Alt du trenger å vite om Longyearbyen, Svalbard.

av | Norge

Snakk om kontrastenes by! I de iskalde, forblåste gatene møtte vi verdens varmeste og mest hyggelige mennesker! Det varme rosa lyset skinner på de blåfrosne fjellene hvor man i årevis har utvunnet kull for å skape varme. Det er vakkert og sært, vilt og ugjestmildt samtidig som det er hyggelig og nesten humoristisk. Forstå det den som kan, det eneste vi vet er at vi elsker Svalbard!

Klikk på bildene for en større versjon

 

Kontrastfylt og ekstremt!

Svalbard er sannsynligvis det mest ekstreme og kontrastfylte stedet vi har besøkt. Stummende mørke i 3 måneder eller 4 måneder med midnattssol? Her på 78 grader nord, godt ovenfor polarsirkelen er vi tett på naturen som det heter. Månen som lyser opp landskapet og stillheten, de uendelige viddene og fjellene…det er en mektig opplevelse!

Isbjørnfaren er ikke overhengende stor midt i Longyearbyen – men når det er sagt, kom en binne med to unger tuslende forbi for et års tid siden. Det er som om alt kan skje, været endrer seg raskt og man vet aldri hva som venter.

De 2000 innbyggerne består av nordmenn og ellers alle mulige nasjonaliteter. Det er nemlig ikke visumplikt for å bosette seg her. I denne byen som er så langt nord man kan komme, finnes det ikke ett eneste tre som tar av for vinden. Trives du best i åpent landskap er dette stedet for deg!

Etter at vi har installert oss på hotellet, skal vi ut og oppleve Longyearbyen. Eller Longyear som de sier her. Det er blåtimen og friske minus 10. Vinden gjør at det oppleves som enda kjøligere, men oppover stripa eller hovedgaten finnes det mange steder å søke varme. Det er sparkstøttinger, snøscootere og en og annen parkert huskyhund, og der kommer det noe som ser ut som en fangstmann gående med rifla over skulderen. 

Hva skal du finne på?

Med utallige aktiviteter er det mer hva man skal velge som blir utfordringen. Været kan i noen tilfeller være avgjørende, men vi var heldige og opplevde dager fullpakket med fantastiske opplevelser! Hundekjøring og snøscooter ble våre favoritter.

 • Se nordlyset – her kan du se nordlys midt på dagen så sant du besøker i mørketiden. Da er det bare å krysse fingrene for skyfri himmel så du kan få oppleve Aurelia danse over horisonten.
 • Se Isbjørn – selv om muligheten ikke er så stor, er det mulig å observere isbjørn. Det finnes ca 3000 isbjørn så vidt man vet, noe som utgjør et større antall enn Longyearbyens 2500 innbyggere. Det er heldigvis ikke lov å oppsøke eller lokke til seg bjørn.
 • Barentsburg – 30 kilometer fra Longyearbyen ligger Barentsburg som er akkurat så øde og merkelig som man har forestilt seg. 
 • Frøhvelvet – som er et oppbevaringssted for verdens frø. Fascinerende. Kanskje ikke så spennende å oppleve, men utrolig med tanke på at et slikt sted finnes og at det ligger her!
 • Se en isbre
 • Svalbard museum – når du har sett utstillingen, er det herlig å synke ned i putene for å se på bøker om livet her oppe i nord! 
 • Gruve 3
 • Svalbard kirke
 • North pole expedition museum
 • Lei en bil og utforsk selv, vi kom i snakk med loka befolkningen, fikk se en mine og opplevde storslått natur i vårt eget tempo! Anbefales!
 • Hundesledekjøring – dette var en av våre favoritt opplevelser, selv om det skal innrømmes at vi stiller spørsmålstegn ved hvor godt liv hundene har. De fleste av hundene står bundet i kjetting til sine små hus når de ikke er ute på tur, og for en dyreelsker er ikke dette så lett å være vitne til. 
 • Grottetur
 • Snøscooter er ikke så vanskelig å kjøre som man kanskje tror. Og det er skikkelig moro. Litt overrasket over hvor fort det går! Det må oppleves!
 • Langrenn – vi rakk ikke noen tur, men opplevelsen av å ta inn det storslåtte landskapet i rolig tempo må være flott.
 • Shopping – ja det er faktisk mulig å gjøre noen kupp på Svalbard. På grunn av tollfri sone kan både alkohol og sportsklær være rimeligere enn vi er vant til.

