Lofoten favoritter.

av | Europa, Norge | 1 kommentar

Etter å ha trålet Lofoten på kryss og tvers i en hel uke, er det noen steder som har limt seg fast i minneboken. Vi var så proppfulle av opplevelser og inntrykk at alt sammen bare måtte modnes litt. Nå har vi gått gjennom bilder og roet oss ned i heimen, og så langt er dette våre favoritter.

Ballstad

Vi bodde på Hattvika Lodge som er perfekt plassert midt i Lofoten. Leknes flyplass er kun 15 minutter unna, og vi kunne lett nå det meste fra vår base. Her fant vi roen og hentet oss inn etter travle dager ute. Foran peisen samlet vi krefter, eller du fant oss henrykte i badstua – som ser ut som den balanserer på tuppen av brygga.

Bare noen skritt unna ligger Himmel og Havn, en herlig restaurant som vi stadig vendte tilbake til. Her tar de alt vi kjenner fra før og gjør det om til noe nytt og stilig. Gamle kjøkkenhåndklær blir til de kuleste retro servietter og stemningen er gjestfri og avslappet i det tidligere fiskemottaket. Maten er basert på de beste lokale råvarene, dette stedet må oppleves!

Solsiden brygge tilbyr 30 moderne rorbuleiligheter, beliggende i samme bygget som Himmel og Havn. De har et spennende prosjekt på gang hvor to tømmerkoier skal restaureres og bygges om til hotellrom, komplett med tømmervegger og det hele. Beliggenheten nede på brygga blir helt perfekt – vi gleder oss til å se dette ferdig!

Ballstad har markert seg på kartet med et ungt og spennende kokkemiljø, flere gode boalternativer i forskjellige kategorier, samt super beliggenhet.

Henningsvær

Bare turen til Henningsvær er nok til å få klump i halsen! Patriotismen blomstrer inni vårt lille tyttebær av en bil. Det skal en del til for å slå denne naturen!  Vi snirklet oss av gårde på en smal vei som trolig gir en del utfordringer når man i høysesong skal buksere seg fordi bobiler med kanarifugl i bur og store turistbusser. 

De dramatiske fjellene hvor vi kunne se noen fjellklatrere på en hylle høyt der oppe, lyset som kastet skygger. Himmel, hvis dette var introduksjonen, hvordan er det da i Henningsvær?

Her på sørspissen av Austvågøya bor det snaue 500 innbyggere. I det noen kaller Nordens Venezia, har det skjedd veldig mye spennende i det siste!

Trevare fabrikken – vi hadde hørt mye om dette nye stedet som kunne virke litt som et Hipster Heaven. Vi ble møtt av en av de fire eierene, som er to brødrepar fra Bergen. Omvisningen gjorde oss helt målløse og det skal jo litt til!  Snakk om å ta vare på byggets historie og samtidig tilføre noe helt nytt. Det er en kul restaurant med verdens vakreste utsikt, en bar, og det blir etterhvert et hotell og leiligheter man kan leie.

Konserter og all verdens morsomme saker skjer her allerede. Hatten av og hipp hurra  for pågangsmot og gjennomføringsevne! Dette er såååå bra og blir enda bedre etter hvert som prosjektet skrider frem! Vennegjengen har som ambisjon å skape en kulturell drivkraft i et lite lokalsamfunn, og alle ting tyder på at de er på god vei!

Engelskmannsbrygga. Etter å ha lidd oss gjennom diverse souvenirbutikker med noe ræl som er produsert i Kina (ikke bare er de stygge, men dyre i tillegg) var vi klare for å se noe vakkert – og engelskmannsbrygga er som å komme til himmelen. Glasskunst, keramikk som er så fint at vi i grunnen kunne kjøpt alt av det….. men begrenser oss til noen kule kaffekopper med fiskehaler på.

Fiskekroken restaurant, her må du prøve fiskesuppen. Pass på å få med deg det kule veggmaleriet utenfor, hyggelig og lun stemning innenfor. Bestill vindusbord!

Klatrekafeen, like ujålete som navnet. Her har de gode bakevarer og kaffe. Perfekt sted å hente krefter. Vi likte den internasjonale stemningen med kule klatrere fra hele verden.

Lysstøperiet, hyggelig cafe med lysstøperi ved siden av. Her fikk vi en veldig god bacalao!

Kaviar Factory, Venke Hoffs kunstunivers må du ikke gå glipp av! I den tidligere fabrikken samles verkene til spennende kunstnere, og dette er stedet å bli inspirert eller provosert av – alt ettersom. En ting er i hvertfall sikkert, kunsten som stilles ut her evner å engasjere. Anbefales!

Uttakleiv

Ja, det er bare å innrømme det; vi søringene ble helt bergtatte av Uttakleiv. Dette stedet som tar imot naturfototgrafer fra hele verden, ja til og med et filmcrew fra Hollywood hadde vært her dagen før vi kom. Irrgrønt gress omkranset av de vakreste fjell, midnattsolen som henger over havet. Selvfølgelig komplett med små lam som tasser nede ved stranden, godt passet på av sin mor. 

Uttakleiv er kjent for å være et perfekt sted å nyte både midnattsolen og nordlyset. Vi fikk møte 4 av de 18 (!!) innbyggerne som tok imot oss med åpne armer og sikret at vi for alltid vil ha et spesielt forhold til dette fantastiske stedet!

Nusfjord

Inngangspenger? For å besøke et sted? 

Enorme turistbusser vrengte inn foran oss og vi sto som små maur i veikanten, nedstøvet av virvelen etter bussene. Litt av en velkomst…..Gjennom støvføyka kommer mannen i mitt liv som reneste Morgan Kane, klar til unnsetning. Mottakelsekomite nummer to viste seg å være en betalingsbod hvor vi altså skulle betale inngangspenger….?

Cruise passasjerene hadde fått landlov og skulle altså invadere dette lille stedet. Førsteinntrykket var ikke til å gå i bakken av, eller det var vel kanskje akkurat det det var…..Etter noen runder med tvil, bestemte vi oss for å gi Nusfjord en sjanse, betalte inngangspenger og gikk inn i køen.

Så spiste vi litt, og etterhvert forsvant de fleste besøkende tilbake til cruiseshipet sitt. Dermed hadde vi Nusfjord for oss selv. Hvorfor fikk vi ikke beskjed om at Nusfjord er som et museum? Et komplett bevart fiskevær med bygninger fra storhetstiden på 1800 tallet. Her har hardbarka fiskere bodd i rorbuer eller under båtene sine, i le for de verste stormene utenfor. Landhandleri fra begynnelsen av 1900 tallet, og det finnes et bakeri fra 1877 som fortsatt er i drift. Hvor stilig er ikke det?

Det er noe her, noe med å få oppleve i fred og ro. I rødnaustet ble det oppbevart fiskeredskaper, et annet sted er det en gammel vakker robåt som ble brukt til både kirkebåt og fiske. Det er faktisk mulig å få en opplevelse av «den gang da» hvis man bare unngår storinnrykket. Og det var faktisk så spesielt at Nusfjord snubler seg inn på lista over en av våre Lofoten favoritter.

Hva er dine favoritt steder eller opplevelser i Lofoten? Del gjerne med oss i kommentarfeltet. Vi reiser tilbake til Lofoten om ikke så lenge og da er vi klare for flere favoritter til listen vår!

Himmel og Havn, Lofoten