Rett til himmels, Tretopphytter: En hotellomtale

av | Europa, Hotellomtaler, Norge | 2 kommentarer

Vi skal bo i toppen av et tre! Finne frem barnet i oss og bo i en trehytte for første gang! Innimellom trekroner skal vi duve i takt med vinden og kjenne på skogens ro. Vi skal tenne opp i bålpannen, og innpakket i saueskinn skal vi se på stjernehimmelen. Med lave skuldre skal vi nyte naturkreftene og dyrelivet i skjønn forening.

Klikk på bildene for en større versjon

Tretopphytter har til sammen 5 hytter; Furu-, Lerk-, Gran-, Bjørk og Himmelhytta. En eventyrlig etterspørsel gjør at her må du booke opptil et år (!) i forveien om du vil oppleve skogens ro en helg. Tretopphyttene utvider med ytterligere tre hytter i løpet av 2018. Dette er veldig populært blant barnefamilier, og et opphold her gis ofte bort som gave.

Etterspørselen reflekter gjestenes ønske om særegne opplevelser. Det er flere enn oss i Happy Landing som er glad i denne typen opplevelser, og det bygges flere tretopphytter rundt om i Norge i disse dager.

Beliggenhet

I Brummundal, ca 2 timer fra Oslo, ligger Himmelhytta. På kjøreturen ut passerer vi to av de andre – først Bjørkhytta, og så Granhytta. Disse ligger kun 300 meter seg imellom, perfekt for to vennegrupper som vil oppleve aktiviteter og måltider sammen. Himmelhytta ligger usjenert på en kolle ved to små vann. Her er det skog og atter skog så langt øyet kan se. Kanskje får vi se en elg som skal ned til vannet for å drikke?

Hyttene:

Vi har besøkt tre av de til sammen 5 hyttene: Bjørk-, Gran- og Himmelhytta. Disse er bygget over samme tema, men beliggenhet og utforming varierer noe. Mens Gran- og Bjørk hyttene ligger ved en skogsvei i bakkant, ligger altså Himmelhytta ute på en kolle mellom to små vann.

Vår favoritt av de tre var Bjørkhytta, vi opplevde denne som den lyseste hytta. Store skyvbare balkongdører gjør underverker for utsikt, og opplevelse av inne/ute viskes ut i større grad enn i de andre. Omgivelsene var også veldig fristende å utforske, her er et tjern med kanaler!

Himmelhytta ligger 8 meter over bakkenivå – komplett utsikt over vannet, med de vakreste vannlinjer! Den har hems med tak- og veggvinduer, og en sovealkove med plass til to. Det finnes et bad med bio-do (samt den anbefalte utedoen et stykke fra hytta). Det er hånddusj montert på veggen, men vi opplevde det som en utfordring å bruke den på grunn av liten plass på badet.

Det står at hytta kan ta imot 7 personer, det synes vi kan bli veldig mange mennesker på 13 kvadrat pluss hems. Men for en familie med to mindre barn, kan det være veldig hyggelig å være tett oppe i toppen av et tre!

Alle hyttene er vinterisolerte og har vedfyring. Det finnes en kjøkkenkrok med komfyr og kjøleskap. Himmel- og Bjørkhytta har vinduer på hemsen, perfekt for en titt på stjernene eller småfuglene utenfor.

 

Om høsten står treet med treet med stjerneri sine hender 
Fra Jan Erik Volds «Her står jeg ved et tre»

Hvem passer dette for:

Først og fremst barnefamilier etter vår mening. Digital Detox er en økende trend innen reiselivs-opplevelser, og selv om det finnes 4G her, er det nærheten til naturen og roen vi ønsker oss! Det å tilby barna en helg med naturopplevelser og hygge langt borte fra nettbrett er mange foreldres drøm.

Vil du bare komme bort fra det hele og roe ned, er dette stedet for deg også. Hva med en egen skrive- eller lesestue i trærne? Den fotointeresserte vil ha nok å glede seg over. Kjærestetur kanskje – det er i det hele tatt mange som kan passe inn i målgruppen her.

Det er en spesiell opplevelse å bo i en trehytte, stemningen er helt unik!  Gutta på tur eller noen venninner som ønsker seg bort fra bleier og styr. Her i toppen av et tre finnes et eget lite univers. 

Aktiviteter:

Ski og sykkelløyper, hundekjøring, turer, kano – det er nok å finne på! 

Standard:

Det er enkel standard. Du må selv ta med drikkevann, ellers finnes det vann på hytta. Badene er varierende i størrelse, men med plass til bio-do og en liten vask. Det er bensindrevet strømaggregat, så tilgangen på strøm er litt begrenset. Komfyr og kjøleskap er gassdrevet. Vi opplevde standarden som helt grei, det er tross alt en trehytte og vi verdsetter at det ikke oppleves som å bo i en vanlig hytte.

