Lisboa, Portugal

av | Europa, Portugal | 0 kommentarer

Lisboa er mer en fado, portvin og fliser. Gå deg vill i små trange gater eller slå deg løs i byens mange spesialforretninger. Hvor ellers finner du en hel butikk med kun bade-ender eller hva med en kul hattebutikk? For ikke å snakke om det 150 år gamle sardinutsalget med den opprinnelige kjøpmannsdisken? Prøv et glass portvin etter at du har spist deg mett på Atlanterhavets delikatesser.  Det du eventuelt måtte legge på deg av all den gode maten, går du fort av deg når du utforsker byen, det er nok av bakker! Lisboa, som blir kalt Euopas San Fransisco, er full av sjarm og personlighet. Kontrastene er store, men byens avslappede stemning finner du heldigvis overalt.

Klikk på bildene for en større versjon

Lisboa er byen du kan bruke ukevis på å oppdage. Noen av våre familiemedlemmer mente at en måned var altfor kort tid! Ta med gode sko og utforsk byen til fots. Det er små trange smug, trapper hvor appelsintrærne vokser i midten –  og bratte bakker. Storslåtte plasser med statuer, hyggelige fortausrestauranter som serverer den lokale kaken Pasteis de Nata. Beregn å gå deg vill, det gjør ingenting. Du finner en taxi eller en elektrisk tuktuk som tar deg tilbake til utgangspunktet!

Alt er vakkert! De gamle kirkene, husene som er dekorert med de flotteste fliser. Best av alt? Lisboa er avslappet og vennlig, innbyggerne er imøtekommende og til tross for at byen er en turistmagnet, har Lisboa klart å beholde sin egenart! Overalt er historien synlig; ikke bare i gamle bygninger, men i restaurantene og barene og ikke minst inne i butikkene. Søyler, bueganger, antikke veggdekorasjoner av fliser, gamle kjøpmannsbenker og apotek med innredning fra begynnelsen av 1900 tallet – alt dette blir etterhvert vanlig! Lisboas evne til å bevare og ivareta det opprinnelige gjør hele forskjellen og vi elsker det!

Europas mest solfylte hovedstad er bygget på 7 åssider, og Lisboa har en del særegenheter som er verdt å få med seg. Blant annet finnes små gamle kiosker som serverer alt fra kaker og frukt, til drinker og lette småmåltider. Rundt disse kioskene er det noen bord og stoler, så du kan ta deg en tur fra kisok til kiosk og få med deg byens beste utsiktspunkter, samtidig som du nyter noen små delikatesser.

Lisboas forskjellige områder har sine spesielle kjennetegn og de er overraskende forskjellige!  Derfor kan det være greit å vite hvor disse områder befinner seg og hva som kjennetegner dem. Se kart over Lisboa’s forskjellige områder her.

 • Baixa, best beskrevet som sentrum med masse butikker, smug, cafeer og restauranter. Det er her det meste skjer.
 • Chaido og Bairro Alto er de mest bohemske områdene. Blir ofte sammenlignet med Montmarte i Paris.
 • Alfama, det mest tradisjonelle området i Lisboa, tidligere bodde fiskerne her.
 • Belém, her finnes mange av de store severdighetene. Bakeriet som selger byen beste kake finnes også her. Det er laaang kø, men visstnok verdt det!

Hva skal du gjøre:

Her gjelder å velge med omhu og ikke legge for heftige planer. Med mange besøkende er Lisboa tettpakket av turister og ting kan ta tid! Her er våre favoritt ting å gjøre! 

