». Det kommuniserer bærekraft.

KLIMA

Maldivene har tropisk monsunklima og temperaturen ligger mellom 24 og 33 grader det meste av året. Monsunregnet faller om sommeren, og resulterer i varmt og fuktig vær fra april til oktober.

HVORDAN KOMME DIT

Reiseruten er relativt lik til Laamu som til andre atoller på Maldivene, men reiseveien til Laamu er noe lengre enn for eksempel til Veligandu. Vi tok fly fra Venezia til Doha. Fra Doha tok vi fly til Male. Da vi landet i Male, ble bagasjen vår håndtert og vi spaserte en to minutters tur til «Island Aviation Lounge». Flyturen tok omlag 35 minutter og vi landet på Laamu Kadhdhoo Airport. Der ble vi møtt av butleren vår og deretter kjørte vi i en speedbåt i 15 minutter til resortet.

NÅR ER DET BEST Å REISE?

Maldivene er en helårsdestinasjon, men Six Senses Laamu operer med lavsesong og høysesong. Høysesong er fra november til april, vi reiste i lavsesong (mai), men vi merket ikke noe til regn, og det var skikkelig varmt hele tiden.

q

HVA DU BURDE VITE

VALUTA FOR PENGENE

Six Senses Laamu er vanvittig flott luksus, og selvsagt koster en slik luksus. Ut ifra det jeg vet, opererer ikke hotellet med «all inclusive»-pakker, og siden restaurantene i alle fall minst holder Oslo-priser på maten, er det fint å være forberedt på å regne med på en relativt stor kostnad på mat i løpet av oppholdet.

SCORE 1-10

Vi hadde absolutt ingen forbedringspunkter å påpeke ved Six Senses Laamu – det var et paradis, rett og slett.

Klikk på bildene for en større versjon

six senses Laamu