Legg din neste langhelg til Edinburgh

av | Europa, Storbritannia | 0 kommentarer

Edinburgh er byen jeg etter kort tid har blitt forelsket i. Den er etter mitt kaliber – full av liv, hverken for stor eller for liten. Det er ikke så lett å gå seg vill, og har du ikke noe imot litt vind og yrende regn, kan du lett gå fra den ene til den andre siden av bykjernen på en times tid. Med sin uvanlige tetthet av festivaler og kulturtilbud, historiske arkitektur, sin egen episke middelalderborg og et enormt antall kafeer, restauranter og puber, kan du umulig kjede deg her en langhelg. Jeg vil gjerne vise deg mine personlige favoritter etter to måneder på heltid i denne sjarmerende byen. (Et gjesteinnlegg av Ingeborg Haarr.)

 

 

Klikk på bildene for en større versjon

Som en oppsummering, er Edinburgh byen for å slappe av og kose seg, spise og drikke. Byvandring, arkitektur og pub-besøk er grunnen til å dra hit. Resturantene og pubene jeg nevner i denne artikkelen er de jeg til nå har lagt min elsk på, men allerede innen jeg ble ferdig å skrive, har jeg oppdaget flere spesielle og spennende restauranter jeg gjerne vil nevne ved en annen anledning. Edinburgh kryr av utesteder med unike preg og temaer. Vil du ha mer strukturert underholdning, mangler ikke byen museer, attraksjoner og show heller. Glem London – Edinburgh er din neste helgeby!

Alkoholreglement

Edinburgh er eneste by i Skottland hvor du fritt kan drikke medbrakt alkohol på offentlig sted. Ølsalget i butikk er åpent fra 10-10 hver dag. Pubene stenger tidlig, som regel kl 24, så dra heller ut litt før. It’s 5 o’clock somewhere!

Mat og drikke i Edinburgh

Begi deg ut på en spennende reise i whisky- og ølverden! Edinburgh er hovedstaden i landet som har gitt oss Single Malt Whisky. Har du lite kjennskap til whisky, anbefaler jeg å booke whiskysmaking på The Scotch Whisky Experience som befinner seg øverst på The Royal Mile, Edinburgh’s svært turistifiserte, historiske hovedgate. Du får en morsom opplevelse sammen med kunnskapsrike guider, og sitter igjen med en god kjennskap til whiskyens opprinnelse, destilleringsprosess, smaker og karakterer fra de forskjellige whiskyregionene. Du får også se verdens største whiskysamling og får fin goodiebag inkludert i prisen. Skal du smake noe øl mens du er i Edinburgh, hvorfor ikke smake på Edinburgh’s egne favoritter? Brewdog har pub og bryggeri i utelivets sentrum Cowgate, mens Innis & Gunn serveres på de fleste puber rundt omkring i byen. Jeg er veldig glad i pale ales, og anbefaler gjerne mine favoritter Punk IPA, eller Jack Hammer hvis du er litt mer vågal, én er nok (!), og Innis & Gunn’s lager hvis du heller vil ha noe lettere. Flere puber spesialiserer seg på såkalte Craft Beers fra Skottland og resten av verden, og blant annet på Spit / Fire og Ox 184 kan du finne titalls forskjellige øltyper på flaske og fat. Min favorittrestaurant i Edinburgh er El Cartel. En litt bortgjemt skatt med meksikansk taco og brun tequila, streetpreget interiør og -musikk, intim atmosfære og kule servitører. Med plass til snaue 20 personer og byens beste mat, er det ikke rart at det konstant er fullt, og dessverre kan du ikke reservere bord. Mitt tips er å gå innom for å si at du ønsker neste ledige bord, og henge på Jekyll & Hyde. Jekyll & Hyde er nedlagt, men erstattet av en koselig pub kalt Hanover Tap der du kan henge i stedet, mens du venter på at restauranten skal ringe deg når bordet er ledig. Det er ikke sikkert du kan få plass på de travleste dagene, men når du da får plass er det ekstra spesielt.  På tross av tacky souvenirsjapper og kjip sekkepipemusikk på The Royal Mile, kan du gjerne stoppe innom Burgers & Beers for en burger du ikke har sett maken til. The Frying Scotsman er tidenes høyeste burger, med innslag av fritert haggis, løkringer og en uimotståelig blåmuggostsaus.

