Maldivene eller Seychellene? Same same, only different?

av | Afrika, Asia, Maldivene, Seychellene | 0 kommentarer

Når du drømmer om et tropisk paradis med hvite strender og palmekronene som svaier sakte der oppe på en knall blå himmel. Uten noen annen bekymring i livet enn å skulle plaske rundt i et uendelig turkist hav. Du ønsker deg en timeout? Å komme vekk fra det hele? Men det er jo bokstavelig talt et hav a velge mellom, hva skal du lande på? Vi har besøkt to steder som passer til ønskelisten over. Disse to stedene er fantastiske på høyst ulike måter. Her gjelder det ganske enkelt å vite, eller tydeliggjøre ovenfor deg selv hva du ønsker deg fra din tropiske drømmeferie – og det hjelper vi deg med her!

Klikk på bildene for en større versjon

Turoperatør som sover i timen

Før avreise spurte vi en turoperatør som selger begge designasjoner om hva forskjellen mellom Maldivene og Seychellene egentlig er? Svaret vi fikk var:

«På Seychellene er det mer rustikt (ja, enig i den). Her kan du hoppe på hengeren til en oksekjerre og sitte på inn til nærmeste tettsted» (nei, det kan du på ingen måte!) Videre ble vi forklart at «siden Seychellene tilhører Afrika er det veldig laid back» øh…..ok? Så Maldivene er liksom bare stress da, eller? Sorry, men dette holder nok ikke helt mål. Like greit å ta turen for å finne utav det selv.

Inbyggere/kultur/religion

Maldivene tilhører som kjent Asia og Seychellene tilhører Afrika, ingen stor bombe der. Den største forskjellen er kanskje at på Seychellene møter du seychelloise, mens de ansatte på hotellene på Maldivene er en nokså internasjonal gjeng. Noen er fra Sri Lanka, India eller England, noen er trolig også maldiviske.

Maldivene er muslimsk, som betyr at bor du på et lokalt gjestehus, er det ikke gitt at bikini på stranden er ansett som grei bekledning. Seychellene er for det meste katolsk, så der hever de ikke et øyenbryn av verken de forhatte speedoene eller bikinien.

På Maldivene kan du besøke øyer hvor de lokale bor, vel verdt et besøk etter vår mening.

Vi opplevde at Seychellene er et land som tar naturvern på alvor. Selv små barn hadde et fokus på å ivareta den vakre naturen, og flere vi snakket med uttrykte at de heller ville ha færre besøkende for å kunne bevare Seychellene, fremfor å tjene mer penger på turisme.

Kostnadsnivå

Seychellene er generelt billigere enn Madivene. For å være ærlig er jo det aller meste billigere enn Maldivene, men det er likevel en grunn til at så mange synes det er verdt prisen.

Føttene i vannet eller bo oppe i en fjellside?

Maldivere har nå lov til å åpne egne gjestehus på sine lokale øyer, det har derfor blitt en rekke mer eller mindre vellykkede etableringer med et helt annet prisnivå enn de eksklusive resortene. Det er også en rekke hoteller under etablering som sikter seg inn på det lavere prissegmentet i markedet.

På Maldivene kan du bo i egen villa som står på stylter over vannet – det er for mange den ultimate tropiske opplevelsen. Vi holder med dem, det er så spesielt at du trolig må klype deg i armen.

Hotellene på Seychellene er ofte etablert oppe i fjellsiden med utsikt over vannet. Det finnes en hel rekke kategorier å velge mellom, men generelt er utvalget av mellomklasse hoteller flere og lettere å finne på Seychellene enn på Maldivene. De bedre hotellene på Seychellene frakter gjestene sine rundt i golfbiler (som for vår del dessverre aldri så ut til å befinne seg der vi ønsket den. Pluss laaang ventetid) – om du ikke da ikke foretrekker å kave oppover bratte motbakker mens solen steker i nakken. Opplevelsen av nærmest å bo med føttene i vannet, er forbeholdt Maldivene.

Aktiviteter

Seychellene er mer trekking, det vi si fjellklatring – men høy luftfuktighet og varme gjør det til en aktivitet forbeholdt de spesielt interesserte. Strand, seiling, kiting, surfing, sup, dykking og snorkling er populære aktiviteter begge steder. På Seychellene kan man utforske Mahe på egen hånd med leiebil.