   

  Hvor skal du spise? 

Det finnes mange gode grunner til å slå ut håret i Longyear! Innendørs finnes mykje lys og mykje varme! Det er ikke akkurat dempet stemning der vi blir tatt med ned i verdens nordligste vinkjeller, hvor en ledergruppe er på tur med tilhørende vinsmaking. Kanskje gjør det barske klimaet utendørs noe med oss, vi gleder oss mer enn vanlig til stearinlys og god mat.

Siden alt av grønnsaker og frukt må fraktes inn til Longyearbyen, kan det bli både dyrt og nedsatt kvalitet. Visste du forresten at det var et drivhus prosjekt i Longyearbyen for noen år siden? Tanken var nettopp å tilby ferske grønnsaker og frukt til innbyggere og turister.

Siden Spitsbergen er taxfree sone, er prisene på restaurant bedre enn vi er vant til og kvaliteten er helt topp.  Retter som selkjøtt og hval er ikke for alle, men her finner du det ihvertfall på menyen. Husk å bestille bord, det er ofte fullt i høysesong.

Her er noen restauranter verdt å sjekke ut:

Gruvelageret, i et tidligere lagerlokale for gruveselskapet, har ikke vært der selv men hørt mye bra. Spennende meny!

Kroa, Svalbards mest avslappede og historiske restaurant. Her var det stinn brakke og høy stemning da vi besøkte! 

Huset Svalbard, her spiste vi og det var veldig bra! Kan absolutt anbefale en helaften her! Prøv å få bord i vinkjelleren om dere reiser mange!

Polfareren restaurant, i byens nyeste hotell ligger denne restauranten som får gode tilbakemeldinger.

Fruene kaffe og vinbar, en liten cafe hvor de serverer kaker og gode sandwicher.

Svalbar, pub med biljard. Eller om du vil se fotball. Serverer øl fra hele verden.

Restaurant Nansen, ligger i Radisson Blu hotellet. Enkelt og greit!

Coal Miners Bar & Grill

Barents Pub & Spiseri

Hvor skal du bo?

Beliggenhet er avgjørende, etter en dag ute med mange opplevelser er det greit å kunne gå ut og spise uten at det skal bli en liten ekspedisjon ut av det også. Det finnes ikke offentlig kommunikasjon. Utedressene som holdt oss varme på utfluktene er tunge og litt uhåndterlige. Man føler seg litt som et romvesen, så tanken på å slippe dressene på kvelden var fristende. Nei, tykk boblejakke og lue fikk holde når vi skulle ut i 10 minutter for å rekke kveldens utskeielser.

Det er mange steder å velge mellom i forskjellige prisklasser. Vår favoritt er Basecamp. Grunnen er enkel, hotellet har sjel og sjarm, fin beliggenhet og det er bygget i en fangstmannsstil som forsterker opplevelsen av å være i Longyearbyen. Ikke forvent lekre flislagte bad (eller spa) når du booker hotell. Linoleum er populært og basic er vel et dekkende ord. Servicen på hotellene er hyggelig og imøtekommende, men ikke tro at noen iler til for å hjelpe deg med kofferten. På den annen side er det ingen på hotellet som vil løfte et øyenbryn om du står i resepsjonen i sokkelesten med hyttehår og ullundertøy. Det er ikke rom til så mye jåleri på Svalbard. Heldigvis!

