Manshausen Island, Nordskot, Nordnorge

av | Europa, Film, Hotellomtaler, Norge | 16 kommentarer

Børge Ousland er kjent for mange, etter at han gikk over Nordpolen alene. Han krysset like så godt sydpolen også, da han først var i gang. Han er de eneste som har krysset Antarktis og Arktis alene og har ledet over 30 ekspedisjoner. Men å drive hotell, er noe ganske annet enn polfaring! Er det mulig å gå fra polfarer til hotellsjef? Og på den andre siden: Må jeg være topptrent for å feriere på Manshausen? Eller er det innafor å sitte i badestampen med et glass hvitvin? Hva med oss som liker Kvikk Lunsj, men gjerne kan stå over turen først – har vi noe å gjøre her?

Klikk på bildene for en større versjon

Bakgrunn

Etter å ha snublet over Manshausen på forsiden av det anerkjente magasinet Wallpaper måtte vi undersøke det nærmere. Hva er dette stedet med det merkelige navnet og hvem står bak? Så viser det seg at vi skal bli invitert av mannen bak det hele, Børge Ousland, for å gi vår dom over hans hotelldrøm i havgapet.

“Jeg vil ha en ærlig tilbakemelding,” sier polfareren, mens jeg ser på isbjørnen som ligger skutt på gulvet. Sprikende med bena i alle retninger ligger det staselige dyret der, etter det jeg antar var et ublidt møte med vår polarhelt. Men jeg er opptatt av å være ærlig, så her kommer vår oppriktige opplevelse av Manshausen!

Hotellet

Bebyggelsen på Manshausen består av et hovedhus, hvor alle måltider serveres – hvor man også kan slappe av i et eget loungeområde eller på biblioteket. Ekspedisjonshuset inneholder konferansefasiliteter og det såkalte “ekspedisjons loftet”, som er enklere standard med doble alkover som deler bad. Sjøhyttene: Nordpolen, Svalbard, Sydpolen og Antarktis. Det er badestamp, badstue og en egen dam som mindre barn kan svømme i, eller som man i villfarelsen kan kaste seg ut i etter et dampende møte med badstuen.

Hyttene

Arkitektoniske mesterverk som ivaretar hyggefaktoren. Hvordan er det mulig? Det er ujålete og praktisk, samtidig som det er mange finesser og stilige løsninger. Hyttene har blitt anerkjent med hele 9 arkitekturpriser så langt. Jeg elsker det ikoniske som spiller på lag med det rene, og med den storslåtte naturen utenfor. Store panoramavinduer med glasshjørner, treverk og corian. Det er en sanselig opplevelse, i mangel av en bedre beskrivelse. Hyttene ligger og speiler seg i det turkise vannet. Og det er som om man befinner seg i en båt og et romskip samtidig.

Northern Passage

Den 31 fot store katamaranen, Northern Passage, ligger også fortøyd til Manshausen. Det var denne katamaranen Børge Ousland, Thorleif Thorleifsson, Stanislav Kostyashkin, og Vincent Colliard seilte rundt den nordlige halvkule med – de første menneskene som oppnådde dette målet i én og samme sesong! På Manshausen har du mulighet til å overnatte i Northern Passage. Snakk om historie i veggene!

Fiskeskøyte

Det ligger to fiskeskøyter på Manshausen som også benyttes til å sove i. Jeg har alltid vært svak for løsningen med et hovedhus som base for måltider, og egne private hytter. Det er en krevende driftsform for hotellet, men for oss som gjester er det perfekt! Vi får det beste ved opplevelsen av å være på en privat hytte, samt komforten som finnes på et hotell.

Et så rent design kan i noen tilfeller gå ut over hyggen. Det er vel ikke uten grunn at noen sier at modernitet ser lekkert ut men at man ikke kunne tenkt seg det selv. På Manshausen klarer de balansen mellom det rene ikoniske designet og hyggefaktoren. Vi ser frem til å komme tilbake til ”hytta vår”. Det er koselig og stemningsfullt, og samtidig ser det griselekkert ut!

De ansatte

Flere av dem som jobber på Manshausen har faglig bakgrunn innen friluftsliv eller som guider på forskjellige turer. Det er kanskje ikke så rart – her kan du få alt fra guidede dykketurer til topptur til noen av de høyeste fjellene i Lofoten. På en øy hvor de fleste som arbeider utfyller flere arbeidsstillinger, er dette en fornuftig strategi. Det gir også en stemning som passer arkitekturen: Solid og gjennomført. Det er ingen jålete formuleringer eller påtatte høflighetsgester. Det de derimot tilbyr er en ivaretakelse som oppleves ærlig og oppriktig.

