Naturparadiset Seychellene

av | Afrika, Seychellene | 0 kommentarer

Vi har syklet gjennom en vaniljestang-plantasje en mørk kveld mens palmene vaiet i vinden og vi fortsatt var våte i håret etter kveldens siste bad.  Vi har møtt de lokale innbyggerne som kom syklende med store glitrende fisker i all verdens farger i kurven på sykkelen, på vei hjem til nygrillet fisk til middag!

Vi har sittet stille i det varme turkise vannet på det som er kåret til å være verdens vakreste strand! Der på første rad, helt alene, så vi at himmelen gikk fra rosa til lilla mens solen forsvant som en rød kule i det store havet.

Vi har gått forbi en liten teplantasje på vei opp den smale stien i en irrgrønn tropisk regnskog for å nyte utsikten fra toppen av fjellet. Hørt på reggae musikk sammen med en skjønn tenåring som var sprekkeferdig av stolthet over at dette var musikk fra hans øy! 

Vi har bodd i toppen av et tre med utedusj og små grønne gekkoer som ivrige tilskuere mens flaggermusene svevde like elegant som Batman over oss på himmelen.

Vi har blitt forelsket i et lite land som har et sterkt fokus på bærekraftig turisme. Postkortvakre øyer med høyst forskjellig stemning, størrelse og natur. Hele 2 steder har kommet på Unescos Verdensarvliste. 

Klikk på bildene for en større versjon

Hvorfor Seychellene?

Drømmer du om store naturopplevelser og et tropisk paradis, har du kommet til riktig sted! Pudderhvite strender med turkist hav, en knallblå himmel med noen hvite skyer hist og her. Runde granittstener, store som hus, hvilende på hvit sand som mest av alt minner om melis. Tropisk regnskog med verdens største frø som ser ut som en yppig kvinnerumpe a la Kim Kardashian (kan veie mer enn 30 kg, frøet altså). Noe av det beste med å besøke Seychellene er at du kan ha mye av dette helt for deg selv! For oss og mange med oss er dette den største luksus!

Frem fra glemselen, her får hyllevarmere ben å gå på! Bokstavelig talt….

Seychellene er en drøm, med hyggelig og gjestfrie innbyggere. Men søker du fancy butikker og et heftig natteliv, bør du lete videre. Det gjelder også om du søker inspirasjon i klesavdelingen. Aldri har vi sett så mange menn i Speedo. En god del hadde også funnet frem rumpetasken fra innerst i skapet, så her er det mer praktisk og komfortabelt enn fancy og kledelig, hva gjelder antrekket til de besøkende….

Det er tydeligvis flere enn oss som hadde fått det feilaktige inntrykket at Seychellene er et litt «fancy» sted. Stiletthæler og sykkel er ingen perfekt kombinasjon…. vi nøt at det var mye mer avslappet enn vi først så for oss! Naturlig nok er det mange franske turister her, må si jeg undret meg over om de forsto noe av den kreolsk-fransken som innbyggerne snakker?

Ubegripelig fransk

Vår herlige taxisjåfør stilte velvillig opp på en minifilm. Fortvil ikke, det er tydeligvis flere enn oss som fikk en ripe i lakken i forhold til fransk kunnskapene! 

film!

 

Strendene er tilgjengelige for alle, så her møter du ingen skilt med adgang forbudt. Ett av mange sjarmerende trekk ved Seychellene.

Seychellene behøver ikke koste skjorta

Vurderer du Seychellene fordi du har lyst til å bo tett på vannet slik som på Maldivene, er det ikke mange hoteller som kan tilby det, om noen. De bedre hotellene er ofte bygget i åssider hvor små elektriske biler frakter gjestene rundt. Du blir belønnet med fantastisk utsikt, men altså ikke tærne i vannet-følelsen. Søker du ekte opplevelser, liker øko turisme og får høyere puls når du hører ordet nasjonalpark? Beste av alt? Det trenger slett ikke bli så dyrt som mange sier. Seychellene er til for å nytes og mange fler enn brudepar med stor reisekasse kan glede seg over det som er et ekte tropisk paradis!

For å nå de forskjellige øyene, kan du velge fly. Men fergen er enkel og rask, og etter en liten tur er du vipps på en ny øy. Fra «travle» Mahè (nå er travel muligens å overdrive en del) til avslappede La Digue hvor de aller fleste kommer seg rundt på sykkel eller oksekjerre. Fra en ren koralløy til en granittøy, her kan alle få sin egen favoritt avhengig av hva du drømmer om!

Få turister

I motsetning til Maldivene som hvert år tar imot tett på 2 millioner turister er det kun ….besøkende til Seychellene. Når disse fordeles ut på de forskjellige øyene, oppleves det aldri som for mange gjester. Her kan du oppleve den største luksus, nemlig å ha en tropisk drøm av en strand tilnærmet for deg selv en hel dag.

Triangel av øyer

De fleste velger å oppleve tre av øyene. Mahe, La Prailin og La Digue som enkelt nås med ferge. Det er ingen krise om du ikke rekker alle tre. Mahe er i motsetning til hva vi trodde ikke spesielt turistifisert eller overbefolket, du får absolutt en sterk opplevelse av de øde strendene og det alt vakre Seychellene har å tilby her også. Styr unna Beau Vallon som er det desidert mest turistifiserte område på Mahè. Sikt deg inn på et hotell på nordsiden som tar imot færre turister og som har fantastiske strender.