Hotell:

 • The Vault er det siste tilskuddet av hoteller i Longyearbyen. Ligger på Elvesletta. Navnet stammer fra frøhvelvet som oppbevarer frø fra hele verden. Ferdig februar 2018.
 • Svalbard Hotell, nytt og moderne i sentrum, fin beliggenhet.
 • Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen, ligger nederst i hovedgaten. Helt greit hotell med ok frokost. 
 • Haugen pensjonat Svalbard
 • Coal Miners Cabin, rimelig og enkelt overnattingssted. Et historisk gruvehotell.
 • Funken Lodge åpner igjen, hotellet har gått gjennom omfattende endringer.
 • MaryAnn’ Polarrigg, i brakkeriggen til tidligere anleggs- og gruvearbeidere har arbeidsjernet MaryAnn etablert hotell og restaurant. Beliggenheten er litt utenfor sentrum.
 • Basecamp Hotel, vår favoritt! Hotellet har 16 rom dekorert i fangstmann stil. Alle rommene er forskjellige og hotellet føles mer som å være del av en opplevelse enn et rent hotell. Se vår omtale her!
 • Gjestehuset 102

Leiligheter:

 • Svalbard Lodge leiligheter, i sentrum. Vær klar over at det ligger en pub i første etasje, støy. Leiligheter med 2 og 3 rom.
 • Sea Lodge

AirBnB:

Det finnes et stort utvalg av steder å velge, se mer her!

Båt:

Fra fredag til søndag kan du seile med S/V Linden, en tremasters skonnert på en tredagers ekspedisjon rundt Isfjorden.

MS Malmø, seks netters ekspedisjon 3-9 mai 2018

Hva må du ikke gå glipp av?

De fleste ønsker seg et bilde under skiltet med isbjørn. Da må du litt ut av byen. Vær forberedt på å møte mange andre turister i samme ærend.

Vi leide bil og kjørte hver centimeter av de tilsammen 44 kilometerne som er asfaltert. For oss var det en egen opplevelse å kjøre ut for å oppleve det helt spesielle lyset som er på Svalbard, helt for oss selv. Å se fjellene badet i rosa lys og følge med på hvordan alt skifter over til blåtimen. Det er storslått, vakkert og kanskje det mest spesielle å få oppleve det i sitt eget tempo? Så kjørte vi tilbake og hadde en helaften på Huset som var fantastisk. 

Med utallige aktiviteter er det mer hva man skal velge som blir utfordringen. Været kan i noen tilfeller være avgjørende, men vi opplevde dager fullpakket av fantastiske opplevelser! Hundekjøring og snøscooter er våre favoritter.

Når skal du dra? Og hvor lenge?

Vi besøke Svalbard en sen påske (april) som for vår del var perfekt. Det var ikke for kaldt til å delta på aktiviteter og vi fikk nyte det spesielle lyset i fullt monn! 

Helt mørke fra sent november til tidlig mars, det er 3 måneder i stummende svart. Polarnatt fra 26 oktober til 15 februar, midnattssol fra 20 april til 23 august. Som om ikke mørket er nok, kan temperaturen være rundt -20˚C. Kulderekorden er på -46˚C. 

Vi tilbrakte 5 døgn hvorav 3 var i Longyearbyen, kunne fint vært en uke!

Du kan lese mer om vår første dag på Svalbard her!

Hvordan komme dit:

Om du ikke ønsker å bestille fly og hotell selv, kan du benytte deg av tilbudene fra Spitsbergen Travel eller Hurtigruten som selger ferdige pakker med og uten aktiviteter.

Hvor farlig er det egentlig?

Snøskred, Isbjørn, Klimaendringer. Vi fant ut at det var en god ide å høre på kjentfolk og valgte å bli med guider på alle turer. 

Festivaler:

Hvorfor ikke legge besøket til en festival? Svalbard Blues holdes vanligvis i oktober eller Polar Jazz som er i januar.

Hva bør du pakke med deg?

Ullundertøy, her er det lag på lag som gjelder. Vi fikk anbefalt et spesielt ullundertøy som brukes i Forsvaret og det gjorde susen! Selv for en frossenpinn som meg holdt jeg meg varm med Brynje Artic. Varmeputer er supre å ha i vottene, de får du kjøpt i de fleste sportsbutikker.  Ellers er varm jakke, vindtette votter og tykke ullsokker avgjørende å ha med. 

På alle aktiviteter får du utdelt utedresser, baklavas, luer, votter og varme sko – så klærne du tar med er mest til bruk utenom aktiviteter.

Om sommeren kan sovebriller være nyttig.

Har vi gått glipp av noe? Har du tips som kan være nyttig for andre besøkende? Legg igjen en kommentar, vi vil gjerne høre fra deg!

Longyearbyen