Kjærlighetsbyen Verona, Italia

av | Europa, Italia | 2 kommentarer

Høres «kjærlighetsbyen» litt klissete ut for deg? Fortvil ikke, det er mer enn romantikk i det som kalles hjembyen til Romeo og Julie. Mat- og vin destinasjonen som ligger mellom Milano og Venezia passer like godt til besøkende som er mer opptatt av opplevelser enn å være romantiske. 

Klikk på bildene for en større versjon

Hvorfor Verona?

Mindre turister gir mulighet til å oppleve alt Verona har å by uten at innbyggerne har mistet sin vennlighet og imøtekommenhet. Byen ligger ved vindistriktet Valpolicella, og her er det stort fokus på god mat og drikke. Hver vår holdes verdens største vinmesse her. Denne middelalderbyen som er på UNESCO’s verdensarvsliste, er perfekt å utforske til fots; det er vakre torg, broer og tårn over alt.

Spennende butikker, mengder av cafeer og sjarmerende trattorias hvor du kan hente deg inn med verdens beste gelati! Vakre Verona er byen for livsnytere! Vi var i Verona en uke og brukte tiden på å utforske byen og områdene rundt i rolig tempo. Har du en langhelg til rådighet vil du få et godt overblikk over byen.

Perfekt beliggenhet

Hjembyen til Romeo og Julie ligger i Veneto regionen, nordøst i Italia. Verona er byen med perfekt beliggenhet; 1 time  til Venezia med tog, en liten svipptur ut av byen og vips så er du er i vindistriktene Valpolicella, eller kan se på et vakkert slott i Soave. Hva med å kjøre opp til Gardasjøen for et kveldsbad? Faller garderoben litt sammen, kan du hoppe på toget til Milano for en liten oppdatering av hva som er in akkurat nå. Føler du at kroppen trenger litt trening, er det fjell og daler like i nærheten, ta på joggeskoene eller lei en sykkel!

Verona er byen som har alt. Herlig mat; i dette området lages parmesan ost, balamico eddik og parma skinke. Vin; Valpolicella, Soave og Babaro ligger en sykkeltur unna. Historie; byen ble etablert for 3000 år siden og er den byen etter Roma som har flest ruiner fra Cæsars tid. Kultur, musikk: Opera, eller rocke/jazz-konserter i en tidligere vinkjeller. Shopping: Du finner ikke bare H&M, men alt mulig annet som er farlig lekkert……skjorter i tung lin, silke med de vakreste mønstre. I tillegg natur som gjør deg mo i knærne, det er bare å heve bikket og du ser rett ut på rullende åser og vinmarker. Små smug eller store plasser og overalt er det vakre bygninger. Hele byen ser ut som om de har vært på samme fargekurs, alt er avstemt og lekkert. Da er vi enige om å holde oss innenfor disse fargene da folkens?

Verona har klasse, og det blir aldri slitsomt eller for mye! Innbyggerne har ikke så enormt trykk av turister at smilet forsvinner, nei – her er folk imøtekommende og hyggelige. I denne delen av Italia er turister velkomne og blir tatt godt imot.

Opplevelser/attraksjoner

Vi var litt redde for å ikke være høykulturelle nok for Verona. Det er spennende med historie, bevares, men vi treffer fort et punkt hvor vi går litt lei for å si det som det er. Akkurat den bekymringen hadde vi ikke trengt å ha. 

Arena di Verona er det tredje største utendørs amfiteateret i Italia. Ligger midt i den gamle bydelen på Piazza Bra. Kledd i rosa og hvit kalkstein og med et fullspekket konsertprogram fra juni til august. Skulle du ikke være noen stor operafan, er omgivelsene og stemningen mer enn nok til å ha en fantastisk kveld. Sjekk det imponerende programmet her!

 

Veronas Theatercafe

Går du rett over gaten, kommer du til ærverdige Vittorio Emanuele. Her gikk operasangerne etter forestillingene for å spise risotto og drikke vin. Med lave skuldre og beruset av publikums ovasjoner fortsatte de langt inn i natten med fremføring av sine egne favorittsanger fra et rikholdig repertoar. Vår skjønne vertinne hvor vi bodde, kunne fortelle at hun satt til bords med Pavarotti og resten av sangerne en gang – og den helt spesielle natten var ikke over før de svevde hjem om morgenen etter en utrolig opplevelse! For min del var nesten interiøret nok; utrolig stilig! De serverer faktisk også veldig god mat. Anbefales å sitte der med et glass vin og bare kjenne på historien!

Dropp Julies balkong

Som i alle byer er det en turistløype som mange går løs på. Toppen av det «alle» må se, er balkongen hvor Julie (ja, den Romeo og Julie) sto. Vi var ikke så voldsomt imponerte og valgte isteden å gjøre litt andre ting. Hva med å gå på et lokalt marked? Det er mange forskjellige å velge mellom, og det gir et unikt innblikk i hverdagslivet. Sjekk her for å se hva du må få med deg! Dessuten er hele Verona er full av nydelige små balkonger, og for å være helt ærlig er man ikke helt sikker på om denne turistattraksjonen egentlig har noe med Romeo og Julie å gjøre..

Gå ut i natten!

Verona har over 40 tårn og mange vakre broer! For en virkelig magisk opplevelse bør du utforske byen om kvelden/natten. Da er nemlig de gamle vakre bygningene, broene og tårnene lyst opp, noe som skaper en helt spesiell stemning. Verona er en trygg by, så her er det fritt frem å ta inn den magiske atmosfæren. Mye mer romantisk enn å stirre på en liten balkong (beklager Julie) etter vår mening.

