Lesbos, mareritt eller drøm?

av | Europa, Hellas

Hvis jeg sier Lesbos, hva tenker du da? Assosierer du bare med tragedie og skjebner? Det er jo ikke så rart, men det er bare en delvis sannhet. Knut Bry har vært der. Full av begeistring kan han fortelle om en vakker øy som sliter med sviktende turisme. Du og jeg har kanskje et inntrykk av øya som ikke stemmer overens med virkeligheten? Bli med til Lesbos og bli inspirert. I sommer kan du nemlig ha hele denne herligheten nærmest for deg selv!

Klikk på bildene for en større versjon

Reis nå!

Ikke helt bestemt deg for hvor ferien skal gå? Mye tyder på at om du velger Lesvos (som det nå heter) vil du kunne nyte vakker natur, herlige strender og fantastisk god mat helt uten masseturismen.

Lesvos er nemlig hardt rammet av at vi forbinder øya med noe trist og leit. Mange tror nok at det fortsatt hersker kaotiske tilstander, men det er veldig langt fra sannheten. Det er riktig at det har ankommet mange harde flyktningeskjebner til øya på kort tid, men Lesvos har vært flinke til å organisere mottak og etablere flyktningeleire.  Knut kunne fortelle at det hersker stor kreativ aktivitet i leirene, hvor det sys bager av redningsvestene! Imponerende. (Forøvrig mottar heller ikke Lesvos lengre flyktninger, i og med avtalen mellom EU og Tyrkia). Tilbake til mulighetene for oss som kan besøke øya mer frivillig og samtidig bidra til at øya bevarer en viss infrastruktur, altså en vinn-vinn situasjon:

Lesvos har alt, forteller Knut. Her er det varme kilder, kupert terreng med flotte strender og tavernaer. Stilen er mer rustikk og naturlig, det er autentisk og ujålete med fantastisk mat. Vi så kanskje et tyvetalls turister i løpet av hele oppholdet. Det er nå innbyggerne på denne fantastiske øya trenger turistene. Det er nå du kan nyte stedet i fulle drag, uten kø og mas!

Tre overnattingssteder i forskjellige prisklasser

The Grand View HousesSea Horse Hotel, og så hotellet med navnet man ikke glemmer så lett;  The schoolmistress with the golden eyesLilleputreiser har også et godt utvalg av bosteder. For inspirasjon til spisesteder er dette en blogg å titte innom: Matt Barrett.

Limonosklosteret: Spennende kurs i klosterannekset Metochi

Universitetet i Agders studiesenter i Hellas holder til i et klosteranneks tilknyttet det kjente Limonosklosteret på Lesvos. Klosterannekset Metochi ble grunnlagt på 1500-tallet og er nennsomt restaurert for studie- og seminarvirksomhet. Studiesenteret ble grunnlagt i 1993, og Universitetet i Agder har siden den tid hatt en rekke seminarer og studietilbud på Metochi hvert år. Stedet benyttes også av andre universiteter, høgskoler og organisasjoner, og drives på en ikke-kommersiell basis. Se også deres Facebookside her.

Innbyggerne stilte opp

Innbyggerne i Lesvos har gjort mye for flyktningene. En av ildsjelene er Melinda McRostie som eier restauranten Captains Table i Molvyos. Hun og hennes hjelpere bidro til at flyktningene som kom fikk mat og ting de trengte. Nå er hennes bekymring at turistene svikter og befolkningen på Lesvos ikke klarer seg økonomisk. Se her for mer informasjon.

Hvordan kommer jeg til Lesvos?

Reis direkte til Athen og videre med innenriks fly til Lesvos. Det er også en mulighet å reise med ferge fra Athen men det er en lang tur på mange timer.

Når bør jeg reise? Sommer og høst er fantastisk. Høsten er ideell om du er glad i å utforske, gå turer, sykle. Det er gode temperaturer ut i oktober men noe kjøligere om natten.  Lesvos er også et yndet sted for fugleinteresserte.

Hvem er Knut Bry?

Knut er fotograf i verdensklasse med både kommersiell og kunstnerisk suksess. En mann som Knut er vanskelig å beskrive i noen få setninger. Et bredt engasjement hvor de fleste av hans hjertesaker har det til felles at det handler om rettferdighet.

Klikk på bildene for en større versjon

Lesbos, Hellas