 • Utforsk byen til fots eller hopp på en trikk! Hold pusten mens den kjører opp og ned bratte bakker og snirkler seg mellom små, trange smug. Vi tok trikken fra den store plassen Praca do Comercio som ligger ned mot elven, (her finner du også turistkontoret) reiste gjennom byen og hoppet av på veien tilbake! Perfekt! (Trikk 28 er den «alle» ska ta og nettopp derfor bør du vurdere om det faktisk er verdt det.)
 • Det finnes en «hop on hop off» buss, men vi tok altså trikken istedet, mye hyggeligere!
 • Et annet perfekt alternativ er å utforske byen på elektrisk sykkel. Her finnes organiserte turer, eller du kan selv kaste deg på sykkelen og la det stå til. Tro meg, vanlig sykkel i Lisboa er mer forbeholdt de superspreke med mindre du legger inn en treningsrunde i samme slengen!
 • Skjem deg selv bort med den portugiske spesialiteten Pastei de Nata. Vi trodde for å være helt ærlige at det var en liten turistfelle…..den lille kaken ser ikke så fristende ut, men det var helt til vi smakte den selv! Himmel og hav så godt!
 • Vi nevnte spesialbutikker. Det finnes et hav av autentiske, morsomme små spesialbutikker med masse historie i veggene. Mange har beholdt sitt opprinnelige interiør, som kan være fra den tiden da bestemor ble født! Du må utforske til fots; smett inn i små smug og avslutte det hele med en kaffe på en fortauscafe (de fleste finnes i område Baixa).
 • Et hot tips! Legg turen innom Flisemuseet! Det var turens store overraskelse for oss! Flisemuseet høres litt tørt og kjedelig ut, men det er det ikke! I et gammelt kloster, komplett med en utrolig vakkert dekorert kirke midt inni det hele! Dette museet er ikke representativt markedsført, synes vi – og tilbyr en estetisk nytelse av de sjeldne! Anbefales å oppleve! Du kan spise lunsj der kjøkkenet til klosteret var i gamle dager, komplett med bueganger og den store ovnen hvor maten til nonnene ble laget!
 • Opplev Lisboa fra taket! Rooftop bars er stedet å møte kule lokale og få inside tips om hva som skjer akkurat nå! Fantastisk utsikt over byen og herlige cocktails gjør dette til vårt favorittsted!
 • Belem er et område verdt å besøke, vi valgte å utforske ett og ett område av byen for å unngå masse transportetapper.

Shopping i Lisboa:

Lisboa er ikke først og fremst kjent for å være en shopping destinasjon, men det er likevel masse fint å få med seg hjem. Avida de Portugesa selger produkter som er laget i Portugal (de har nettbutikk skulle det bli litt fullt i kofferten!). Den store shoppinggaten Avenida da Liberdade er veldig lik mange andre store shoppinggater med merkebutikker som Hermes, Chanel etc. Her finner du også El Corte Ingles som mange kjenner fra Spania, gourmet avdelingen har den spanske skinken Pata Negra som er helt himmelsk….

 • Bokhandelen som inspirerte forfatteren Rowling Atkins da hun skrev Harry Potter, heter Livrario Lello Bookstore 0g er verdt et besøk.
 • Je ne sais quoi er et sted du ikke må gå glipp av, her er det restaurant og shopping på samme sted. Stilig klesbutikk, bøker og sko. Pass på å gjøre shopping unna før du smaker på den portugisike vinen i restauranten….det er ikke akkurat rimelig, men du kan finne noen helt spesielle bøker her.
 • Keramikk selvfølgelig, vi fant vår favoritt butikk helt ned mot elven i Baixa området. Det finnes mange steder med ulikt design og kvalitet.

Hvor skal du bo:

Lisboa er full av stilige hoteller med sjarm og historie i veggene. Det er uendelig mange steder å velge mellom innen forskjellige prisklasser og med høyst ulik profil. Vi har valgt ut noen hoteller vi selv har besøkt (ikke bodd på) som imponerte! Reiser du litt utenom høysesong, kan du nyte noen herlige hotellopplevelser uten å måtte rane banken først! Vi ser etter mindre hoteller med god standard, og er det lagt vekt på stilig design og personlig service i tillegg, er vi midt i målgruppen. 

Herlige hoteller:

 • Brown´s Central Hotel, et utrolig stilig og hyggelig boutique hotell med super beliggenhet! Her vil vi bo neste gang! Det er lekkert og perfekt for en kjærestetur eller om du vil skjemme noen bort!
 • Santiago de Alfama  Superstilig 5 * Hotell med 19 høyst ulike rom. Vi elsker kombinasjonen av gammelt og nytt og dette hotellet har alt som skal til for å sjarmere den mest skeptiske gjest. Proffe ansatte, lekkert interiør, fin beliggenhet i en bygning som har fått beholde sin autentiske stil og atmosfære. 
 • Torel Palace, er du ikke altfor glad i farger kan dette hotellet blir en heftig opplevelse. Her er det ikke det skandinaviske nedtonede som gjelder. Bygget i 1902 var hotellet opprinnelig et herskapshus med fantastisk utsikt over byen! Et morsomt og lekent hotell som leverer topp service.
 • Valvere Hotel er et annet lite og bra hotell med veldig god standard. Med botanisk hage og en nydelig kirke rett i nærheten er dette en stille oase i byen. Perfekt for kjærestur!
 • Pousada de Lisboa er et hotell med perfekt beliggenhet ved en stor plass, og noen av rommene har utsikt over den store elven. Rommene er veldig forskjellige og det er ikke så mye sjarm som i de andre hotellene vi nevner over. Perfekt å lande i baren her etter en lang dag på bena!

