Møt de utrolige naboene -Gili Lankanfushi, Madivene.

av | Asia, Maldivene, Seychellene | 0 kommentarer

Maldivene er full av overraskelser, det er ikke noe nytt…..dog, denne tok kaka! En unnselig liten nabo, litt grå mus egentlig. Men den lille fyren lager utrolig nok stor kunst der nede på havets bunn – det skal vise seg at han har et mangfold av overraskelser på lur!

Vi har strandet på Gili Lankanfushi, verdens beste sted å bli skyllet i land. Vi kom med båten da, pent og pyntelig – men dette hotellet spiller på Robins Crusoe tema, og det setter jo i gang fantasien hos en ivrig sjel. Øko hotellet som driver bærekraftig turisme er kåret til å være Maldivenes beste hotell, noe som sier en hel del.

Ikke at naboen bryr seg, han har fokus på noe helt annet enn rustikk barfot-luksus! 

Klikk på bildene for en større versjon

Artist in resident! 

I villaen der vi skal bo, finnes ingen vanlig hage. Derimot finnes det en såkalt «sea garden» – din egne lille private del av havet hvor du kan bade med eller uten. Å starte dagen der skjult fra omverdenen er den ultimate luksus. Morgenbad here we go! 

Fra toppen av den lille stigen ned mot vannet, ser vi plutselig en merkelig liten firkantet fisk. Han bor tydeligvis her i sjøhagen, lykkelig uvitende om at vi observerer ham der han ligger ganske stille og slapper av i det beskyttede området.

Litt følsom kunstertype

Etterhvert lærer vi at han tilhører arten pufferfish og at han er en sky type som ikke så lett eksponerer seg. I tillegg fungerer den merkelige kroppsformen som enslags kamuflasje – han er et vanskelig bytte for andre rovdyr i havet. Men det skal vise seg at det er mer ved den forsiktige naboen enn vi kunne forestille oss!

Det virker ikke som om han har noe imot at vi tar morgenbad i det som jo strengt tatt er hans hage. Han er en forsiktig fyr som ikke liker brå bevegelser så godt. Ligger du stille og gir ham litt tid, er det stor sannsynlighet for at han titter frem bak en av pålene. Det er jo egentlig ganske modig tenker jeg, han er tross alt bare på størrelse med hånden min.

Det viser seg at vi har ganske like rutiner, om enn med litt ulikt innhold. Om morgenen svømmer han ut i lagunen og blir ofte borte noen timer. Han er ingen Speedy Gonzales i vannet, det går litt sent og ikke ser det spesielt elegant ut heller, heller litt ufrivillig komisk. Men vi ville ikke finne på å le av vår lille venn der han flapper avgårde ut i verden. Hva skal han egentlig? Når vi er tilbake litt ut på formiddagen er også han tilbake på plass.  

En kveld kunne vi ikke se ham. Selv mannen i mitt liv som ikke akkurat er den første til å bekymre seg, ble litt betenkt. Hvor har det blitt av boksen, undrer han og skuer ned i det svakt opplyste vannet. Hvor er han? Etter en del leting fant vi endelig vår nye venn. Sovende på ett av trappetrinnene på stigen ved brygga, der har han funnet et sted uten strøm og i skjul for små babyhaier som kan finne på å svømme forbi i løpet av natten.

 

Så kom vi over en video og enda en til som forklarer litt mer om hva denne lille naboen er kapabel til. Han er jo en kunstner! roper jeg, i vill begeistring over oppdagelsen. Se hva han lager da – han er en ekte «artist in resident». For å tiltrekke seg en make, lager han de mest fantastiske kunstinstallasjoner der nede på bunnen. Innen vi kommer tilbake har han kanskje faktisk fått seg en make!

Det unner vi vår lille kreative nabo! Og vi er mer enn lykkelige fordi vi dermed har en ekstra god grunn til å komme tilbake!

Når vi undersøker litt nærmere viser det seg at denne arten som blir kalt Pufferfish har enda flere overraskelser på lur. Jeg hadde hørt om «puff pastry» altså deig som ble luftig når stekt. Vår nabo har altså evnen til å puffe seg opp han også, så mye at han blir til en liten ball. Denne filmen viser hvordan en Pufferfish blir herjet med av noen delfiner. Er det rart at vi er fascinert av verden under vann? 

Gili Lankanfushi, Maldives