Flere øyer, flere muligheter:

Noen av øyene kan besøkes som dagsturer for å nyte strand og snorklemuligheter, mens andre kanskje har et hotell (ofte veldig høy standard) for seg selv. 

Øyer og hoteller som passer til bryllupsreise eller om du har arvet en rik grandtante

Seychellene behøver ikke koste skjorta, men er du ute etter en helt ekstraordinær hotellopplevelse, så finnes det også. Ute på de mindre øyene er det ofte et hotell og gjestene kan fokusere på å nyte hverandre og de veldig private omgivelsene. Vi tar bare med et lite utvalg her:

Desroches Island

Four Season har akkurat åpnet et hotell her! Et gjemt paradis med enorme skilpadder, snorkle- og dykkemuligheter ut av en annen verden. Det finnes til og med et fossefall på denne vakre øya. Det eneste problemet er at prisen for å oppleve denne herligheten ligger i et så høyt prissjikt at det forblir en drøm for de fleste av oss. 

Félicité

Luksushotell kjeden Six Senses har  Six Senses Zil Pasyon. Dette hotellet er bare fantastisk. Bærekraftig turisme på en øde øy med kun ett hotell, ingen skal si at det ikke frister. Six Senses gjør en fantastisk jobb i forhold til å bevare naturen, og Félicité sikrer en luksuriøs Robinson Crusoe opplevelse!

Bird Island

Hit ønsker vi oss neste gang! Luksus i form av rene naturopplevelser uten aircon og spa. Et hotell som fokuserer på å bevare naturen rundt og i tillegg har en flokk med delfiner og vakre Manta Rays som nærmeste naboer? Her er det tilbake til naturen som gjelder, og klarer du deg uten egen butler er dette kanskje noe for deg også?

Nyttig generell info:

 • Tidsforskjell: +4 timer fra Norge
 • Hovedstaden: Victoria
 • Valuta : Seychellois rupee, men det akkurat like bra med euro.
 • Flytid: ca 11-12 timer fra London
 • Religion: På Seychellene finnes mange religioner, men så mange som 90% er katolikker. Det er helt vanlig å se at selv de kuleste ungdommene korser seg når de sykler forbi kirken.
 • Språk: Seychellisk kreolsk, engelsk og fransk. Kreolsk fransk som ofte kalles Seychellisk kreolsk er ikke lett å forstå selv om du snakker fransk. Det er aldri noe problem å snakke med innbyggerne som behersker engelsk og fransk godt!
 • Beste tid å besøke: oktober til april. Juletider kan være hektisk og på sommeren i juli og august kan det være en del vind som kan gjøre båtturen til de forskjellige øyene noe mer krevende. Februar/mars seiler opp som en god tid fordi det vanligvis er mindre turister.
 • Visum: nei
 • Vaksiner: det er ikke nødvendig med ekstra vaksiner
 • Sikkerhet: Vi opplevde Seychellene som trygt!
 • Kjøring: Venstrekjøring, smale veier med høye kanter kan gjøre at farten automatisk senkes. Stort sett ganske rolig trafikk bortsett fra Victoria som noen ganger har litt kø.
 • Prisnivå: hoteller og gjestehus i forskjellige prisklasser. 
 • Ting å gjøre: fjellklatring, dykke, snorkle. På Praslin finnes golfbane. Dypvannsfiske, sykkeltur, helikoptertur, kokkekurs, se hvalhai, (mellom oktober-november) se havskilpadder legge egg.
 • Flyplassen Mahé: Stålsett deg med det du måtte ha av tålmodighet, ting tar tid og her kan du være uheldig å måtte vente en stund..
 • Taxi: pris? Noen taxier vil ikke godta bagasje, så sjekk på forhånd om du skal til flyplassen. 
 • Shopping: Typisk for Seychellene er Coco de Mer. (legg inn link) Pass på å handle et sted hvor de gir deg eksport godkjenning (export permit). Sorte perler (det finnes for øvrig en perlefarm på Praislin som er eid av en norsk familie). 
 • Mat: sjømat, kokos, curry. Vi fikk mye god mat, men ikke forvent de helt store kulinariske opplevelsene. Seychellene er ikke en gourmet destinasjon, men grillet fisk og forskjellige kreolske currier er en sikker vinner. Frukten smaker himmelsk og vi drømmer fortsatt om å stoppe i veikanten og drikke kokosmelk rett ut av nøtta! 
 • Strøm: 230 volt, ta med adapter for «engelsk uttak». 
 • Insekter: ikke ta på sjøgress som skylles opp på stranden. Sandfluer legger ofte egg der og stikkene klør (ta med insektsmidler).
 • Kombinasjonsturer: Noen velger Mauritius (kjent for å være mer utbygget med flere luksus resorter) og Seychellene. Sør-Afrika og Seychellene var for oss den perfekte kombinasjon av storby med kulinariske utskeielser i Cape Town til Seychellenes strandliv og store naturopplevelser. For de aller fleste er det mer enn nok å utforske og nyte på Seychellene for en ferie!

Klikk på bildene for en større versjon

Seychellene