Hvordan velge riktig Tyrkisk Hammam

av | Asia, Europa, Tyrkia, Tyrkia | 0 kommentarer

Hammam og Tyrkia er en kombinasjon som for mange hører sammen. Men hva er Hammam (tyrkisk bad) egentlig og hva kan du forvente deg? Noen enkle tips kan sikre at du kommer ut av opplevelsen med et stort smil, deilig ren og med en følelse av nyfødt babyhud!

Klikk på bildene for en større versjon

Elsket og hatet

Hammam er elsket og hatet av turister fra hele verden. For å sikre at du får akkurat den opplevelsen du ønsker deg, kan det være lurt å vurdere noen alternativer på forhånd.

Hotell- eller tradisjonell Hammam?

Først, hotell eller et tradisjonelt – eventuelt historisk hammam? Tradisjonelle hammam kan være veldig varierende i standard, så sjekk nøye på forhånd.

Mine tyrkiske venner foretrekker å ta hammam på hoteller med god standard, noe mange tyrkere også gjør, så hotell-hammam trenger altså ikke å være ensbetydende med turistfelle.  En god ide kan også være å ta hammam sammen med sin kjære, og det er sjeldent tillatt på tradisjonelle steder som har adskilte menn/kvinne-avdelinger eller annenhver dag for mann og kvinne.

Hvilken behandling ønske du?

Så må du ta stilling til hvilken behandling du ønsker. Det tilbys ofte et utall av behandlinger. Tradisjonelle hammam kan anbefales!

Another Mr.Bean moment!

Jeg stiller forventningsfull i resepsjonen til det utvalgte hammamen og blir spurt om «man or woman importantly?» Et øyeblikk er jeg litt usikker på hva som egentlig menes og en pinlig pause oppstår. For å dekke over at jeg ikke helt forstår spørsmålet, hører jeg meg selv spørre om jeg skal ha på meg bikini eller ikke?

Damen ser like usikker ut og med en gravalvorlig mine sier hun så: «Madam, you bikini better for us»….. Dagens forvirring satt til side, i god Mr. Bean stil virrer jeg meg inn i garderoben og dagens tyrkiske bad kan begynne!

Le eller gråte?

Først får du utdelt peştemal (håndkleaktig sak) og etter skiftingen skal det svettes. Det skal løses opp i muskler og kroppen skal varmes. Jeg blir ledet inn i et vakkert rom med en varm marmorbenk hvor jeg blir liggende og slappe av mens jeg kan ta inn den nydelige domen i taket.

Sånn, svetting unnagjort og jeg blir hentet av min kvinnelige massør.  Jeg skal skylles, og så setter hun i gang. Til å være en liten, slank dame er hun vanvittig sterk i klypa. Jeg er usikker på om jeg skal le eller gråte….. men den beste beskrivelsen er vel smertefullt godt. Hun fyller en pølseformet pose med olivensåpe, svisjer den rutinert rundt over hodet og vips så er det skum overalt. Mens jeg ligger som en skumlagt mumie, tar hun tak i muskler jeg ikke trodde fantes og drar til. Himmel og hav, massasje blir noe annet etter dette, tenker jeg. Gjentatte skyllinger gjøres ved at vann fylles i boller og helles over.

Så er det tydelig klart for skrubbing, det er også en rimelig intens, men denne gangen mer sandpapiraktig opplevelse. Etter utallige skyllinger er jeg renere og enn noen gang og de siste skyllingene gjøres med kaldere vann. Behandlingen går mot slutten og jeg føres inn i et avslapningsrom.

Renere enn renest!

Huden er rosa! Jeg er glad for at dette ble gjort først i ferien for å si det sånn. Jeg føler meg nesten desinfisert, som når man har trent skikkelig intenst og vært i badstu og dusjet etterpå, bare renere! For en følelse! Selv jeg som ikke er noen typisk spa elsker synes dette var herlig!

I avslapningsrommet kan man kan sove, drikke te eller meditere litt som en god avslutning på hammamen. Det kan være en god ide å drikke mye vann etter behandlingen! Lykke til!

VERDT Å TENKE PÅ

Verdt å tenke på:

Vær nøye med valg av sted

Velg hotell- eller tradisjonelt hammam.

VELG BEHANDLINGSFORM

Tradisjonell hammam er ofte en bra start. Glem sminke, den vil forsvinne under behandlingen uansett!

Husk å ta med kontanter for å gi tips til din behandler. Om du ikke finner vedkommende etterpå, er det ofte en boks ved utgangsdøren hvor du du kan legge penger.

Vær forberedt på at tyrkerne ikke alltid er så skolerte i engelsk, så en lommeordbok kan være handy. Hvis du da ikke går på hotellhammam hvor de ofte snakker bedre engelsk.

ORDLISTE

Soğukluk, avkjølingsrom

Hararet, det varme rommet

Peştemal, hammam håndkle