Nordigard Blessom, Våga: en Airbnb omtale

av | Drone, Europa, Hotellomtaler, Norge | 4 kommentarer

Vi ønsket oss en helgetur med et annet innhold. Vi hadde lyst til å oppleve flott natur, slappe av, med god mat og mye frisk luft! Etter mye reising følte vi oss bitte litt rotløse. Vi savnet rett og slett en urnorsk opplevelse. Å lande i vårt eget land så og si.

 

Gården

Nordigard Blessom er trolig den eldste gården i Vågå. Nedre Stugu, huset der gjestene bor, er bygget i 1779 og noen av husene på gården er langt eldre. Presentasjonen på Airbnb viser at her slurves det ikke. Vakre bilder og forklarende tekst gjør at de fleste vil vite hva de kommer til. Det er helt avgjørende fordi dette ikke er et vanlig hotell. Nordigard Blessom tilbyr så mye mer, og det er vel nettopp totalopplevelsen som gjør at så mange er glad i dette stedet. Det at det tasser lam og sauer rundt huset er ikke akkurat med på å dempe gleden.

Det ene huset på gården er det som blir omtalt som hotellet. Det er et vakkert hus fra 1779 med kjøkken og oppholdsrom/stue samt et soverom med eget bad i første etasje. I annen etasje er det to soverom hvert med eget bad. Ene soverommet er et familierom med fire senger: en dobbelt himmelseng og to vanlige enkeltsenger. Familierommet ble i tidligere tider brukt til å ta imot gjester.

I oppholdsrommet nede er det stor klebersteinspeis og en seng fylt med puter og saueskinn. I denne sengen ble det født to barn viser det seg. Initialene på utsiden viser at det var 6 år mellom de to som ble født i 1810 og i 1816.  Det er et langbord med masse stoler, et herlig sted å lande etter en dag på fjellet. Kjøkkenet er velutstyrt med alt du trenger for å lage en god middag. Frokosten ble servert i hovedhuset, i det blå kjøkkenet. Det ble ikke spart på noe og vi nøt virkelig en deilig start på dagen.

Rommene

Det er god størrelse på rommene, og familierommet er naturlig nok er det største: Lyst og nydelig innredet med antikviteter fra familien. Himmelsengen var som en drøm. Vi sovnet som små barn inntil de tykke tømmerveggene med puter og dyner av særdeles god kvalitet. Jeg undrer meg over at ikke flere hoteller sjekker putene nøyere…

Vertskapet

Sigurd er født på Blessom og gården har vært i familiens eie så lenge det finnes skriftlige kilder. Sigurd arbeider til daglig som veterinær og reiser rundt på gårdene i området. Han vet mye om Vågå og omegn og forteller gladelig om gårdslivet og
gammel historie. Sigurd er gift med Sidsel som har jobbet som lærer, men som i dag er vertinne på fulltid. Da Sigurd vokste opp var gården et lite samfunn i seg selv. Kanskje er det derfor de trives så godt når langbordet er fullt og det er liv og røre i alle husene rundt?

Hva liker jeg spesielt godt?

Dette er autentisk og dønn ærlig. Vi er ikke gjester på et hotell, men vi bor på gården til vertskapet. De bor og jobber her og vi får lov til å være med. Det er en unik opplevelse. Sigurd og Sidsel har et naturlig profesjonelt forhold til vertskapsrollen og viser en unik evne til å lese sine gjester. Det blir aldri påtrengende eller masete, men det er interessant å snakke med dem og vi ble invitert til å få vite mer om gården og livet som leves der. Jeg blir mo i knærne av at tenåringsdatteren blir innviet i gammel norsk bygdekultur av en som selv har opplevd det. På barselbesøk hos en familie var det for eksempel vanlig å bringe med seg rømmegrøt til den nybakte mammaen. Å få høre om dette på ekte gubrandsdalsdialekt av Sigurd, mens vi sitter på tunet en fin sommerettermiddag på Nordigard Blessom – Dét er stemning!

Familieklenodiene står fremme. Det gjør også alt fra vakre heklede gardiner til solide møbler. Og som Sidsel sier: Her er alt til for å brukes. Føl dere som hjemme!

HOTELLETS BELIGGENHET

Nordigaard Blessom ligger i åssiden rett ovenfor Vågå sentrum. Du kan se rett ned på spiret på den gamle stavkirken i Vågå, som også er vel verdt et besøk. Det er fine turmuligheter rett utenfor husveggen. Høyere opp i fjellet er det gamle setrer og vakker utsikt. Det er et kjent sted for paragliding her også.

HVORDAN KOMME SEG DIT

Det er fordel å kjøre egen bil for enkelt å komme seg rundt. Vi kjørte fra Oslo, det tok ca 4.5 time. Vi fulgte E6 oppover Gudbrandsdalen. Alternativt kan man på sommertid kjøre E16 over Valdresflya, en tur som tar ca 4 timer.

NÅR ER DET BEST Å REISE?

Vår, sommer og høst er herlig! Er du glad i vinteren, er kanskje den mest magiske tiden midtvinters i Vågå. Da har du snø utenfor og mulighet for å fyre i klebersteinspeisen inne. Nordigaard Blessom holder åpent for gjester hele året.

VALUTA FOR PENGENE

Vi betalte kr 3200 for to netter og tre personer (10-12 juni), og syntes det var veldig god valuta for pengene!

SCORE 10/10

Nordigaard Blessom er et herlig sted jeg vil lengte tilbake til. Frokost på kjøkkenet med Sigurds hjemmebakte brød og Sidsel som passer på gjestene sine er alt man kan drømme om. Det er lunt og hjemmekoselig samtidig som man bare kan trekke seg bort når man ønsker. Et slikt konsept er helt avhengig av at vertskapet forstår å lese gjestene sine. Sidsel og Sigurd er ubesværet profesjonelle. Aldri påtrengende, bare hyggelige tilstede med et lunt smil på lur. Disse menneskene er det veldig lett å bli glad i og vi reiste hjem med gode opplevelser i en helt spesiell og vakker ramme.

Klikk på bildene for en større versjon

Nordigaard Blessom, Vågå