Stone Town, Zanzibar, Tanzania

av | Afrika, Tanzania, Tanzania | 2 kommentarer

Slavehandel, krydder i tonnevis, elfenben, gull og diamanter i mengder – alt har passert gjennom havnen i Zanzibar! Vi som synes at historie kan bli litt tørt og kjedelig, dette er øya for oss. Få steder i verden har historien vært saftigere eller mer dramatisk enn nettopp her!

Klikk på bildene for en større versjon

Dramatisk historie

En beryktet slavehandler med slaveblod i egne årer, sultaner med enorme palasser fulle av moderne oppfinnelser som elektrisitet og heis. Enorme krydderplantasjer med intrikate vanningssystemer. Alt har funnet sted her i Zanzibar!

Internasjonal påvirkning

I dag er Zanzibar preget av påvirkning fra indisk, arabisk og europeisk kultur. Kirke og moskeer, hijab og shorts, alt er synlig i gatene i dagens Zanzibar. Det er en fusjon av mange nasjonaliteter og religioner og vi liker det!

Vi ble umiddelbart forelsket i denne byen med den heftige fortiden, med høy puls, internasjonale aner og masse personlighet!

Slavene ble hentet i Rwanda, Kongo, Kenya og Burundi – og via havnen i Zanzibar sendt videre til Seychellene, Madagaskar, Mauritius og Oman. Prøv å se for deg bildet av den havnen for et par hundre år siden! Det må ha vært som å komme ut av en usannsynlig dramatisk film. Noen ganger er jo virkeligheten nesten mer ekstrem enn noen film!

Sammen med slavene som ble fanget i Øst-Afrika kom det også mengder av elfenben, gull, diamanter og dyreskinn. Zanzibar var på denne tiden et av de land i verden med best økonomi.

Arabisk Sultan.

Sultanen av Oman som kom fra sin tørre ørkentilværelse, kunne ikke tro sine egne øyne da han kom til irrgrønne Zanzibar! Med svaiende palmer og fruktbar jord var dette en mulighet man ikke kunne si nei til! Sultanen bestemte at her skulle det dyrkes krydder i store plantasjer. Det ble etablert intrikate vanningssystemer og krydder som blant annet pepper, nellik, hvitløk, vanilje, kanel, ingefær vokste i rekordfart. Senere ble Zanzibar hovedstaden i Oman med en blomstrende økonomi og eksport av tonnevis av krydder.

Zanzibar i dag!

Ungdommer som løper nedover gaten tar sats på fortauet for å vinne dagens stupekonkurranse. Ute i vannet ligger vennene og venter. Barn som ler og roper til hverandre mens de løper nedover de trange smugene for å rekke koranskolen. Litchi selgeren som bukserer vognen sin gjennom gatene mens det ligger store røde buketter med de deilige fruktene klare til å nytes. Her går det unna!

Unesco World Heritage Site

Smale smug og falleferdige hus og lekre små hoteller om hverandre. De vakreste dørene jeg noen gang har sett! Stone Town må tas inn til fots, gå deg vill, det er ikke så stort at du ikke finner frem til slutt og du får hjelp bare du spør. Det er kanskje falleferdig, skittent, skakt og skjevt. Men i år 2000 ble Stone Town utpekt som Unescos World Heritage Site.

Etterhvert synker vi ned i dype sofaer på terrassen til Hotel Park Hyatt. Byens beste Sundowner (drinker som nytes til solnedgangen) bestiller vi her. Solen blir til en rød kule som forsvinner i det turkise havet og ungdommene turner på stranden nedenfor. Stone Town gjør seg klar til kvelden! De tradisjonelle Dhow seilbåtene kommer tilbake fra dagens fiske og vi nyter utsikten i fulle drag!

Diskuterer politikk på torget

På torget er det samling, det diskuteres politikk. Flaggene som henger over plassen indikerer at de fleste her støtter opposisjonspartiet til dagens regjering. Vi møtes her hver dag, forteller en mann som sitter på fortauet. Hvis noen av oss ikke dukker opp etter noen dager, reiser vi hjem til dem for å spørre hvordan det går.

Forodhani natt markedet

Lykter tennes og det strømmer på med flere folk i gatene. Noen er på vei til Forodhani – nattmakedet hvor du kan bestille mat direkte fra bodene. Grillet hummer og nutella pizza om hverandre i god Stone Town stil! I bakgrunnen troner House of Wonder som en enorm hvit herskapsbolig. Her bodde sultanen tidligere, og palasset fikk navnet sitt fordi innbyggerne trodde huset begynte å brenne da sultanen tente de elektriske lampene. Med bøtter fulle av vann skulle de hjelpe å slukke brannen!

Freddie Mercury og slavehandler.

Stone Town blir på en måte Marrakech sin vakre og litt ustyrlige lillesøster, denne byen med en vill fortid har høy puls og hun går ikke stille i dørene! En rastafari holder på å hekle en hengekøye som han mener jeg bør kjøpe. Vi går forbi huset til Freddie Mercury hvor han bodde til han var 18 år. Huset til den beryktede slavehandleren Tippu Tip holder på å falle sammen, det er lite som minner om tidligere storhetstid der huset nå står støttet opp med stokker. Det er et sammensurium av lukter og inntrykk og tilsammen utgjør alt dette dagens Zanzibar.

Se opp!

Vi finner butikken Memories og får gjort unna litt shopping uten å måtte prute og styre, faste priser og greit utvalg er en quick fix løsning og passer perfekt nå. Vi vil heller bruke tid på utforske takterrassene og alt som skjer der. Se opp! De vakreste treutskjæringer på balustradene til terrassene, og smale trapper fører opp til restauranter og utesteder på toppen av taket med utsikt over hele Stone Town. Hull i veggen får en ny betydning – og når vi endelig finner frem og kommer opp trappene åpner flere takterrasser seg med restauranter og liv.

Verdens korteste krig

Visste du forresten at verdens korteste krig ble gjennomført på Zanzibar, den varte i hele 38 minutter (!) før partene kom til enighet.

 

Klikk på bildene for en større versjon

Stone Town, Zanzibar