Spøkelsesbyen Kolmanskop i Namibia

av | Afrika, Namibia | 2 kommentarer

En sørafrikansk venn kunne fortelle spennende historier fra Namibia. Det er ikke bare Etosha (kjent for å være et av verdens beste steder for safari) som er verdt å besøke, sier han. Det finnes en forlatt diamantby, det er saltsletter, strender med forskjellige farger ettersom hvilke stener som finnes, det er nomadiske stammekulturer og det er apfelstrudel og mini -Tyskland på en gang. Namibia er fantastisk og har masse å tilby!

 

 

Klikk på bildene for en større versjon

Forlatt diamant by? Spør jeg. Ja, svarer vennen. Kolmanskop er den forlatte spøkelsesbyen hvor elementene, eller rett sagt sanden, er i ferd med å ta tilbake området. Ti kilometer inn i ørkenen fra byen Luderitz ligger byen som en gang var forbundet med toglinje og hadde et yrende liv. Nå holder den på å begraves. Her bodde familier i flotte hus og jobbet med gruvedrift. De kom for å utvinne diamanter og måtte flytte fra den namibiske ørkenen den dagen det ikke var flere diamanter å finne. Nå lager sanden og vinden finurlige mønstre over gulvene der menneskene tidligere bodde og levde sine liv.

Sandblåst bil

Vår venn fortalte at han en gang ble fanget i en sandstorm i Namibia, sanden pisket mot bilen mens han kjørte i full fart mot nærmeste by. Da han endelig kom frem, klam i hendene, var bilen uten lakk på den ene siden. Du kan jo tenke deg hvor merkelig det så ut, sier han. Bilen var rett og slett sandblåst på den ene siden!

Jaktet på diamanter

Kolmanskops historie kan fortelle at en mann fant en diamant i 1908 og viste den til sjefen sin. Den tyske sjefen forsto at dette området trolig var rikt på diamanter, så byen ble bygget og befolket av tyske innbyggere.  Det var skole, festsal, isfabrikk, teater. De enorme verdiene som lå i diamantgruvene, gjorde at menneskene her hadde god råd og kunne bygge store flotte hus som i dag står som en kulisse i en film. Innbyggerne flyttet da det ikke var flere diamanter å finne. De flyttet fra hus og eiendeler, og beveget seg sørover hvor det var funnet nye diamantfelt. Byen ble helt forlatt i 1954.

I dag besøkes Kolmanskop av turister og fotografer. Det er spilt inn mange filmer her.

Klikk på bildene for en større versjon

kolmanskop