Sadhus, hellige menn i India

av | Asia, India | 2 kommentarer

Vi kjører bortover veien i India og vår venn roper Sadhu! Før han spretter ut av bilen. Å møte en ekte Sadhu er en sterk opplevelse. Jeg konsentrerte meg veldig om å ikke se altfor mye på det han hadde hengende rundt halsen. Er den en apefot? Det kan jo ikke være en inntørket barnefot? Eller? Mannen var hvit i ansiktet, han hadde noe jeg trodde var talkum på seg, men det skulle vise seg å være aske. Fra døde kropper. Sånn, da vet vi det.

Klikk på bildene for en større versjon

Sadhus er hellige menn som har oppgitt alt av materielle goder. De avstår også fra seksuell aktivitet og de aller fleste lever av almisser. Sadhuene anses som en person som evner å kontrollere sansene sine.  I hinduismen er de på vei til å forenes med brahman eller med en guddom. Noen bor i isolert i huler mens noen vandrer fra sted til sted eller de holder til i et slags klostersamfunn. Noen er kledd i spesielle drakter, noen er nakne, noen barberer håret og andre klipper det aldri. Store variasjoner, men likevel veldig gjenkjennelig.

Det finnes også en del falske Sadhus, de poserer for penger og for turistene som vanligvis ikke ser forskjell, så de er lette ofre. Etter en stund er det enklere å se hvem som er ekte og hvem som ikke er det. De falske Sadhus er litt for markedsorienterte og når de begynner å posere aner man ugler i mosen.

Hvorfor holder de på med alt dette? De soner en straff for tidligere handlinger, sier vår venn. Eller de skal oppnå overnaturlige evner. Det kan innebære store oppofrelser som for oss kan virke ekstreme. F.eks det å holde en arm over hodet i mange år.

Etter hvert ser vi flere, mange av dem røyker hasj på gaten. Vi er tross alt i India, så det er ikke så mye som overrasker lenger. Hasjrøyking er tydeligvis en del av ritualet for mange Sadhus, og det røykes støtt og stadig.

Det finnes flere millioner Sadhus i India og de nyter stor respekt. Sadhu betyr god mann på Sanskrit.

Klikk på bildene for en større versjon