Kortreist tur til Oscarshall

av | Europa, Norge | 0 kommentarer

Lyst til å vite litt mer om den litt morsommere delen av tidligere kongeliges liv? Her var det ingen snor-klipping eller høytidelige taler. Her var det festlige dager med venner og familie – fritt, lystig og uforpliktende. Med et slott tegnet av en dansk arkitekt, en hjemkommet norsk konge født i Paris og en medbragt fransk dronning, må det jo ha ligget an til lystige lag!

Slik levde dei der, dei kongelege!

Hvis jeg skal prøve meg på litt seriøs historie, så er det altså sånn at Oscarshall lystslott ble bygget etter oppdrag fra Oscar den første, som var konge over Norge og Sverige fra 1844. Men det spørs om det ikke også her sto en kvinne bak – det sies at slottet var dronning Josephines ide. Og det kan man jo forstå. Fransk som hun var syntes hun kanskje det var på sin plass i løse litt på den stive norske snippen? Det ble iallefall veldig populært blant Christianias befolkning og tilreisende å farte ut hit til Bygdøy/Frognerkilen for litt moro, litt kunst, litt kultur og noen royale vibber.

Vertskapet lot jo egentlig ikke til å være overdrevent royale, slik man gjerne tenker på det. Om KONG OSCAR sies at han var godt likt, og at han var en rettferdig mann litt forut for sin tid. Blant annet fikk han innført en lov som gav kvinner og menn lik rett til å arve. Om JOSEPHINE av Leuchtenberg fortelles at hun egentlig aldri ble ordentlig kronet som dronning, fordi hun var katolikk. Men hun fylte tydeligvis rollen likevel, og tilskrives æren av å ha startet norske dronningers tradisjon for veldedighetsarbeid. Til å begynne med eide kongeparet tomten, og betalte selv for byggingen og hele herligheten. Etterhvert ble Oscarshall solgt til staten (1863), og har siden stått til den regjerende kongens disposisjon. Det vil si, når da ikke slottet var under oppussing eller avstengt. Etter siste store renovering mellom 2005 – 2009 har slottet fått tilbake sin opprinnelige lyse farge og står virkelig som en storslagen perle, med en fantastisk beliggenhet og masse morsom historie i veggene. Pr i dag er Oscarshall fredet, og fungerer som et monument over norsk kunst og kunstindustri fra midten av 1800 tallet.

Oscarshall satt opp i pusset tegl og inspirert av engelsk borg-arkitektur, slik det skulle være på den tiden. Romantisk og storslagent. Hovedbygningen har 3 etasjer med loggiaer og tårn med utsiktsplattform, en nydelig park med fontene og sekskantet åpen paviljong.

Klikk på bildene for en større versjon