Maldivene har en rekke spesialiserte aktiviteter som matlagningskurs, vinsmaking og så videre.

Øyhopping

Fullt mulig på begge steder. Seychellene har et godt utviklet transportsystem med hydrofoil katamaraner som reiser mellom øyene. På Maldivene er det vanligvis speedboat som frakter gjestene fra A til B, eller sjøfly over lengre avstander. Sjøflyturene på Maldivene er en vakker opplevelse, med utsikt ned til de forskjellige korallrevene og med alle sjatteringer av turkist rundt.

Stemning/aktmosfære

Begge steder er avslappet og det er ingen vits i å anstrenge seg for å imponere de andre gjestene med verdens kuleste kreasjoner. Har du noen heftige dansemoves du gjerne vil briljere med, kan det hende du må spare de til neste New York tur. Det er ikke mange som praktiserer lakenskrekk på hverken Maldivene eller Seychellene, bortsett fra noen temmelig lugubre steder på Mahe, Seychellene. Dit vil du uansett ikke, tro meg!

Tenker du at Seychellene ville være perfekt til å børste støvet av en rusten fransk, må du dessverre tro om igjen. Det er komplett uforståelig, jeg trodde de snakket en egen lokal dialekt….men det viste seg altså å være deres variasjon av fransk. Litt pinlig on my part? Ja, det kan vi fort bli enige om.

Avslappet stemning er herlig, men å vente på lunsjen i to-tre timer er ikke fullt så sjarmerende. Det kan gå veldig tregt på Seychellene, mens på Maldivene er det oftest buffet – ergo bestemmer du selv tempoet.

Wow faktor/ Natur

Maldivene har wow faktor til tusen, det er postkortvakre øyer som ryddes plettfrie for søppel og visne blader til alle døgnets tider. Det er vakrere enn vakrest, frodig. I tillegg til naturen er Maldivene full av lekre hoteller som også er en design opplevelse av rang. En del hoteller har også lagt seg på et visst nivå for kulinariske opplevelser, og det tilbys blant annet kokkekurs.

Seychellene er tilsvarende vakkert, det er virkelig helt ubeskrivelig flott – men det er ingen som raker stranden klokken 0500 om morgenen. Ikke senere på dagen heller for den saks skyld. Det er fullt mulig å finne øde strender både på Seychellene og Maldivene.

Øya Mahe på Seychellene er en forholdsvis stor øy, her bør du absolutt leie bil for å utforske. På Maldivene er de fleste øyene ganske små, noe som gjør at joggeturen på morgenen ikke byr på de helt store overraskelsene der du runder den samme brygga femten ganger.

Det er endel mer sjøgress på Seychellene, noe som kan se litt bustete og uappetittelig ut. Merk at på en del av bildene du ser fra Seychellene er dette redigert bort – noe som gjør at mange blir overrasket når de ikke blir møtt av kritthvit sandstrand som ender i et turkist hav, men ender rett i noe som minner om…ja du kan jo tenke deg resten. Det er ikke verre enn at man kan flytte seg til en annen strand eller bukt, men likevel..

Turisme

Sist men ikke minst er det greit å vite at  Seychellene mottar skarve 300 000 besøkende på et år (cirka). Maldivene derimot håver inn over 2 millioner turister årlig. 

Det er flere franske turister på Seychellene, trolig fordi de snakker fransk der (kind of). Det later til at gjestene som reiser til Seychellene er ganske sporty typer, de vil utforske fjelltopper, fossefall og øde strender. Speedo og rumpetaske er plutselig helt innafor, det er vel ønsket om komfort som gjør at mange velger dette litt ufikse antrekket.

Maldivene er rumpetaske-fri sone, her er det også befriende få som ville finne på å gå med sokker i sandalene. Maldivene har nok flere dykkere, med veldrevne dykkesentre på hvert resort. Fjellklatring er ikke stort her, trolig er grunnen at Maldivene vant prisen som verdens flateste land…! Selv Danmark blir kupert i forhold.

Reisevei

Seychellene når du med blant annet Qatar via Doha som tar ca 14 timer

Maldivene må du beregne ca 13 timer med Qatar også via Doha.

 

Klikk på bildene for en større versjon