Safari i Sør-Afrika

av | Afrika, Sør-Afrika | 4 kommentarer

Safari i Sør-Afrika er en opplevelse for livet. Å sitte musestille i bilen mens en elefantflokk spiser noen meter unna. Eller å se løvene døse i veikanten, det er naturopplevelser vi kan drømme oss tilbake til. Her får du nyttige innspill slik at din safaritur blir så god som overhodet mulig!

Klikk på bildene for en større versjon

Hvordan komme seg dit

Begynn med å bestille en flybillett til Johannesburg. Fly til Johannesburg via Amsterdam med KLM, eller Turkish Airlines via Istanbul. Eventuelt British Airways via London. Når du skal bestemme deg for hvor du vil reise på safari, er det noen ting du bør ta stilling til. Luksus eller mer nøkternt? Mange av de mer eksklusive stedene fokuserer mye på spa og design. Dette har mye med prisen å gjøre selvfølgelig, så her er det bare å velge.

Krugerparken og hvorfor du ikke skal reise dit!

I Krugerparken har ikke bilene lov til å kjøre off-road. De må holde seg på veien. Det er jo egentlig ganske naturlig. Det er bare det at dyrene ikke følger denne reglen. De ligger i trærne eller slapper av bak en stor stein. Da hjelper det ikke å ha bra telelinse på kameraet. Det skrives ikke så mye om dette, og det er vel noe av grunnen til at de fleste safarigjestene sikter seg inn på Krugerparken. 

Så da vet vi at lodgene som ligger utenfor selve parken, eier sitt eget område og derfor kan ferdes helt fritt. De lodgene som ligger i selve Krugerparken derimot, må følge visse regler som blant annet betyr at de ikke får lov til å kjøre ut av fastsatte ruter. Dette er det flere turoperatører som heller ikke er klar over, dermed kan man gå glipp av fantastiske opplevelser!

Tett på dyrene

Vi bodde i Timbavati som er en privat gamepark, uten gjerder, og som ligger rett inntil Krugerparken. Dyrene går fritt dit de vil og landskapet er det samme som i Krugerparken. Den store forskjellen var at vår ranger kunne kjøre av veien slik at vi for eksempel kunne betrakte en leopard som lå i et tre, helt på nært hold.
Reiser du til Krugerparken og områdene rundt, så er det nødvendig å ha med profylakse mot Malaria.

Her er noen begreper som det kan være lurt å kunne:

Lodge

De fleste har hørt om Krugerparken, men visste du at den er på størrelse med Sveits? Innie i Kruger er det lodger som leier store områder hvor de har lov til å ha safari. Det er her vi bor. Kan bestå av mange forskjellige hus. Ofte bor gjestene i egne små hus. De fleste lodger har den samme «rytmen» i forhold til hvordan dagene er planlagt.

The big five

Løve, leopard, elefant, bøffel og nesehorn. Men hva med giraff? Eller vennen til giraffen, sebra? Eller hva med en pansret maursluker eller african wild dogs. Kanskje tenke litt utover the big five, så kan du glede deg over å bli bedre kjent med hele mangfoldet av fantastiske afrikanske dyr.

Tracker / Ranger

Dette er personen som finner dyrene. De leter etter små tegn som indikerer at dyret har beveget seg i området. Det kan vær spor på bakken, en brukket gren. Gode trackere er gull verdt! Rangeren kjører bilen og er oftest en utdannet og trenet guide. Mange rangere og trackere jobber sammen som team i årevis. 

Boma

Et inngjerdet område, oftest med bål i midten. Gjerdet er vanligvis laget av høye staur som danner en vegg mot rovdyrene. Ble tidligere brukt til å holde husdyr innenfor gjerdet. På safari brukes området til å servere, tilberede middag osv.

Kun en ranger på en bil?

Er det et sted hvor de opererer kun med en ranger på bilen, ville jeg styrt unna. Det er veldig krevende å både kjøre og finne dyrene for én person alene. Det er så trist å høre om gjester som har sett bare en eneste giraff på tre dager, når man vet hvor fantastisk det kan være å få oppleve hele mangfoldet på nært hold.

Velg en tracker og ranger med hjertet og intuisjonen!

