Sjarmbomben Gumusluk, vår Tyrkiske favoritt!

av | Asia, Europa, Tyrkia, Tyrkia | 4 kommentarer

Gumusluk (som betyr havsølv) – er en liten fiskerlandsby 15 minutter utenfor Bodrum. Her har du føttene på tyrkisk jord og utsikt mot de greske øyer. Liker du steder med sjel og karakter er dette midt i blinken for deg! Det er her tyrkerne ferierer. De lekreste damene fra Istanbul iført siste nytt fra de store motehusene, side om side med den hjulbeinte bondekonen med skaut. Alle elsker sjarmbomben Gumusluk!

Klikk på bildene for en større versjon

Gumusluk består av to bukter hvor begge er proppet med sjømatrestauranter, små cafeer og butikker. Ved brygga ligger de små fiskebåtene som kommer inn med dagens fangst. Om morgenen kan du møte opp nede ved den gammeldagse vekten og plukke ut den fisken du ønsker. Ferskere blir det ikke med mindre du fisker selv. I havnen ligger de store vakre tradisjonelle treseilbåtene Gulets ankret opp, med mannskap og høy sigarføring.

Hippie destinasjon

Dette er en tidligere hippie-destinasjon; her bor kunstnere, musikere og andre kreative sjeler som gleder seg over det spesielle lyset og det vakre landskapet. Stemningen er veldig avslappet, så forventer du effektivitet og at ting går som smurt, blir du nok skuffet. Elsker du derimot steder med atmosfære og karakter vil du synke inn i den rolige rytmen til Gumusluk, senke skuldrene, stikke bena i vannet og elske hvert minutt.

Fine steder å bo:

Pensjonat

Det finnes et sjarmerende pensjonat hvor sjønær beliggenhet får en ny betydning. Det er snakk om skarve 50 cm fra terrassen ved høyvann! Vær tidlig ute med bestillingen, her er det mange som reserverer år etter år. Øverste leilighet med takterrasse er en sikker vinner om du ikke sikter deg inn på luksus-segmentet. Det er rent og pent med super beliggenhet og en utsikt som må oppleves. En liten kuriositet er at noen av trappetrinnene i dette pensjonatet trolig er fra en gammel gresk ruin. Gumusluk er nemlig et arkeologisk område og noen tyske utsendinger vi møtte kunne fortelle at marmoren i trappetrinnene egentlig er en del av en søyle! Om kvelden kan du bare tasse bort til restaurantene som ligger på rekke og rad. Heldigvis akkurat langt nok unna til at det ikke forstyrrer om natten. Andre leiealternativer i samme kategori kan du finne her.

Lei et hus i Berggruen

Dette området består av forskjellige hustyper med klar inspirasjon fra omegnen, tegnet av svenske og norske arkitekter. Den svenske stjernearkitekten Thomas Sandell (som selv har hus her) likte så godt vindmøllene i Gumusluk at han tegnet sine hus runde. Det finnes restaurant, tre store basseng og treningsstudio. Eierne her (som for det meste består av svensker, tyrkere og noen nordmenn) leier noen ganger ut sine hus.

Du kan risikere å gå på en og annen kjendis, blant annet har tidligere forbundskansler Helmut Schrøder hus her. Det er avslappet og hyggelig og et eldorado for barn og unge. Det finnes flere størrelser på husene og arkitektkontoret Jarmund/Vigsnæs har stått for det norske bidraget. Moderne og lekre hus med alt fra nydelige hager til deilige takterrasser. Utsikten over solen som går ned i havet ved de greske øyene er bare fantastisk!

Stort utvalg på Airbnb  

For de som ønsker en unik luksus opplevelse kan Amanruya være et godt alternativ. Ruya betyr drøm på tyrkisk og dette hotellet er nettopp det – en drøm!

Her bør du spise:

Tyrkisk kjøkken er noe å glede seg til. Ujålete og smakfullt, her er det ikke «pinsett mat» og skum som gjelder, men rene smaker og spennende kombinasjoner.

 • Limon, med fantastisk utsikt og avslappet stemning under fikentrærne, her er det duket for en frokost fest!  Se mer her!
 • Mandarin, innta frokosten med bena i vannet. Mandarin ligger helt nede i havnen. Her er det bare å slå seg løs. For meg som ikke er så glad i dagens første måltid, ble frokost et nytt begrep. Husk å få med deg noen glass av det hjemmelagde bergamott-syltetøyet.
 • Dalgic, rustikk tradisjonell hjemmelaget tyrkisk mat som smaker utrolig godt. Rettene som serveres er til å dele, og det er bare å fråtse i smaker og kombinasjoner. Husk å bestille gozleme (tyrkisk pannekake) som kan minne litt om franske crepes. Anbefales både for lunsj og middag.
 • Mimoza, her liker kjendisene seg, dette er se-og-bli-sett sted. Nydelig mat og kul avslappet lounge stemning med mengder av vakre kalabasslamper. Du betaler for den spesielle stemningen, men så er det også et sted å minnes. Da vi var her, reiste en av gjestene seg opp og sang en nydelig sang! Vi visste ikke at hun var en kjent tyrkisk sangerinne. Perfekt for middag. Mer info her.
 • Off Gumusluk, serverer nydelig mat og har konserter hvor musikerne er booket inn etter hva som passer i følge månefasen. De lager noen heftige cocktailer som kan anbefales! Helaften med mye moro, se mer her.
 • Teldolap, vi skal litt opp i fjellet bak Gumuslusk og hjem til familien som bygget dette stenhuset selv. Mor lager nydelig mat, far og sønn spiller sammen med fantastiske musikere og utsikten og solnedgangen gjør dette til en herlig kveld. Husk å bestille meze (Tyrkias svar på tapas, serveres som mange forretter). Ta en taxi for å spise middag, eller gå hele veien opp for å trene litt, så kan du belønne deg selv med en frokost.  Mer info her.

