Marrakech: En introduksjon

av | Afrika, Marokko | 2 kommentarer

Marrakech er ikke et sted man kan være likegyldig til. Noen elsker denne byen og begynner å planlegge neste tur med en gang. Andre er glad om de slipper å reise tilbake. En ting er i hvert fall sikkert, du kommer ikke til å kjede deg! Bli med til eksotiske 1001natt med esler i gatene og slanger på torget. Det er spåkoner, eventyrfortellere og farger! Et hav av farger!

Klikk på bildene for en større versjon

Marrakech er ikke stedet for de lettskremte, det er mange inntrykk og dette er en by med høy puls! Det oppleves litt som å få alt i fleisen på en gang. Det raser på med mopeder og esler. En hestedrosje suser fordi. En mann sitter på bakken med høner som er bundet med tråd rundt bena. De ligger rett ut med de røde høneføttene sine og venter på å blir solgt. En forbipasserende mann bøyer seg og klapper på hønene før han går videre. Det er som å bevege seg i en labyrint med massevis av små trange smug. Hvilken retning ligger den riaden vi bor i egentlig? En tigger stikker hånden frem.

Så er vi i souken og noen drar meg inn i butikken sin. Det er te og musikk. Turban og vesker. Kermaikk kanskje? Keramikk fat, det er det du vil ha! Flere esler og en utrolig mengde mopeder som alle tuter. Bærer den mannen på en ape? Så er jeg på en takterrasse med couscous på bordet og minareter på alle kanter. En gutt kommer med et brett myntete , er han 8 år mon tro? Brune øyne som smiler. Det ropes til bønn: Allahu Akbar kommer fra fem retninger og ikke akkurat i synk – vi er tross alt i Marrakech! Alt er høyt, fullt av farger, lukt. Ikke minst lukt. Det er ikke et hint av noe, det er lukt som slår deg i magen med et voksent punch! Det er bare en styrke på volumet her, og det er på fullt. Vi er i Marrakech!

Marrokko hadde besøk av 10,3 millioner turister i 2015. Jeg ønsker å ta med utsagn fra to av disse, nemlig to venninner. Dette illustrerer hvor forskjellig mange opplever Marrakech.

Bente

Jeg elsker Marrakech! Det er eksotisk, fargerikt og annerledes. Veldig bra shopping. Jeg liker nerven byen har, det er en herlig motsats til alt det organiserte og ryddige i Norge. Det å se så mye bra design! Mange fantastiske riader (et hus eller palass som er bygget rundt en patio) å velge mellom med så ulik profil. Det å besøke noen av disse, spise lunsj og bare nyte synet av fargekombinasjoner og mønstre satt sammen på måter jeg ikke har sett, det er ren inspirasjon. Så er det bare å ta med kamera, gå i to minutter så strømmer det på med fotomotiv! Her kan man finne både enklere steder eller skikkelig luksus. Byen har klart å beholde det autentiske til tross for mange turister. Det er kontrastene jeg liker. For meg er Marrakech med sine terrakotta fargede hus og kule takterrasser et eventyr!

Astrid

Jeg opplevde Marrakech som ganske overveldende. Mange tiggere og lidelse. Ved hotellet vårt satt det tiggere uten armer og ben, jeg var ikke helt forberedt på så mye fattigdom. Dyremishandling og ungdommer som sniffet lim, jeg ble litt satt ut med en gang. Jeg har jo sett mye fattigdom før, men likevel har folk hatt et slags samhold og glede i hverandre. Det var helt annerledes i Marrakech, alle var så alvorlige. For å prøve å balansere bildet litt må jeg nevne Jardin Majorelle som fin, det er en hage som var eiet av Yves Saint Laurent. Prøvde å kjøpe med noen varer hjem fra souken, men det var litt ekstremt. Prute på det nivået blir ganske heftig, så jeg droppet det etter noen iherdige forsøk. Enda godt at jeg ikke blir avbildet, dette er jo som å banne i kirka. Er jo så mange som elsker Marrakech, jeg klarer bare ikke helt å forstå hvorfor.

Så forskjellig kan man altså oppleve samme sted! For meg er Marrakech et sted med mye spennende, men jeg kjenner også igjen lidelsen som Bente beskriver. Neste gang vil jeg utforske Atlasfjellene og Essaouira. Er spent på berber kulturen også! Så mange eventyr, så lite tid!

Klikk på bildene for en større versjon