Når man vel har kommet frem, blir man vanligvis introdusert for de ansatte, deriblant trackerne og rangerne. Pass på at dere kommer sammen med noen dere har god kjemi med, og som dere har tillit til. Safarien vil i stor grad være avhengige av trackernes/rangernes dyktighet, og opplevelsen vil være preget av deres empati og sosiale radar. Åh så glad jeg ble i vår ranger som var helt stille mens vi, tidlig en morgen, satt midt i en stor elefantflokk. Dermed fikk vi fikk denne opplevelsen i fred og ro. Gjerne informasjon om dyrene og deres liv, men ikke akkurat der og da!

Andre passasjerer i bilen?

Hvor mange personer pleier å være med i jeepen? Antallet varier veldig fra lodge til lodge. Er det noen man blir ekstra godt kjent med, kan det jo være hyggelig å dele bil. Vi var heldige å komme sammen med en sørafrikansk/amerikansk ektepar hvor mannen var et oppkomme av gode historier. Han snakket flytende xhosa (Nelson Mandelas stammespråk) som han hadde lært av sin høyt elskede barnepike som liten. Dette ga en ekstra dimensjon til totalopplevelsen.

En tur før frokost…

Tidlig morgen og vi finner bilen. Solen har ikke stått opp og det er litt kjølig. Pakket inn i tepper kjører vi ut. Nå venter eventyret! Allerede før vi runder første sving ser vi en vakker giraff. Vi ser løver som ligger tett i tett under et tre. Stemningen og stillheten på disse turene er helt magisk. Lyset, solen som står opp! Det er bare oss og naturen. Fulle av inntrykk og med masse bilder returnerer vi til lodgen.

Frokost! De fleste lodgene legger vekt på dette med mat og vi snakker buffet med masse godt! Maten smaker ekstra godt etter en helt unik opplevelse. Vi sitter lenge og snakker og forsøker å ta inn alle inntrykk.

Etter frokost er det tid for å slappe av, bade litt eller lese. Kanskje holdes det et foredrag om stedet, dyrene eller om fototeknikk. Noen lodger tilbyr gåturer i bushen. Vår tracker skulle forresten ut og jogge i pausen. Kona fulgte i jeepen på tett hold med ladet rifle. Dette med nærheten til ville dyr var litt uvant kan du si! Lunsj! Og så egentid.

Og en før middag…

Ny tur starter på ettermiddagen – nye opplevelser venter! En positiv overraskelse er de mange hyggelige menneskene man møter. Det er aldri stress og vi kjeder oss ikke et minutt. Dagen har en egen rytme på safarilodgen – det kjennes behagelig og naturlig.

Så er det tilbake til lodgen for å slappe av og gjøre seg klar til middag. Middagen kan holdes i bomaen, eller i selve lodgen. En boma er et inngjerdet område, som på kvelden gjøres om til et stemningsfult serveringssted med langbord og bål. Her deles dagens opplevelser. Vi ble forresten hentet til middag av vår ranger, medbragt ladet rifle! Og med en  tydelig beskjed om å ikke gå ut av hytta etter mørkets frembrudd. Lodgen er jo ikke inngjerdet og de ville dyrene kan finne på å komme helt opp til hytteveggen.

Dyrevelferd i fokus

Tre eller fire netter med safari vil jeg si er perfekt! Lurer du på om dyrene blir plaget av oss? Jeg er veldig glad i dyr. Dyrevelferd er helt avgjørende for meg. Jeg går ikke i dyreparker, og sirkus er helt uaktuelt. Så jeg kan med hånden på hjertet si jeg aldri har opplevd at dyrene har blitt plaget av vårt nærvær på safari. Dette til tross for at vår ranger kjørte utenom veien for å kunne observere dyrene nærmere.

Det er helt avgjørende at de ansatte på lodgen behandler dyrene med respekt og at de kan lese deres adferd. Hvis dyrene føler noe ubehag eller stress blir de borte og lodgen får dermed ikke mange fornøyde gjester.

Dyrene ser på jeepen som en slags kasse som virrer litt rundt. De er veldig vant til den og ser ikke på menneskene inni bilen som bytte. Om noen reiser seg derimot, eller slenger en arm utenfor, kan det fort forandre seg. Det er en utrolig fascinerende opplevelse å se en løve som stirrer rett på deg uten at den oppfatter deg som et potensielt bytte. 

Klikk på bildene for en større versjon