Gjøre/oppleve

Det er masse å finne på for de som ønsker noe mer enn bare å sole seg. Her er noen forslag:

 • Beach club er the name of the game. Man tilbringer dagen på en solstol, i et basseng eller i sjøen avbrutt av lunsj, sol og mere sol. Inngangsprisen betyr at du spiser lunsj for tilsvarende beløp. Lange lunsjer i skyggen med gode venner, jeg kan nesten ikke tenke meg noe bedre! Det finnes alt fra enkel standard til super luksuriøse steder. Min favoritt er Sianjii hvor du også kan ta tyrkisk hammam. Veldig god lunsj, gode solsenger og hyggelig, avslappet stemning. Andre steder er Arion eller Zemda som begge tilbyr litt enklere standard enn Sianji.
 • Trene, det finnes flere steder hvor man kan melde seg på for eksempel yoga. Karakaya Retreat ligger fantastisk til med nydelig utsikt og er drevet av veldig flinke folk.  Det er flotte turmuligheter, du kan til og med løpe i fjellet! Men midt på sommeren er det nok lurt å satse på tidlig morgen eller ettermiddag på grunn av varmen. En fin løpetur er opp til flagget på toppen av en halvøy som ligger i bukten til Gumusluk. Belønningen når du kommer opp til toppen er en fantastisk utsikt!
 • Utforsk området. Karakaya er en delvis forlatt landsby som består av gamle ruiner fra den tiden da dette området tilhørte Hellas (samme sted som yoga retreaten holder til). Ta med piknik-kurv, nyt solnedgangen og kjenn på den magiske stemningen. Karakaya ble bygget fordi innbyggerne ville skjule seg for pirater, derfor kan ikke landsbyen så lett oppdages fra sjøsiden. Utsikten er fantastisk – og når solen har forsvunnet som en rødglødende kule ned i Egeerhavet, er det på tide å reise tilbake. Det finnes nemlig ikke gatelys i disse smale smugene.
 • Dolmus, små busser som suser rundt fra landsby til landsby. Det er rimelig og effektivt, ta en dag og se deg om. Gå av der det ser fint ut og hopp på når dere er klare for en forandring.
 • Båttur for en dag er også mulig. Bestill i forkant og nyt en dag på sjøen med tilhørende lunsj. Det serveres vanligvis grillet fisk eller kylling, noen steder mengder av meze, som altså er Tyrkias svar på tapas. Turkist vann som vanligvis ligger på 26-28 grader pluss mange små bukter på turen, gjør dette til en herlig opplevelse. 
 • Shoppe. Håndbroderte vakre bomullskjoler, håndmalt keramikk, olivenolje og smykker – og de stemningsskapende kabakk lampene. Disse er laget av tørket gresskar og er dekorert med fargede perler – det høres helt håpløst ut men er fint, jeg lover!
 • Bad i ruiner! I Gumusluk finnes det ruiner etter et tidligere hammam i havnen som du kan svømme over! Spennende. 
 • Finn frem kameraet, her er det fotomotiver overalt. Det fantastiske lyset gjør det ekstra morsomt! Bonden som leier kuene hjem gjennom landsbyen om ettermiddagen, solnedgangen, et blomstrende mimosatre, det er bare å slå seg løs!
 • Gå på marked, for en gangs skyld er billigst best! Tyrkisk marked er en opplevelse for noen og et mareritt for andre. Jeg elsker det! Det er liv og leven, bøndene roper ut det de selger. Det bugner over av fantastiske råvarer, frukt, grønnsaker, ost, oliven (med uendelige smaks kombinasjoner). Når du får tilbud om å smake på ferske fiken (noen ganger legger de en mandel i midten som smaker kjempe godt) kan du bare ta imot med god samvittighet. Ingen forventer at du handler! Tyrkiske delikatesser i fleng, her gjelder det å puste, slappe av og flyte med.
 • Besøk Efesos men da bør du unngå sommeren som er både varm og hektisk. Ta turen i september som er helt perfekt! Efesos ligger ca 2,5 time fra Gumusluk med bil.

NÅR ER DET BEST Å REISE?

Sommeren (juli, august) kan være varm i Tyrkia, men en liten bris sørger for gode temperaturer selv i den varmeste sesongen. September er perfekt, det er roligere på grunn av færre turister og fortsatt 25 grader i vannet. Juni er også nydelig med blomstring og deilige norske sommer temperaturer.

HVORDAN KOMME DIT

Fly med Turkish Airlines via Istanbul til flyplassen Milas (Bodrum). Gumusluk ligger 47 km fra flyplassen og det finnes Taxi på flyplassen eller man kan bestille transport. Ercan tar ca 100 TL fra flyplassen (tilsvarer ca kr. 300).

Det er fortsatt usikkert om Norwegain vil fly direkte, noe de har gjort tidligere.

Fly til den greske øya Kos er et alternativ, og så ta fergen til Bodrum. 

(ca 23 km fra Bodrum)

Klikk på bildene for en større versjon

Gumusluk