Budsjett men bra:

 • The Independant, et hostel med stil! Det er lekent og kult, og ønsker du å bo rimelig er The Independant det perfekte valget. Reiser du med barn er det køyesenger og plass til mange uten at det går altfor hardt ut over reisekassen!
 • Memmo Alfama, her finnes en takterrasse med perfekt utsikt hvor de serverer noen nydelige cocktails! Har du ikke sett et badebasseng med rødt vann før? Da har du muligheten her  – eller det vil si, de røde flisene gjør at vannet ser rødt ut. Skal ikke si at vi synes det var så innmari stilig, men resten av hotellet er veldig kult! Det er rent og lekkert, rommene er mer moderne i stilen. Dette hotellet gir veldig god valuta for pengene!
 • Teatro B&B et annet lekent og stilig hotell med god valuta for pengene!

Fine AirBnB leiligheter:

Det finnes veldig mange leiligheter å velge mellom, dette er et godt alternativ hvis dere reiser flere som har lyst til å bo sammen eller dere skal på familietur. Pass på å sjekke om det er støy; lyden av trikker, busser og turister på tur kan være ganske gjennomtrengende. Her bodde vi og resten av familien bodde her. Den siste leiligheten hadde vinduer som var foliert for å unngå utsikten til en ikke altfor stilig bakgård. Fin beliggenhet, men utleier «glemte» å si fra om de folierte vinduene…det ble dårlig med utsikt for å si det sånn. Disse to leilighetene ligger bare 7-8 minutters gange fra hverandre. Her er noen flere gode alternativer om du ønsker å leie leilighet!

Hvor skal du spise?

Lisboa har spennende smaker å utforske og en hav av bra restauranter å nyte! Velg mellom Fine Dining eller avslappet på en kro. Felles for spisesteder på denne listen, er at de leverer kvalitet i høyst ulike rammer. Vi kommer tilbake med våre beste tips for de heftigste måltidene Lisboa kan tilby! 

Generell info:

Det er mange turister i Lisboa, overalt ser du folk med kamera og kart! Vi besøkte i januar som er lavsesong, og var overrasket over mengden av besøkende selv på denne tiden av året. Ser for oss at mengden tilreisende kan bli en plage i høysesong, så kanskje vurdere å legge besøket til skuldersesong hvis du kan.

Hvordan komme hit:

Norwegian flyr direkte fra Oslo, det gjør også Tap på noen avganger, ta en titt på Momondo.

Ut av byen? Kombiner med et annet sted!

 • Hvorfor ikke benytte anledningen til å kombinere byliv med litt strandliv? Comporta ligger en drøy times tid utenfor Lisboa og er en uoppdaget perle! Her kan du bo på et superlekkert designhotell, eller hva med å leie en kul hytte ved stranden? Dra nå før alle andre skal dit. 
 • Cascais ligger bare 20 minutter unna Lisboa og har fine strender. Spis på Monte Mar med fantastisk utsikt over Atlanterhavet.
 • Ericeira er en sjarmerende og rolig liten by med herlige strender og veldig bra surfing!
 • Sintra – vakkert med eventyrslott og bølgende landskap.
 • Se her for flere tips og noen fine bilder!

Beste tid å reise:

Vår og høst er fint, selv om noen blir litt overrasket over at våren kan være forholdsvis kjølig. En høsttur når det begynner å bli mørkere og kaldere hjemme bør være perfekt. Opplevelsen av å strekke sommeren er helt nydelig! September/oktober er en sikker vinner.

Har vi glemt noe eller har du gode tips om Lisboa, er vi som alltid takknemlige om du deler i kommentarfeltet under!

 

Klikk på bildene for en større versjon

Lisboa