Romantiske Ronda, Spania

av | Europa, Spania | 0 kommentarer

Det å kjøre mellom de små kritthvite bomullsdottene av noen landsbyer som ligger og soler seg i irrgrønt terreng i Andalucia, kan aldri bli feil. Og der, på toppen av noen enorme fjellplatåer, troner smellvakre Ronda. To bydeler forbindes med broen Nuevo Punto, hvor fanger ble kastet utenfor i tidligere tider. Nå er det romantikk som gjelder, og få steder er vel mer romantiske enn broen i Ronda om kvelden! Det gjelder bare å ikke tenke for mye på broens heller mørke historie….!

Klikk på bildene for en større versjon

Hvorfor Ronda?

Ronda er en av «Los Pueblos Blancos»; de hvite landsbyene i Andalucia. Dette området er perfekt for en liten road trip!  Spanske delikatesser, en ujålete og imøtekommende befolkning, vakker natur, flotte veier – det eneste vi var misfornøyde med, var at vi ikke hadde enda mer tid!

Skuespiller, manusforfatter og regissør Orson Welles, den meste leste franske forfatter Alexander Dumas samt Ernest Hemingway har alle bodd i Ronda. Falt de for den avslappede stemningen og sjarmerende brosteinbelagte gatene med herlige små tapas barer, mon tro? Det kan man i så fall godt forstå! 

Den gamle og den nye bydelen er delt av El Tajo – rommet mellom de to sandstensplatene Ronda er bygget på, som stuper 100 meter ned i den lille elven Guadalevín. Med denne beliggenheten er det duket for fantastisk utsikt, og trives du best i åpne landskap er dette virkelig stedet for deg! 

Perfekt beliggenhet

Vår tur gikk fra Malaga, et raskt stopp innom Marbella, to netter i Ronda, så til Granada med besøk i fantastiske Alhambra, før vi reiste tilbake til Malaga. Da hadde vi opplevd alt fra spansk landsbyliv med cafeen på hjørnet hvor mor kom ut med skaut og tryllet frem smaker vi fortsatt drømmer om – til storslåtte opplevelser i det røde plasset Alhambra.

Neste tur skal vi ha enda mer tid! Da må vi innom landsbyen Setenil de las Bodegas som ligger bare en liten svipptur unna. Og vi må definitivt til Sevilla. (Visste du at i Sevilla har de egne Flamenco kurs for japanere? På samme måte som mange i Finland spiller karibiske steeldrums, er det mange japanere som har en enorm fascinasjon for Flamenco!)

Opplevelser/attraksjoner

Puerto Nuevo er broen som oversatt betyr Nye Broen.  Åpnet i 1783, etter drøyt 30 års bygge periode, vil vi vel ikke akkurat kalle den splitter ny – men i Ronda får ny og gammel en litt annen betydning enn vi er vant til. Broen har i tillegg til å være utrolig vakker, en spesiell og dramatisk historie. Her ble nemlig fanger oppbevart i et rom mellom de to buegangene; et torturkammer hvor en del av fangene altså ble kastet ut for å ende sitt liv i elven nedenfor. Denne siden av historien er jo hverken spesielt vakker eller romantisk, men broen fascinerer alle besøkende. Og skal du virkelig få inntrykk av hvor flott den er, må du ned i dalen. Følg stien og bruk ettermiddagen til å nyte den storslåtte utsikten – det er en helt spesiell stemning når lyset om kvelden går over i rosa og broen lyses opp.

Magiske netter – det å gå over brosteinsgater i det myke kveldslyset er en magisk opplevelse. Solnedgangen fra bymuren oppe på platået er betagende vakkert! 

Ronda er ikke en by hvor du trenger å bruke lang tid på å bestemme deg for hvilken attraksjon du vil se. Listen over byens severdigheter er nemlig ikke veldig lang. Men vi trenger hverken gamle slott eller kirker for å bli forelsket! Det er stemningen og byen i seg selv med sin spesielle beliggenhet som er attraksjonen. Særlig om kvelden etter at de siste busslaster med dagens turister har snirklet seg ut av de smale gatene og videre, da er det som å gå over i et annet modus. Vi møter et brudepar hånd i hånd på vei over broen til brullypsfesten….og det er nesten som om de har byen for seg selv. 

Ronda is the place where to go, if you are planning to travel to Spain for a honeymoon or for being with a girlfriend. The whole city and its surroundings are a romantic set.
… Nice promenades, good wine, excellent food, nothing to do…Ernest Hemingway

 

Museum

Tyrefekterarenaen bygget i 1779 er i dag museum, kun åpen for tyrefekting en gang i året. Det er dessverre en gang for mye etter vår mening. Vi husker en samtale med en spansk venn som pinlig berørt skulle forsøke å forklare oss hvorfor tyrefekting i de hele tatt eksisterte, litt som når vi skal redegjøre for hvalfangst….la oss bare være enige om at det der er litt komplisert.

Ridetur?

Hvorfor ikke oppleve det vakre landskapet rundt Ronda fra hesteryggen? Du trenger hverken snakke spansk eller være en erfaren rytter for å oppleve naturen her! 

Spa?

I nærheten av ruinene til det arabiske badet ligger Hammam Aguas de Ronda, hvor du kan synke ned i saltvannsbadekar. Vi gikk ikke hit, men i Granada besøkte vi «søster spa’et» som var en fin opplevelse.

Hvor skal du bo?

Parador er noe så spesielt som en hotellkjede eid av den spanske stat. Det som gjør disse til sammen 97 hotellene verdt å sjekke ut, er at de ligger i historiske bygninger som fort, klostre og slott. Det høres kanskje dyrt ut, men må ikke nødvendigvis koste skjorta. Det gis til og med rabatter for gjester over 55 år og for de under 30!

Her kan du booke Parador hotell i Ronda med byens beste beliggenhet ved broen, dalen og byen! Pass på å få rom med utsikt mot dalen eller broen om mulig!

Hotel Montelirio har også perfekt beliggenhet, rett på andre siden av broen for Parador hotellet. Vi bodde ikke her, men var og tittet på hotellet som så veldig sjarmerende ut. Et lite tips: styr unna restauranten på hotellet. Dyr og dårlig mat som tok uendelig lang tid å få servert. Ikke verdens beste kombinasjon.

Alavera de los Banos er et helt greit mellomklassehotell som ligger i den tidligere jødiske bydelen.

Disse restaurantene må du ikke gå glipp av!

  • De Locos Tapas har vi hørt mye positivt om, men har ikke spist her selv. Visstnok god tapas med både tradisjonell og en mer moderne vri! Ikke bedøm dette stedet ut fra nettsiden, her legger de tydeligvis mest vekt på maten!
  • Bodega San FranciscoCalle Ruedo Alameda, 32. Populært blant lokale innbyggere, så lurt å være tidlig ute her. Autentisk og god andalusisk mat!  
  • La Casa del Jamón.  Her er det skinke og vin som gjelder. Veldig bra priset, her kan du ta med deg litt av hvert til en liten picnic kanskje?    

Når er det best å reise?

Vår og høst er aller best – vil påstå at Ronda er perfekt om høsten! Opplevelsen av herlig spansk sensommer gjør at vi tåler oktoberregnet som hamrer mot vinduene her hjemme mye bedre! 

J. Agustín Goytisolo (1928- )
“We sighted Ronda. It was raised up in the mountains, like a natural extension of the landscape, and in the sunlight it seemed to me to be the most beautiful city in the world.”

Klikk på bildene for en større versjon

Ronda