Vil du komme deg unna turistene, er Grassmarket bare et steinkast unna. Det er et åpent område som huser både vintage klesbutikker som Armstrong’s Vintage, og en av mine økologiske favoritter Hula Juice Bar. Vil du heller ha italiensk, anbefaler jeg den autentisk sjarmerende Civerinos, som er like ved. Haggis er skotsk nasjonalmat, en fin miks av fåreinnmat (hjerte, lever og lunger), løk, havregryn og krydder. Tradisjonelt tilberedes det stappet inn i en sauemage for koking i flere timer. Men ikke la deg skremme – haggis må prøves og er veldig godt! Tradisjonell haggis finner du også i sin reneste form, altså ikke fritert, i en Scottish Breakfast. Mine favorittsteder for å nyte en god, feit, varm frokost er blant annet Café Class som også har massevis av sunne kaker, gode bagels og glutenfrie alternativer, eller Café Renoc. Sunday Roasts er også et kjent begrep i Edinburgh, og jeg anbefaler å booke et bord mellom 12-14, kle deg litt ekstra fint, og spise en fyldig søndagsmiddag for eksempel på The Ox. Med flere enn 2000 kafeer, restauranter og barer trenger du ikke gå etter de store internasjonale selskapene for å få deg en god kopp kaffe. Midt i sentrum finner du en liten, koselig kjellerkafé kalt Wellington Coffeevis-a-vis Starbucks. Jeg går konsekvent dit dersom jeg er i hovedgaten, ikke minst fordi de har bedre kaffe enn konkurrentene. Befinner du deg på andre siden av byen, kan du ta en tur innom beskjedne Armstrong’s Deli for en kopp kaffe og en hjemmelagd sandwich.

Shopping, attraksjoner og overnatting

Edinburgh har plass til mange turister, og du finner hoteller i hele byen. Jeg bor i egen leilighet og har naturlig nok ikke erfaring med hoteller, men jeg kan gjerne tipse deg om hvilke strøk du bør sikte mot i forhold til bykjernen. Hoteller rundt George street, Prince’s street, Waverly og St Andrew Square er midt i byen og 5-10 minutter fra borgen. Her finner du også det majestetiske Balmoral som er luksushotellet á la Grand Hotel. Vil du ha et strøk litt mer utenfor bykjernen, kan du booke hotell nær Fountainbridge, Tollcross, Elm Row, sør for The Meadows og Stockbridge som fortsatt er i gangavstand til alle attraksjoner. Hold deg unna hoteller på Cowgate (men her er stedet for rimeligere overnatting på hosteller hvis du er backpackertypen) fordi det er byens travleste nattklubbgate, full av liv, bråk og berusede mennesker fra kveld til tidlig morgen. Kjøpesentrene i byen er tacky og folksomme. For shopping i Edinburgh kan du heller ta turen langs den travle hovedgaten Prince’s Street hvor du finner kjente butikker som Zara, Top Shop, Urban Outfitters m.m. eller gå en gate opp til den mer luksuriøse George street hvor du finner anerkjente merker og flagship stores som Molton Brown og Gant. Jeg er ikke en stor shopper, men jeg har hørt rykter om at Stockbridge-området nord i byen har mer individuelle butikker og vintage å by på. Dra på en liten oppdagelsestur, da vel! Og husk, alle butikker er også åpne på søndager, så her hviler ingen.

Edinburgh Castle troner stolt i midten av byen og er en av de største turistattraksjonene i byen. Personlig synes jeg det er veldig kostbart, over £16 bare for inngangsbillett, så jeg nøyer meg som regel med å se slottet fra utsiden. Jeg har vært inne også, det er veldig fint og velholdt og har du mulighet anbefaler jeg en tur innom. Regn med minst to timer til å vandre rundt, og gjerne gå en guidet tur når du først er der. Book også på forhånd, så slipper du kø. Regn med at det er mange turister der, så forsøk å unngå de mest populære tidspunktene som helg og kveld. Hvis du velger å dra til Edinburgh, vet du sikkert allerede at du bør ha med deg en kåpe eller allværsjakke, men det kan også være greit å ha godt fottøy. For en populær turistattraksjon er nemlig Arthur’s Seat, fjelltoppen du kan skimte i utkanten av byen. Det tar i overkant av en halvtime å gå opp, og en halvtime å gå ned. Det er svært mye vind på toppen, og ofte en del turister, men til gjengjeld får du en utrolig utsikt over hele Edinburgh, en liten smakebit av skotsk høyfjellsnatur. Fjelltoppen ligger i Holyrood Park, og du kan lett gå til foten av fjellet fra sentrum. Gå via parlamentet og Holyrood Palace på veien!

KLIMA

Edinburgh er kjent for regn og vind, men som regel blir du ikke søkkvåt. Du kan glemme paraply og den fancy frisyren i denne byen! Og ta med en kåpe og lue.

HVORDAN KOMME SEG DIT

Fra Gardermoen tar det 1,5 timer og Norwegian flyr direkte hver dag. Hvis du bor på vestlandet tar du direktefly med SAS fra Sola til Aberdeen og deretter tog til Edinburgh, totalt ca 3 timer.

NÅR ER DET BEST Å REISE?

Edinburgh er best vår, sommer og tidlig høst på grunn av vær og temperatur, men Edinburgh både kan og bør oppleves året rundt. Hogmanay (nyttår) og Fringe (august) er to store festivaler jeg vil skrive om senere.

LANDETS VALUTA

Britiske pund. I skrivende stund har pundet rundet 10 norske kroner (og litt til).

Klikk på bildene for en større versjon