Hotellets beliggenhet

Nordskot. Turkis vann og hvite strender, høye fjell, sandbanker, strender og viker. Lofotveggen ligger som en beskyttende mur der ute. Nordskot var det siste stedet fiskerne kunne stoppe ved, før de krysset sjøen for å komme til Lofoten. I dag kan du kjøre med rib til Lofoten på 20 minutter, bånn pinne.

Naturen er nok til å ta pusten fra meg og her boltrer vi oss uten noen form for forstyrrelser. Å padle ut til en vik og kaste seg ut splitter pine naken er jo ikke alle forunt, men her er det fullt mulig. Sjansen for at du møter noen er nemlig ikke stor. Det oppleves som den ultimate frihet å ligge ute på en sandbank alene og bare nyte tilværelsen. Eller å ro en tur uten mål og mening – friheten til å gjøre alt eller ingenting! Nordlys og midnattsol. Dette er bare noe som må oppleves.

Hva liker jeg spesielt godt

Høy kvalitet både på mat og opphold i en unik og ujålete ramme. Etter min mening er det på dette området Manshausen scorer høyest. Det er gjennomført norsk samtidig som det vekker internasjonal oppmerksomhet. Du blir ikke møtt med hotellfagskole, men med et genuint ønske om at du skal trives. Denne ærligheten finnes både med tanke på selve stedet og hos de ansatte, noe som gjør at jeg får høyere puls. What you see is what you get. Og jeg føler meg veldig ivaretatt. Vi hadde uttrykt et ønske om å oppleve nordlyset, og en av de ansatte lette etter oss på brygga for å fortelle at nordlyset på den andre siden av horisonten hadde begynt. Vi opplevde også å få med oss termos med kaffe rett før vi la ut på kajakktur.

Manshausen handler om ro og nytelse for noen. Andre ønsker å slå personlige rekorder eller utfordre seg selv på fjellturer eller dykking. Manshausen er like ideelt for både adrenalin junkien og for en overarbeidet familiefar. I de lekre sjøhyttene eller på det mer nøkterne ekspedisjons loftet kan Manshausen ta imot forskjellige typer gjester, og om du vil kan du ta en natt i Northern Passage.

Hva burde du vite

På Manshausen er tilgjort luksus helt fraværende. Hele opplevelsen er nedpå og jordnær, der man deler denne vakre øya med de andre gjestene og vertskapet. Er du mer innstilt på spa og egen concierge-service må du lete videre. Men helt ærlig så slår denne opplevelsen enhver spa for min del.

Verdt å komme ut av sengen for

Luftige Nordskott-traversen som er en topptur uten sidestykke med fenomenal utsikt. Det finnes også en utrolig grotte å besøke. I tillegg kan du fiske kveite og skrei. Det finnes ikke dårlig fiskelykke!
Ta en rib-tur, dykk, eller dra på havørnsafari.

Mye rosa granitt vil gjøre at klatre entusiastene trives godt i fjellveggen her. Drift med strømmen forbi Manshausen med dykkermaske og tørrdrakt og observer alt som skjer nede på sandbunnen. Når du har fått nok kan du bli hentet i båt og avslutte det hele i badestampen på land.

Manshausen er populært så vi anbefaler å booke en hytte i god tid, det kan du gjøre her!

*Selv om Happy Landing ble invitert som gjester til Manshausen er våre meninger som alltid våre egne!

HVORDAN KOMME DIT

Fly til Bodø. Fra flyplassen tar du bussen eller går ned til havnen hvor du tar hurtigbåten til Nordskott. På brygga i Nordskott ble vi for vår del møtt av ei blid jente med knallblå øyne som ønsket oss velkommen. Hun putret oss over i motorbåt til Manshausen, som lå noen få minutter unna.

NÅR ER DET BEST Å REISE?

Sesongen på Manshausen varer fra mars til oktober. Personlig synes jeg mai og september er nydelig – hver måned har likevel sin sjarm. Her gjelder det å være tidlig ute med bestilling!

VALUTA FOR PENGENE

Prisene varierer etter sesong, se Manshausen for gjeldene priser. Med naturen og omgivelsene tatt i betraktning, tør jeg påstå at dette er en opplevelse av de sjeldne med god valuta for pengene.

SCORE 1-10

Fantastisk arkitektur beliggende i noe av Norges flotteste natur. Midnatssol og nordlys. Hytte og hotell i en og samme pakke. Manshausen har gjort seg fortjent til vår høyeste score! Anbefales!

Klikk på bildene for en større versjon

Manshausen Island