Seiltur i middelhavet med kaptein og kokk!

av | Asia, Europa, Hellas, Tyrkia | 2 kommentarer

Ønsker du deg en annerledes opplevelse i sommerferien? Drømmer du om en øde strand, turkist vann med badetemperatur på 28 grader? Blå himmel, bølgeskvulp og vakker natur? Å være på en seilbåt som fortøyer i en stille bukt slik at du kan ta et siste kveldsbad, før du tørker på dekk mens solen går ned?

Vi har vært på seiltur i Hellas med egen kokk og kaptein. Om vi ble bortskjemte? Ja! Helt ubeskrivelige bortskjemte!

Klikk på bildene for en større versjon

Dra til sjøs!

Båten ligger og venter på oss i Bodrum havn i Tyrkia. Vi blir møtt med litt snacks pluss et glass med bobler, og plutselig er eventyret i gang. Der inne på brygga er det et annet liv; blant myke puter i sofaen observerer vi det hele fra orkesterplass. Som to malende katter blir vi umiddelbart transformert til bedagelige luksusdyr…. det gikk jammen fort! Mannen i mitt liv ser ut som om han ikke har gjort annet i hele sitt liv enn å bli vartet opp på en vakker seilskute her i havnen i Tyrkia.

Så skal Kaptein Ramazan vise oss til lugaren vår. Den minner på ingen måte om de lugarene vi har sovet i før. Stort klesskap, bad med fliser i dusjen, stor dobbeltseng. Det er mye plass, komfort og ja – skikkelig luksus! Will this suit you? Spør kapteinen…..gjett om!!

Den stillferdige kapteinen forteller om båten Nikola som om hun var en kjær venn. Jeg kjenner henne, sier han litt sjenert. Og hun kjenner meg. Jeg for min del kjenner bare en ting, og det er glede og lykke. Tenk at vi skal være her en uke!

Gulet, tradisjonell seilbåt

Mannskapet er klare til å kaste loss, alle forsyninger er ombord og vi putrer ut av havnen. Vi passere bukter og viker, der er det en gammel kirke og en øy hvor det står et stort hus med spennende, moderne arkitektur. Vi er altså på en gulet – en  vakker seilbåt med to eller tre master. Disse seilskutene kommer fra Bodrum og Marmaris området i Tyrkia og kjennere kan fortelle akkurat hvor båten er laget. De finnes i alle kategorier fra enkel standard til de med alt, og da mener jeg alt, av bekvemmeligheter. En gulet er vanligvis 14 – 35 meter og her er det hygge og komfort det handler om. Når sant skal sies, er det ikke alle båter som seiler noe særlig langt heller. Bodrum ligger helt sydvest i Tyrkia med den greske øya Kos ca 20 minutter unna med ferge. Det er dermed et perfekt utgangspunkt for en båttur enten man velger å seile mellom de grekse øyer eller i Tyrkias farvann.

M/S Nikola, vår båt, har to sofagrupper, et langbord med plass til 10 personer og store madrasser i skyggen. Det finnes 5 lugarer og en stor stuedel. Kjøkkenet eller pantry som det heter på båtspråket var vi ikke innom en gang, all mat lages ombord uten at vi trenger å løfte så mye som en finger! Det finnes ellers flere båter i forskjellige størrelser å velge mellom.

Tyrkisk kjøkken er kjent for gode smaker og et utall av spennende mezes. Det er småretter som spises før hovedretten, litt som spanjolenes tapas. Maten var veldig god med masse grønnsaker, fisk, grillet kjøtt, forskjellige salater etc. 

Leie båten alene eller med andre? 

Du kan leie hele M/S Nikola alene, eller man kan leie en lugar og dele opplevelsen med det som ofte blir nye venner. Vi har hørt om disse uventede båndene som knyttes over herlige opplevelser som blir felles minner. 

Turer, kan man spesialtilpasse?

Neyzen Yatching kan tilby turer med fokus på kulinariske opplevelser.  På de greske øyene blir man guidet fra restaurant til restaurant hvor nøye utprøvde retter serveres. Innimellom stoppes det ved en liten kirke som ligger på en vakker utsiktstopp. Eller hva med en treningstur med yoga på dekk? Det er altså fullt mulig å tilpasse etter ønsker, men da må hele båten leies. Treningsturer med fokus på fjellklatring går også an, mulighetene er uendelige!

Blir det kjedelig?

Dette var vel vår største bekymring før avreise. Men på en uke hadde vi vært i land og besøkt landsbyer og utallige bukter og viker. Vi hadde tatt et par tusen bilder. Badet så mange ganger at vi mistet tellingen den første dagen. Vi hadde stått på vannski eller i hvert fall prøvd, seilt, utforsket forskjellige øyer, skravlet, blitt kjent med det tyrkiske kjøkkenet. Vi hadde sovet på dekk med stjernene som tak og vi hadde tatt avstikker turer fra båten med kajakk. Vi opplevde at det skjedde noe hele tiden, det var ikke kjedelig. Vi fikk til og med hilse på mormoren til en av de ansatte som bodde i en liten landsby vi seilte forbi. Det var et rørende møte hvor den lille damen kom ruslende med åpne armer og tårer i øynene…!

Egen trening

Et typisk I-lands problem er jo spørsmålet om hvorfor akkurat vi er så heldige. Opplevelsen av ujålete luksus er, etter vår mening, det aller beste. Vi ønsker ikke silkelaken eller underdaning service fra ansatte som er livredde for å gjøre feil. Det er såkalt barfot luksus vi drømmer om. Vakker natur er luksus. Å få servert sunn og veldig god mat, det å komme til dekket bord. Ekte genuin ivaretakelse, det er luksus i våre øyne. Blir alltid imponert over de som evner å bare ta alt inn, selv går jeg og tenker på om jeg egentlig har gjort meg fortjent til alle dette? Noe å ta tak i for egen del med andre ord…

Sov på dekk!

Alle lugarer har aircondition som skrus på om kvelden før leggetid. Da er lugarene kjølige og behagelige, men vi sov likevel på dekk flere netter. I løpet av natten ble det naturlig nok ganske varmt i lugaren og det er en egen frihet å sove på dekk. Det å ta med puter og pledd opp og bare titte på stjernene til man sovner er en helt spesiell opplevelse. Husk sovebriller!

Hvem passer dette for?

Båtturer som dette passer best for mennesker som er litt sosialt anlagt. Små barn som ikke kan svømme kan bli mye å passe på. Perfekt for en vennegjeng med litt større barn eller storfamilien på tur. Dette er en ujålete og avslappet luksus, alt fungerer og er gjennomtenkt. Ønsker du deg ansatte i «giv akt», er  nok ikke dette riktig sted. Det du får, er derimot mennesker som møter deg som en god venn, og du skal skjemmes bort etter beste evne!

Neyzen Yachting har fire forskjellige båter som du kan se nærmer på her! 

Turene har avreise hver lørdag fra og med 21 april til og med 31 oktober.

 

Happy Landing ble invitert som gjester av Neyzen Yatching, men våre meninger er som alltid våre egne!

Klikk på bildene for en større versjon

Bodrum