Masse å oppleve

Shopping, Corsa Pora Borsari og Via Mazzini. Kjøper du en parfyme eller krem i det gamle apoteket, blir det nesten litt kulturelt…. Begynn ved Arenaen og gå oppover, du vil finne lekre butikker med alt du kan drømme om i dette området.

Cantine de l’Arena er en gammel vinkjeller som har blitt til et intimt konsertsted for å høre bra jazz og blues! Dra hit for å oppleve musikk og en helt spesiell stemning.

Gå under jorden! Mange byer i Italia har en skjult side. Under overflaten er det mer å utforske! For eksempel finnes det et hus som tilhørte en romersk overklassefamilie, huset ligger under en bank midt i Verona! Men det finnes mye mer! Her kan du bestille guidede turer til en del av Verona ikke så mange vet om. Desto mer spennende!

Utforsk på sykkel. Verona er perfekt å utforske på sykkel. Her kan du bestille en tur, eller om du foretrekker kan du leie en vintage Vespa for den ultimate Italia følelsen! 

Spennende festivaler og markeder! Verona er ikke bare gamle vakre kirker og kultur, men også et sted med mange morsomme festivaler. St Lucia festival, kjærlighetsfestival, julemarked med mer. Vi har hørt veldig mye positivt om julemarkedet, men har ikke opplevd det selv.

Disse restaurantene må du ikke gå glipp av!

Veroneserne overlater ingenting til tilfeldighetene på kjøkkenet, og byen er kjent for å være en mat destinasjon av rang. Selv på de miste cafeer serveres de lekreste retter! Det finnes mange veldig bra turer hvor man blir med en guide som er like matvrak som en selv, og kvelden går med til å smake seg gjennom de lekreste spesialiteter fra området. Et liten advarsel bare, her er hestekjøtt ansett som en delikatesse…. så hvis det å spise Fola Blakken ikke er helt din greie, bør du styre unna alle retter med ordet cavallo i seg.  Lokale spesialiteter er risotto, polenta og pasta selvfølgelig, for å nevne noen.

2 ** Michelin, Casa Perbellini. Her skal man få opplevelsen av å være «hjemme hos». De superproffe kelnere går i jeans, og det er tilsynelatende veldig rolig og avslappet. Maten er selvfølgelig fantastisk, men det koster, og en helaften her vil ta knekken på en stor del av reisekassen.

1* Michelin,Il Desco,Osteria la Fontanina, Oseleta

Trattoria al Pompiere, et hyggelig og uformelt spisested med en imponerende vinliste. Blir kalt Al Pompiere fordi en brannmann opprinnelig etablerte restauranten. Du finner 35 (!) forskjellige typer skinker og over 100 forskjellige oster…noe som burde tilsi at de fleste finner noe de liker. Når vinmonopolets ansatte er i Italia for å gjøre innkjøp, er dette en av deres favoritt restauranter. Her må du bestille bord i god tid!

Locanda 4 cuochi er en avslappet restaurant som serverer god og ujålete mat. Risottoen var fantastisk. Kokkens tre-retters er en sikker vinner! Dette er en moderne vri på tradisjonsrik mat fra Verona.

La Taverna Di Via Stella er en herlig restaurant som server tradisjonell lokal mat til en veldig grei pris. Anbefales! 

San Basilio alla Pergola, her må vi stole på utallige anbefalinger siden det var stengt den dagen vi hadde tenkt å besøke. Men mange vi snakket med kom med de varmeste anbefalinger.
 

Når er det best å reise?

Vår og høst er best, etter vår mening. Verona har forholdvis milde vintre, og midtsommers kan bli litt varmt for de store gåturene. Det å bade i eleven er definitivt ikke et alternativ, sterk strøm gjør dessverre kajakkpadling til et ikke-tema. Ellers måtte det vært helt utrolig å få sett Verona fra elven. Vi besøkte i april som var helt supert!

Hvor skal du bo?

Vi måtte lete litt for å finne et sted vi likte i Verona. Det er mye «tungt» interiør rundt omkring, men det er noen skikkelige små perler innimellom og her er noen av dem:

Il Relais er et lekkert boutique hotell med få rom og avslappet stemning. Beliggenheten er helt topp og dette hotellet er perfekt for en romantisk langhelg med kjæresten.

Il Relais dell’Abazzia er et herlig bed&breakfast  med verdens skjønneste eier. Her ønsker hun deg velkommen i døren og er oppriktig opptatt av at du skal se det aller beste av byen. Stilsikker dame med et godt øye for lekkert og ujalåete interiør, akkurat slik vi liker det aller best. Vi elsket vårt opphold her! 

Det finnes også et hotell som du trolig ikke har sett maken til noe annet sted. I et gammel palass har de innredet med knallfarger og kunst i mengder. Klarer ikke helt å bestemme oss for hva vi synes, men beliggenheten gjør uansett at dette blir for usentralt for en langhelg. Det du derimot kan gjøre, er å ta en middag der og be om en omvisning. Hotellet heter 

Forberedelser!

Se denne filmen før du reiser! Den ble spilt inn i området og kan gi deg en liten smakebit av hva som venter! Er du klar for flere forberedelser kan du lese

Klikk på bildene for en større versjon

Verona