Hva liker vi spesielt godt:

 • At trehyttene er lett tilgjengelig, samtidig oppleves det som om man er midt i skogen helt alene. Kort vei til parkering (70 meter fra bil til Himmelhytta), gjør at tretopphyttene også når et publikum utenom de sprekeste villmarkentusiastene.
 • Naturskjønne omgivelser – det lille tjernet ved himmelhytta med hvite vannliljer, det var litt av en opplevelse å padle der ute i solen. Norsk natur er i særklasse i verdenssammenheng, det er bare å nyte fargene og landskapet!
 • Herlig å våkne opp til småfuglene og ekornet som sjefer over foringsrenna på rekkverket. Dompapp, meis og hakkespetter ble våre nye venner.
 • Utsikten er vakker fra toppen av et tre og her 8 meter over bakken nyter vi det!
 • Vi elsker de rustikke, tykke trepanelene og de duse jordfargene som er brukt i hytta. Lyset som skinner ned fra takvinduene på hemsen, himmelhytta er herlig!
 • Autentisk med høy hygge faktor, det er dette vi liker! Eieren har lagt sjelen sin i disse hyttene og vi verdsetter dette personlige og kreative tilbudet for oss som elsker natur og annerledes opplevelser. Tretopphyttene er hel ved!
 • Idyllisk i toppen av trekronene, stedet for de gode samtalene. For å finne roen og få andre perspektiver.
 • Kvelden i hytta med masse tente stearinlys og god mat, det er et minne vi kommer til å ta frem og glede oss over mange mange ganger! Tretopphyttene er unikt, stemningsfullt og vakkert!

Hva burde du vite:

 • Det er enkel standard. Du må selv ta med vann, håndklær og sengetøy. Badene er veldig små. Det skal være mulig å dusje, men vi opplevde det som en kreativ utfordring… (stå på do?)
 • Himmelhytta er ikke å anbefale for gjester med bevegelsesutfordringer, det er en bratt trapp opp. Granhytta er bedre tilrettelagt med rampe opp, lettere for dem med barnevogn også!
 • Hemsen på Himmelhytta er herlig med vinduer i tak og på veggene.
 • Trappen til hemsen er slisset inn i spisebordet! Vi forsto ikke helt hvorfor dette er valgt, da det finnes andre løsninger som ville gitt en helt annen romfølelse. Trappen midt i rommet tar unødig mye plass.  Det er også en snodig opplevelse å nærmest tråkke i matfatet. Vi antar at det finnes en god forklaring.
 • Nå drømmer vi om å komme tilbake til en av de andre hyttene og prøve en annen sesong på året.

HVORDAN KOMME DIT

Tretopphyttene er lette å nå, med en enkel veibeskrivelse som gjestene får før ankomst. Ca to timer med bil fra Oslo. Det er mulig å ta taxi fra Brummundal, beregn ca kr.300.

NÅR ER DET BEST Å REISE?

Her passer det faktisk å si at alle årstider har sin sjarm. Et vinteropphold med hundekjøring frister veldig, men for vår del mesket vi oss med begynnende høstfarger som også var herlig.

VALUTA FOR PENGENE

Prisen oppleves som noe høy. Det er krevende å bygge tretopphytter og mye vedlikehold krever sitt, det har vi full forståelse for. Ekstraordinære opplevelser koster også ofte litt mer. Prisen tatt i betraktning ville vi ventet at det var litt bedre forberedt før vi kom (ovnen var full av aske, for store planker til å tenne i peisen, kajakk med masse vann i og manglende kran ved kjøkkenvask – dette trekker dessverre ned på totalinntrykket).

Vi ville anbefalt å ha noe supplement på hyttene for å gjøre organiseringen lettere for gjestene. Kaffe, olivenolje, eddik – slike varer man kun bruker litt av, kunne vært tilgjengelig på hytta. Opptenningsbriketter til ovnen er ingen stor investering, men gjør alt så mye enklere for gjestene. Bedre kvalitet på dyner og puter. Det er ikke så mye som skal til, og gjestene ville sette stor pris på den ekstra omtanken. Da er vi villige til å betale og kan glede oss over at alt er på stell når vi kommer!

SCORE 7-10

Vi storkoste oss i tretoppene. Her er det sjel og stemning, vi jakter på særegne opplevelser som dette! Litt bedre standard på puter og dyner samt bedre forberedt hytte ville gjort underverker. Dette er stedet for hvilepuls og avslapning. Anbefales for barnefamilier, hva er vel bedre enn å få barna bort fra ipad og ut i skogen?  Trenger du å roe ned og tenke noen lange tanker er tretopphyttene i skogen helt riktig sted!

Klikk på bildene for en større versjon

Ubud, Bali