Øyhopping i Hellas verdig en dronning

av | Asia, Drone, Tyrkia, Tyrkia, Uncategorized | 2 kommentarer

Vannet ligger blikkstille. Vi har en bukt med fjell, gamle oliventrær og en rullestensstrand for oss selv. Jeg går ned stigen og setter meg på badeplattformen. Vær så snill å stoppe tiden et lite øyeblikk. Hvis det finnes noe som helst som heter zen, så må dette være det!

Klikk på bildene for en større versjon

Stille vann

Det blikkstille vannet minner om fløyel, turkis fløyel uten en eneste krusning. Solbrune føtter berører forsiktig det matte teakdekket. Det er så uendelig stille. Jeg er fullt og helt innstilt på å bade, for dette minner overhodet ikke om hjemlige morgenbad med iskaldt vann som sniker seg opp til navlenivå. Jeg er helt alene og i det jeg lister meg ned badestige og forsiktig legger ut på svøm, tenker jeg at dette, akkurat her og nå – det er den ultimate luksus!

I ro og mak

Å legge på svøm fra egen skute i en bukt med blikkstille vann en tidlig morgen i Hellas´vakre omgivelser, det må oppleves. Skuta ligger ankret opp og speiler seg i vannet. Alt er helt stille. Jeg er sikker på at de andre sover, men så hører jeg plutselig en svak lyd fra kjøkkenet. Dagen er i gang. Det er nesten som om tiden står stille, men lyset avslører at morgenen beveger seg sakte men sikkert mot formiddag. Jeg spotter en måkemor sammen med sin lille, som ennå ikke har lært å fly. Vannet er varmt, og jeg kjenner at jeg lett kunne ligget her i hele dag.

Når jeg endelig klarer å gi slipp, klatrer opp stigen og opp på dekk, venter det et stort mykt frottéhåndkle på meg. Jeg har allerede fått svømmehud på hendene, og før jeg klarer å tenke på kaffe, står det noen med en kopp til meg. Mannen må være tankeleser, tenker jeg, idet han smiler forsiktig og forsvinner tilbake på kjøkkenet. Aldri har køen på Kiwi vært mer fjern. Livet er her og nå: På skuta i det blikkstille vannet, i en bukt i Hellas.

Sjørøvere

Så kommer mannen i mitt liv tuslende ut på dekk. Han trenger ikke å si så mye. Vi vet begge hva vi synes om dette: Går det an å konvertere til sjørøvere og bare bo her på denne skuta sammen med mannskapet hele sommeren?

Gresk-tyrkisk kjøkken ombord

Om kvelden sitter vi ved langbordet. Småretter kommer med alle slags smaksvarianter. Det er blant annet innbakt fetaost i filodeig, rødbetsalat med pinjekjerner og en himmelsk honning- og sennepsdressing. Surt, søtt og salt. Dette er meze – en slags tyrkisk tapas. Vi spiser lenge og smaker på alt. Skulle jeg ha disket opp med noe lignende selv ville det tatt hele dagen, tenker jeg. Hvordan klarer kokken å lage alt dette så diskret? Det er mye som tilsier at tilværelsen på sjøen i Hellas har en skjult magi som vi tilreisende ikke aner noe om.

A Happy Ship

Mannskapet på m/s Nikola er som et eget eget lite maskineri. Kaptein Ramazan har det min far omtalte som “A Happy Ship”: Et skip der mannskapet nærmest blir som en familie. Måten de kommuniserer på, og omgås hverandre, setter stemningen. Dette glimrende samspillet – det er alfa omega for å få en vellykket reise. Atmosfæren er avslappet men avklart.

De er ufrivillig søte når de respektfullt snakker om hverandre. En stor del av vår opplevelse knyttes mot mannskapet og dere evne til å dekke alle roller, mens det ser ut som om de storkoser seg og er glade for å dele opplevelsen med oss. De er sjøens folk. De er ofte fettere eller brødre som jobber på samme eller hver sin skute. Med en liten gummibåte tar de seg gjerne en tur og besøker hverandre nå og da.

Dykking blir raskt et samtaleemne, og kapteinen kan fortelle at bestefaren til kokken jobbet som svampdykker i Bodrum i Tyrkia. Han dykket etter natursvamp. Vi nyter å være en del av det harmoniske, humoristiske og avslappetde felleskapet.

Rytmen ombord

Det går forbausende fort å venne seg til rytmen ombord: Først frokost, så en tur til en bortgjemt bukt eller havn, bading, kanskje litt lesing, lang lunsj, kano, vannski, tull og fjas, lese, mer bading, utforske en ny vakker øy, og deretter middag. Etter at maten har sunket litt blir det nok et bad, før skravling og kanskje et glass tyrkisk vin før vi går til sengs – trøtte og fornøyde.

*Happy Landing var ønsket velkommen som gjester på m/s Nikola, men våre meninger er uansett våre egne!

HVORDAN KOMME SEG DIT

Ønsker dere å leie hele båten, kan det avtales og avreisepunktet tilpasses. Ofte har de organsierte turene utreise fra Bodrum, Tyrkia. På disse turene leier man en lugar og deler opplevelsen med andre. Det går fly til Bodrum via Instanbul, eller med Lufthansa via Munchen.  Et annet alternativ er å reise til Kos i Hellas og ta fergen derfra til Bodrum. 

NÅR ER DET BEST Å REISE?

Sommeren i Tyrkia kan være i varmeste laget for en noen, men det merkes ikke så godt ombord. Det er svalere på sjøen enn på land, og det finnes mange steder med skygge ombord. Juni til oktober er flotte måneder på sjøen! September er en fantastisk måned fordi det er færre turister og lettere å ta ting på sparket i forhold til restauranter og reservasjoner.

LANDETS VALUTA

Tyrkiske Lira.

SCORE 1-10

Blue Voyage eller Blue Cruise er fantastisk. Kombinasjonen avslapning og opplevelse av frihet er uslåelig. Ren luksus å seile med mannskap som gjør hva de kan for at din opplevelse skal bli uforglemmelig! Vi hadde en fantastisk uke! 

Klikk på bildene for en større versjon

Bodrum, Tyrkia