Løver på bryllupsreise med bror i buskene!

av | Afrika, Kenya | 2 kommentarer

Her er vi på en safaritur i Masai Mara, Kenya, og to løver ligger og sløver et par meter fra bilen. Det er en ganske absurd opplevelse idet de ser oss rett i inn øynene. Brune, tilsynelatende vurderende øyne…..vi blir et øyeblikk litt nervøse for hva det er de vil oss. Men vi kan bare slappe av, dette paret har helt andre ting enn jakt i tankene! 

 

Klikk på bildene for en større versjon

Kort bryllupsreise

They are on a honeymoon! Kan vår masai guide opplyse. Se, der er broren til brudgommen! Litt lengre bak i buskene ser vi en hvit mage og noen kraftige ben som stikker opp. Jeg kommer til å tenke på naboens katt som elsker å strekke seg ut i full lengde på sofaen hjemme hos oss. Det er bare størrelsen som er veldig forskjellig. Og selvsagt, settingen. Vi har hittil til gode å ha et kattebrudepar med bror som anstand på besøk. 

Broren ligger med rund mage etter nattens fangst. Det er mye mat tilgjengelig for tiden, og da kommer hunnløvene ofte i brunst. Dermed reiser de på bryllupsreise i 4 dager! Det hender at de tar seg en god pause fra matfatet mens den intense romansen pågår, kurtisen krever sin kvinne! 

Vi er altså i Masai Mara under den store migrasjonen av Wilderbeast, og det er tydelig at det er gode dager for alle dyrene som jakter nå. Savannen er tettpakket av gressende gnuer, og her og der ligger det et skjelett.

 

Løvene kan parre seg så mye som 2-3 ganger i timen, også sover jo de mye innimellom da, kan vår masai fortelle. Akkurat som vanlige katter, sier jeg og blir møtt med et overrasket blikk. Det er tydeligvis ikke så vanlig for masaier å ha katt….i alle fall ikke i vår miniatyr-størrelse.

Løvemor skifter på å die ungene

Løvehunnen blir drektig selvsagt, men selve «svangerskapet» varer ikke så lenge;  bare 100-119 dager. Det er heller ikke uvanlig at flere hunner får unger omtrent samtidig. Da skifter de på å die ungeflokken. Det er derfor det kan se ut som om noen av ungene er mye større enn de andre, de er fra forskjellige kull og født til forskjellige tider. «Det tar en landsby å oppdra et barn» er det noe som heter, og det å oppdra løveungene er åpenbarten kollektiv oppgave for løvehunnene.

En ny make kan drepe ungene

Hvis det skulle komme en ny hannløve og ta over ansvaret for flokken, kan han finne på å drepe alle ungene! Det er jo ubeskrivelig brutalt, men løvene gjør dette for å sikre at ungeflokken i gruppen bærer hans gener. Derfor er vi alltid lettet hvis «overtagelsen» skjer når det ikke er små unger i flokken, sier masaien. 

It’s a mans world

Når løvene jakter, er det stor sett hunnløvene som gjør jobben. De nedlegger byttet, for så å la hannløven spise seg mett først. Vår to masaier i forsetet av jeepen synes dette høres ut som en super ordning.  Vi må jo tulle litt rundt dette, guttene i bilen er selvsagt helt enige om at vi kvinner har noe å lære av hvordan hannløvene blir oppvartet på både den ene og andre måten!

Klikk på bildene for en større versjon

Naboisho